Cumartesi Anneleri’nin 701. haftası: Kayıp yakınlarına engelleme
Cumartesi Anneleri’nin oturma eylemi öncesi Galatasaray Meydanı polis ablukasına alındı. Kayıp yakınlarının meydana yürüyüşü engellendi.
Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini arayan ve sorumluların yargılanmasını isteyen Cumartesi Anneleri geçen hafta karşılaştıkları polis şiddetinin ardından, ‘meydanları terk etmeyeceğiz’ diyerek 701. haftalarında da eylemlerini yaptı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren İstiklal Caddesi polis ablukasına alındı. Galatasaray Lisesi’ne giriş çıkışlar ise yasaklandı. Bu haftaki eyleme katılmak isteyenler ise İHD binası önünde toplandı. CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Erkan Baş, Garo Paylan, Ahmet Şık, Serpil Kemalbay, Saruhan Oruç, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, İstanbul İl Başkanı Sema Barboras; Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, sanatçı Ferhat Tunç, gazeteci Hrant Dink’in oğlu Arat Dink ve çok sayıda yurttaş annelere destek olmak için hazır bulundu. İlerleyen saatlerde Cumartesi Anneleri ellerinde karanfillerle göğüslerinde ise kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ile İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nden yürüyüşe geçti.
Cumartesi Anneleri’nin yürüyüşü Büyük Parmakkapı Sokak’ta polisler tarafından engellendi. Annelerin önünü kesen polisler yapılacak eyleme izin vermeyeceklerini söylediler. Bunun üzerine anneler o sokakta yere oturarak kayıplarının akıbetini sordu.
Bu haftaki basın açıklamasını gözaltında katledilen Hasan Ocak'ın kız kardeşi Maside Ocak okudu. "701.haftadır gözaltında kaydedilen sevdiklerimizi arıyor ve kaybedenlerden hesap soruyoruz" diyen Ocak, "701 haftadır kayıplarımızın akıbetini akıbeti açıklamadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için Galatasaraydayız. 701. haftadır hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi yarattığı inkar, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için Galatasaraydayız. 701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudunuz, solmayan karanfillerimizle meydanlardayız. Mehmet Ertak’ın akıbeti açıklayıncaya ve onu kaybedenler evrensel hukuka uygun yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak. Bu dosyanın avukatı da Mehmet Ertak gibi kaybedildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme yok” denildi. Ocak son olarak Ertak ve Elçi için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
'ADALETTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Evrensel’e konuşan HDP milletvekili Hüda Kaya, "Kadınlarımızın, annelerimizin talepelerinin yanındayız. Cumartesi annelerinin talepleri bizim talebimizdir Onların sesi olmaya devam edeceğiz. 701 haftadır devam eden Cumartesi annlerinin etkinliği alkışsız bir şekilde bütün siyasi polemiklerden uzak sadece haklarını arayan bir eylem olmasıyla buraya geldi. Buna katlanamayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Alanın bütün çıkışları kuşatılmış durumda. Biz barıştan vazgeçmeyeceğiz adaletten vazgeçmeyeceğiz. Barış sadece bir mücadele yolu değildi. Barış bir yaşam biçimdir. Biz bu yaşam biçimini seçtik" diye konuştu.
GEÇEN HAFTA NE OLMUŞTU?
Cumartesi Anneleri’nin eylemi geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yasaklanmıştı. Yasağa rağmen oturma eylemi yapmak isteyenlere polis saldırmış; aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi darbedilerek gözaltına alınmıştı. Hafta ortasında konuya ilişkin konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Cumartesi Anneleri’nin eylemine bundan sonra izin verilmeyeceğini söylemişti.
