Mersin Kadın Platformu: Kayıpları aramak suç değildir
Cumartesi Anneleri'ne yönelik saldırı ve baskıyı protesto eden Mersin Kadın Platformu yaptığı açıklamada 'Kayıpları aramak suç değildir' mesajı verdi.
Fotoğraf: Evrensel
Mersin Kadın Platformu, ''Gözaltında kayıplar, faili meçhuller aydınlatılsın. Kayıpları aramak suç değildir'' çağrısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Özgecan Barış Meydanı'nda bir araya gelen platform üyeleri adına açıklamayı Eğitim Sen Kadın sekreteri Elif Yaşar yaptı. Yaşar, ''Yaklaşık 30 yıldır kayıplarını arayan ailelerin sesi ancak barışla duyulur'' dedi.
Kayıp sorununun Türkiye'de özellikle 90'lı yıllardan beri Kürt illerinde süren savaşla birlikte ortaya çıktığını ifade eden Yaşar, yaşanan bu sorunun kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları tarafından gündemde tutulduğunu ve çözülmesini istemekte olduklarını belirtti.
Yaşar, "Biz de bugün burada, 27 Mayıs 1995 Cumartesi Günü saat 12.00’de bir grup kayıp yakınının ve hak savunucusunun, 'kayıplar son bulsun, akıbetleri açıklansın, sorumlular yargılansın' talebiyle Galatasaray Meydanı'nda başlattıkları oturma eyleminin 700. haftasında polisin, son derece barışçıl bir eylem olan oturma eylemini gerçekleştiren kayıp yakınları ve hak savunucularına yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kınamak amacıyla basın açıklaması gerçekleştirecektik. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın yasaklaması sonucu bu açıklamayı yapamıyoruz'' diye konuştu. Bakanlığın, kayıp insanların akıbetinin açığa çıkarılması talebini dillendirmelerini istemediğini belirten Yaşar, bu nedenle açıklamayı yapamadıklarını ifade etti.
Yaşar, "Ancak birer yurttaş ve insan hakları savunucuları olarak, bizim adımıza devleti yönetenlere, iktidara ve özellikle içişleri bakanına bu ülkenin yurttaşlarının can güvenliğinden sorumlu olduklarını, bir bireyin parmağı dahi kanasa hesap vermek zorunda olduğunu, bu nedenle kendisinden haklarını talep eden ve hesap soran yurttaşa kötü muamele yapmanın, görevini suiistimal ve kötüye kullanmak olduğunu ve bir gün hesap sorulacağını hatırlatıyoruz. Buradan ayrıca devletin 2006 Sözleşmesini imzalamasını ve gereğini yerine getirmesi çağrısını yapıyoruz'' dedi.
Bugünün aynı zamanda 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğunu hatırlatan Yaşar, ''İçte ve dışta yürütülen savaş politikasının faturasını bizlerin ödüyoruz. Bu sebeple hükümetin artık savaş politikası değil, barış politikası yürütmesi zorunluluktur. Yaklaşık 30 yıldır kayıplarını arayan ailelerin sesi ancak barışla duyulur. Berfo Ana'ya verilen söz ancak barışla hayat bulur. Savaşa hayır, barış hemen şimdi" dedi.
Açıklamaya katılan platform üyeleri açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. (Mersin/EVRENSEL)