Av yasağı kalktı, balıkçılar 'Vira bismillah' dedi
Aylardır denize hasret kalan ve sezonun açılmasıyla yoğun mesaiye başlayan balıkçılar, yeni sezonla birlikte denize açıldı.
Fotoğraf: AA
Balıklara üreme ve büyüme dönemlerinde zarar vermemek adına her yıl belli dönemlerde konulan, bu yıl da 15 Nisan'da başlayan denizlerde av yasağı 1 Eylül itibarıyla kaldırıldı. Denizlerde av yasağının sona ermesiyle pek çok yerde denize açılan balıkçılar, “Vira Bismillah” diyerek sezonu açtı.
Ordu Gülyalı, Kumbaşı, Kışlaönü, Kacalı, Mersinköyü, Medreseönü, Yalıköy, Bolaman, Fatsa ve Ünye balıkçı barınaklarından hareket eden gırgır tekneleri, av yasağının sona ermesiyle birlikte denize ağlarını bıraktı.
Gece saat 02.00 civarlarında ‘Vira Bismillah’ diyerek ağlarını toplayan balıkçılar en çok palamut avladı.
Denize açılan balıkçılardan Aziz Ceylan, gazetecilere yaptığı açıklamada, sezona iyi başladıklarını belirterek, ilk gecede palamut avladıklarını söyledi.
Ceylan, sezondan umutlu olduklarını belirterek, "Özellikle palamut konusunda büyük beklenti içerisindeyiz. İlk gecede tuttuğumuz palamutlar oldukça iriydi” dedi.
TEKİRDAĞLI BALIKÇILAR ‘VİRA BİSMİLLAH’ DEDİ
Tekirdağ'da ise Büyükşehir Belediyesi'nce 2018-2019 sezonunun açılışı dolayısıyla Kumbağ Mahallesi'ndeki balıkçı barınağında tören düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, törende yaptığı konuşmada, bütün balıkçılara bol ve bereketli bir av sezonu geçirmeleri dileğinde bulundu. Konuşmaların ardından dua edildi ve balıkçılar denize açıldı. Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçılar için verimli bir yıl olması için dua ederek denize çıktıklarını aktardı.
İSTANBUL’DA HAVA MUHALEFETİ
İstanbul'da balıkçılar, av sezonunun açılmasıyla boğaza açılırken hava muhalefeti sebebiyle "Vira Bismillah" diyemedi. Yasak süresince yeni sezona teknelerini ve ağlarını onararak hazırlanan İstanbullu balıkçılar, yasağın kalktığı günün ilk dakikalarında ekipler halinde kıyıdan uzaklaşarak denize açıldı.
Aylardır denize hasret kalan ve sezonun açılmasıyla yoğun mesaiye başlayan balıkçılar, boğazı turlarken denize ağ atamadı. Gemideki cihazlarda hava muhalefeti sebebiyle balık görülemeyince gemiler sabahın ilk ışıklarında yola koyulmak üzere limanlara bağlandı.
Ülke genelindeki meslektaşları gibi sezonun açılmasının mutluluğunu yaşayan Anadolu Kavağı Su Ürünleri Kooperatifi'ne bağlı balıkçılar, ekmek parası kazanmak ve bereketli bir sezonla tüketicilerin yüzünü güldürmek için sabah saatlerinde boğazdan Karadeniz'e açıldı.
Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde de balıkçı tekneleri hava muhalefeti nedeniyle denize açılamadı.
EGELİ BALIKÇILAR LİMANA BURUK DÖNDÜ
Av yasağının kalkmasıyla İzmir limanlarında bekleyen gırgır tekneleri de halat çözüp sezonun ilk avı için "vira bismillah" diyerek Ege Denizi'ne açıldı.
AA ekibiyle Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'ndan denize açılan "Yaşar Reis 2" teknesi kaptanlarından Fatih Kopuz mürettebata "kazasız belasız, bol balıklı" bir sezon geçirmesini temenni etti.
Dört buçuk aydır limanda demirli bulunan 38 metre boyundaki 24 mürettebatlı tekne, ağların istiflenmesi, vinçlerin halatlara çekilmesi ve cihazların kontrolü sonrası yeniden açık denize yelken açtı.
Alacakaranlıkta başlayan heyecan, günün ilk ışıklarıyla ağların çekilmesiyle doruk noktaya ulaştı. Ağlarda parıldayan balıklar büyük bir heyecanla güverteye alınarak kasalandı. Taze kalması için buzlanan sezonun ilk balıkları teknenin limana yanaşmasının ardından nakliye gemilerine taşındı. Sezonun ilk balıkları daha sonra Buca'daki İzmir Balık Hali'ne doğru yola çıktı.
Yaşar Reis 2'nin kaptanlarından Saim Kopuz, avlanma yasağının gece yarısı kalktığını anımsatarak, sürenin az olmasından dolayı denizde balık taraması yapamadıklarını belirtti.
AĞLARDAN SARDALYA VE HAMSİ ÇIKTI
Sezonun ikinci gecesinin daha verimli geçeceğini umduğunu aktaran Kopuz, "Ağlardan sardalya ve hamsi çıktı. Bu akşam nasip olur denize çıkarsak denizi gezeceğiz, zamanımız daha çok olacak, gecede gündüz de balık avlamak serbest. İnşallah hayırlısıyla bir sezon geçer” dedi.
Kopuz, Egeli balıkçıların liman sıkıntısı yaşadığını, yakaladıkları balıkların nakliyesi için karaya yanaşamadıklarını hatırlattı.
Hüsamettin Reis gemisinin kaptanı Selahattin Ceylan da sezonun ilk gecesinde ağlarına sardalya çıktığını ama istedikleri miktarda avlanamadıklarını ifade etti.
2017 BALIK SEZONU VERİLERİ
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen sene ülke genelinde 18 bin 24 balıkçı teknesi bulunuyor.
Ayrıca, Türkiye'de 2017 yılında denizlerde 322 ton 173 kilogram, iç sularda ise 32 ton 145 kilogram olmak toplamda 354 ton 318 kilogram balık avlandığı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine işlendi.
TÜİK 2017 verilerine göre, avcılığı en çok yapılan pelajik deniz balıklarının üretim miktarı şöyle gerçekleşti:
"Hamsi 158 ton 94 kilogram, çaça 33 ton 950 kilogram, sardalya 23 ton 426 kilogram, istavrit 12 ton 985 kilogram, palamut 7 ton 578 kilogram, lüfer 1 ton 936 kilogram."
Aynı yıl avcılığı en fazla yapılan demersal deniz balıklarının üretim miktarı da şu şekilde kayıtlara geçti:
"Mezgit 8 ton 248 kilogram, tekir 2 ton 74 kilogram, barbunya ve paşa barbunu 1 ton 476 kilogram, bakoralya-berlam 1 ton 11 kilogram, kalkan 167 kilogram." (AA)