Dün basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ise ne olursa olsun kayıplarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirterek, bu hafta da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını açıklamıştı. (İstanbul/EVRENSEL)
BATMAN’DA CUMARTESİ ANNELERİNE POLİS ENGELİ
İHD Batman Şubesi’nin kayıp yakınlarıyla gerçekleştirdiği etkinlik de 405. haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı’nda yapılmak istendi. Ancak İstanbul’da olduğu gibi Batman’da da polis ablukası vardı. Engelleme üzerine açıklama İHD Batman Şubesinde yapıldı. Cumartesi Anneleri ve Kayıp Yakınları etkinliğinin yasaklanması alkışlarla protesto edildi. İHD Şube Eş Başkanı Devran Yıldız tarafından okunan açıklamada “Ağır ve ciddi bir hak ihlali olarak gözaltında zorla kaybetme insanlığın bir utancı, uygarlığımızın kara deliğidir. Bu nedenle hakikat ve adalet mücadelesi yürüten Cumartesi Anneleri sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın yüz akı ve onurudur. Taşıdığı değerler ve sahip olduğu doğası gereği eylemleri hiçbir şekilde yasaklanamaz ve engellenemez. İstedikleri her yerde, istedikleri her zaman hakikati dile getirirler, akıl ve vicdanlara seslenirler. ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ şiarı ile 405 haftadır alanlarda sizlerle birlikteyiz. Her zaman olduğu gibi 90’lı yıllarda çatışmalı süreçte kaybedilen binlerce insanımızın akıbetini soruyor ve bu olayların açığa çıkartılarak faillerinin yargılanmasını ısrarla talep ediyoruz” dedi. 405. haftadaki etkinlikte Zeki Akyıldız’ın akıbeti soruldu. (Batman/EVRENSEL)
İHD İZMİR ŞUBESİ: GÖZALTINDA KAYIPLARA KARŞI MÜCADELE SÜRECEK
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi'nin çağrısıyla, eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri için İzmir'de de dayanışma eylemi yapıldı. Konak Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde şiddete maruz kalan, gözaltına alınan Cumartesi Annelerinden özür dilenmesi ve sorumlular hakkında derhal soruşturma başlatılması istendi.
Basın metnini okuyan Şube Başkanı Zafer İnci hükümetin söylemleri ile Cumartesi Annelerinin eylemine saldırının meşrulaştırmaya çalıştığını ifade ederek “Kesintisiz 16 yıldır iktidarda olan AKP hükümetleri, bilhassa da 2011 yılındaki sözü edilen buluşmadan bu yana ne yaptı? Kayıp iddialarını etkin, şeffaf ve bağımsız biçimde soruşturdu mu? Cezasızlık ile mücadele etti mi? Kayıp yakınlarının umutlarının mutlak biçimde yok eden zaman aşımı sorununun ortadan kaldırdı mı? İnsanlığa karşı suç olarak kabul dilen bu ağır insan hakları ihlalini önlemede önemli ve etkin bir enstrüman olan Birleşmiş Milletler’in kısaca ‘Kayıplar Sözleşmesi’ olarak bilinen “Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmesi”ni hiçbir çekince koymadan imzalayıp uygulamaya geçirdi mi?” diye sordu.
Cumartesi Annelerinin Türkiye’nin en demokratik, şeffaf ve barışçıl eylemini gerçekleştirdiğini de belirten İnci şunları söyledi:
“Maalesef, koşul ve sınırları insan hakları tarafından belirlenmiş demokrasiyi bir değer olarak içine sindirememiş tüm iktidarlar dünyanın her yerinde bu tür siyasal çarpıtmalar yaparlar. Arjantin’de de cuntacı generaller kaybedilen yakınlarını arayan Mayıs Meydanı Annelerini deli olarak nitelemiş, başkaları tarafından kullanıldıklarını söylemişlerdi. Ancak, bugün tüm dünya cuntacı generalleri değil, Mayıs Meydanı Annelerini saygı ile hatırlıyor ve anıyor. Ağır ve ciddi bir hak ihlali olarak gözaltında zorla kaybetme insanlığın bir utancı, uygarlığımızın kara deliğidir” dedi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.
DİYARBAKIR'DAKİ EYLEME VALİLİK YASAĞI
Diyarbakır'da da kayıp yakınlarının saat 12.00’de Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlemeyi planladığı eylem valilik kararıyla yasaklandı. (Diyarbakır/EVRENSEL)