Devrimler tarihi sergisi
Ali Çarman, Almanya'da bulunan Karlsruhe Badischen Museum'da nisan ayından bu yana sergilenen 'Devrim/Revolution!'ı yazdı.
Fotoğraf: Evrensel
Ali Çarman
KARLSRUHE
Almanya’nın hemen hemen her şehrinde sık sık sergiler yapılır. Hepsine yetişmek zor olsa da Baden-Württemberg eyaleti genelinde üzerinde Che’nin Revolution yazılı kızıl afişi ile propagandası yapılan bir sergiyi görmeden edemezdik. Karlsruhe Badischen Museum’da nisan ayından bu yana sergilenmekte olan “Devrim/Revolution!“ hâlâ ilgi odağı. İlgi odağı olmasında geniş bir alanın içine kurulu Baden Eyalet Sarayı‘nın tepesinde aylarca salınan Kızıl Bayrak oldukça etkili oldu. Kızıl Bayrak bizi sergiye davet ederken devlete ait bir kurumun tepesinde dalgalanması bazılarını da rahatsız etti haliyle. Giriş kapısına yerleştirilen ve devrim çağrısı yapan kırmızı megafon da cabası. Sergiye gelen hemen hemen herkes burada resim çektiriyor.
SUNİ RUZGARLA DALGALANAN KIZIL BAYRAK
İçeride karşılaşacaklarımızın heyecanıyla biletlerimizi alıp giriyoruz içeriye. Suni rüzgarla dalgalandırılan iki kızıl bayrak karşılıyor bizi. Her yarım saatte gösterilen devrimler tarihi belgeselini izliyoruz. Dar denebilecek bir alana sığdırılmış sergi salonu ilk elde sanki yıkılmış harabeye dönmüş bir görünüm veriyor. Toplumsal alt-üst oluş yaşanırken ortalık böyle olur mesajı verilmek istenmiş. Yerlere serpiştirilmiş el ilanları ile devrim çağrısı yapan bildiriler dahi unutulmamış.
1789 Fransız devriminden, 1848 Devrimlerine, 1917 Ekim Devrimi’nden, 1989 Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Arap Ayaklanması’na kadar her birisinden çarpıcı birer cümle sinevizyon ile duvara yansıtılıyor. Karl Marx’ın “Bütün ülkelerin işçileri birleşin!“ sözündün, “Dünya bizim ve her şeyi değiştirebileceğimize inanıyorduk. Bunun için kanatlarımız vardı“ diyen Kahire direnişçisine, Lenin, Rosa Luxemburg, Mao Zedung, Voltaire, Radin, Ernesto Che Guevara, Fidel Castro‘ya kadar devrim önderlerinin sözleri serginin değişik bölümlerinde duvarlara yazılmış.
BASKIDA BEKLETİLEN BİNLERCE BİLDİRİ
Sergide, dünya devrimler tarihi kısaca ele alınırken 1848 Almanya devrimleri geniş olarak işlenmiş. Sergide, adı devrimler tarihi ile özdeşleşmiş orijinal bir giyotinden halka dağıtılmak üzere baskıda bekleyen binlerce devrim çağrısı, mini bir Komünist Manifesto’ya kadar birçok objeyi görmek mümkün.
Avrupa’yı bir uçtan diğer uca sarmalayan, feodalizmin bağnaz-gerici yoksullaştırıcı ilişkilerinden kurtulmanın devrimlerini, Paris Komünü’nü, Ekim Devrimi’ni sıradan bir sergi ile vermeye çalışmak devrimlere haksızlık olur.
Sanat uğraşlarına toplumsal bir sorumluluk duygusuyla yaklaşmak önemli. Ancak tehlikeli, yıkıcı ve yeniden yapıcı olan devrimlerin seçilmiş olması zor bir yolda atılmış olan küçük bir adım olarak görülebilir.
Fransız düşünür Voltaire’nin “Her yerde devrimin tohumlarını görüyorum. Devrimin gelmesi kaçınılmazdır” sözleri hâlâ güncelliğini koruyor. Bütün eksikliklerine, çarpıtmalarına rağmen Badische Landes Museum’daki “Devrim” sergisi görmeye, öğrenmeye değer.