Tarım işçilerini taşıyan kamyonet ile minibüs çarpıştı, 8 kişi öldü
Antep Oğuzeli'de mevsimlik işçileri taşıyan kamyonet ile minibüs çarpıştı, 8 kişi yaşamını yitirdi, 19 kişi yaralandı.
Fotoğraf: DHA
İnanç YILDIZ
Çağla YOLAŞAN
Diyarbakır
Antep’in Oğuzeli ilçesinde mevsimlik tarım işçilerini taşıyan kamyonetle minibüs çarpıştı. Meydana gelen kazada 8 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı. Konuyla ilgili konuşan Akademisyen Özgür Müftüoğlu, işçilerin ulaşım ve yaşamı için ucuz maliyet hesaplarının yapılmasının bu tür kazalarının yaşanmasına neden olduğunu söyledi. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen ise, bu tür kazalarının yaşanmaması için işçilerin hakları için mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi.
8 KİŞİ ÖLDÜ, 19 KİŞİ YARALI
Antep’te Oğuzeli-Elbeyli karayolunda fıstık bahçesine mevsimlik işçi götüren İbrahim Şahin yönetimindeki kamyonet ile Ali Bor’un kullandığı yemek şirketine ait minibüs kafa kafaya çarpıştı. DHA’nın haberine göre; Kazada isimleri belirlenemeyen 4 kişi olay yerinde yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı. Yaralılar, ekiplerin çalışmasıyla araçlardan çıkarılıp ambulanslarla hastanelere taşındı. Hastanelere götürülüp acil serviste müdahale edilen yaralılardan 4’si de kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. 8 kişinin cesetleri otopsi için morga kaldırıldı. Kazada 19 kişinin de yaralandığı bildirildi. Yaralılar çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.
DÜŞÜK MALİYET İŞ CİNAYETLERİNİ DOĞRUYOR
Akademisyen Özgür Müftüoğlu mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına dair Evrensel’e konuştu. Türkiye’de bölgesel olarak inanılmaz bir eşitsizlik olduğunu belirten Müftüoğlu, “Kimi insanlar bulundukları bölgelerde yaşamlarını sürdürecek bir gelir elde edemiyorlar. Dolayısıyla ucuz işgücü olarak başka bölgelere gidip, ailece çalışmak zorunda kalıyorlar ve mevsimlik tarım işçileri bunun başında geliyor. Ve bu yapılırken, ulaşım ve yaşam koşulları da dahil olmak üzere en düşük maliyet yapılması isteniyor. Dolayısıyla ulaşımda da en kötü araçlar, ulaşıma elverişli olmayan, tehlikeli, trafik için gerekli önlemlerin alınmadığı biçimlerde taşınıyorlar ve bu sırada çok ciddi iş cinayetleriyle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.
SÜREKLİ BENZER TABLO
İş cinayetleri içerisinde tarım işçilerinin ölümlerinin üst sırada yer aldığını söyleyen Müftüoğlu, “Burada şu çok önemli; tarım işçileri örgütsüzler, kendi haklarını arayacakları herhangi bir araca sahip değiller. Belki onlar da görüyorlar o araçların ne kadar tehlikeli olduğunu ama onu reddedemiyorlar çünkü karınlarını doyurmak zorundalar. Aslında bütün iş cinayetlerinde de benzer tabloyu görüyoruz” dedi.
‘ÖRGÜTLENMELERİ İÇİN ÇABALAMAK GEREK’
Mevsimlik tarım işçilerinin Türkiye işçi sınıfının önemli bir parçası olduğunu dile getiren Müftüoğlu, “Tarım alanındaki sendikaların, diğer örgütlenmelerin ve tabii ki partilerin bu konuyu çok ciddiyetle ele almaları ve tarım işçilerini haklarını savunmaları gerekiyor” dedi.
‘İLKEL VE İNSANLIK DIŞI ŞEKİLDE TAŞINIYORLAR’
Tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara dair Evrensel’e konuşan Emek Partisi(EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen, burada temel sorunların çözülmediği gibi mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına yenilerinin eklendiğini söyledi. Türkmen, gittikleri yerlerde dışlanmadan, düşük ücretle çalıştırmadan, çocuklarının okula gidememesine kadar tarım işçilerinin birçok sorunlarının olduğunu belirtti. Yaşanan kazada işçilerin hayatını kaybetmesinin ilkel ve insanlık dışı bir şekilde taşınmasından dolayı olduğunu ifade eden Türkmen, bütün bunların zeminininde tarım işçilerinin haklarını güvenceye alan yasanın bu ülkede halen olmamasına bağlayarak, “Böyle olunca da ucuz ve son derece ilkel koşullarda çalıştırıldıkları gibi çalışmaya gittikleri yerler için kullanmaya mecbur bırakıldıkları biçimleri de bu tür sonuçlara yol açabiliyor” dedi.
EMEP'İN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların çözümüne dair Emek Partisi’nin önerilerini sıralayan Türkmen, “Bir, hükümet Bölge’de Kürt sorununu savaşla, askeri yöntemlerle çözme yönteminden vazgeçmelidir. Bölge de yeniden barış ortamı geliştirilmeli ve bu savaştan kaynaklı toprağından, köyünden, tarım ve hayvancılık yapmasından uzaklaşan köylülerin geri dönüşü sağlanmalıdır. İki, hükümetin tarımı da hayvancılığı da bitirme noktasına getiren, sürekli yurt dışından bütün ürünleri ithal etmeye dayalı politakasının son bulması ve küçük üreticiyi desteklemeye dayalı yeni tarım ve hayvancılığı desteklemeye dönük politikalar desteklenmelidir. Üç, yıllardır tartışılan mayınlı araziler olmak üzere bölgede yeniden küçük üreticiyi destekleyecek bir toprak reformu sağlanmalıdır. Bu tür ölümlerinin önüne geçmenin yolununda mücadele etmekten geçiyor. Yani bugün bu tür kazalarda ölen tarım işçilerinin ölümünden sorumlu olanda bu politikaları uygulayanlardır” dedi.