16. Gençlik Yaz Kampı: kurmak istediğimiz dünyanın bir denemesi
Kamp, kararlarımızın somut sonuçlarını göremeyen biz gençlere, olanakları daha geniş bir geleceğin mümkün olduğunu gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Deniz Akkılıç
Hazal Göçmen
ODTÜ
“Bağımsızlık ve özgürlük için buluşuyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen 16. Gençlik Yaz Kampı, bu sene de Türkiye’nin her tarafından gelen gençleri buluşturdu. Politik iktisattan heykele kadar birçok atölyeyi içinde barındıran kampımız, hepimizin hayatında etkisini hissettiren politik atmosferi tartışmamız için bir alan açtı.
Kamp katılımcılarının tamamının kamp süresince farklı görevlerde yer almaları kampın öne çıkan önemli özelliklerinden biri. Belirli aralıklarla gelen yemekhane görevleri, kamp güvenliğinin sağlanması için tutulan nöbetler, kampın temizliği gibi birçok ihtiyacın ortak karşılanması, hepimize kolektif bir yaşamın mümkün olduğunu da göstermiş oldu. Kamp sorunlarının doğrudan kamp katılımcılarının sorunları olması, tüm bu görevlerin bir düzen içerisinde ilerlemesini sağladı. Daha önce kişisel hayatlarında kendileri hakkında verilecek kararlar üzerinde söz haklarının sadece yapay bir katkıdan öteye geçemeyeceğini düşünen gençler bile kampın işleyiş sürecinde verdikleri kararların somut karşılıklarıyla doğrudan karşılaşabildi. Kampın işleyişini kolaylaştıran yemekhane, temizlik gibi komitelerde görevlerin uygulanması ve planlanması sürecindeki doğrudan katılım ise buna örnek olarak gösterilebilir.
KAMP İŞLEYİŞİNE DOĞRUDAN KATILIM
Düzenlenmesine doğrudan katılma şansımızın olduğu kamp yaşamının özeti böyleyken üniversitelerimiz biz öğrencilerin yönetime katılamadığı bir biçimde şekilleniyor. Üniversitelerde, günümüzün büyük bir kısmını geçirdiğimiz kampüslerdeki değişiklerden rektörlük seçimlerine, sınıfların ne zaman kapanacağından yurtlara ne zaman gireceğimize kadar hiçbir konuda öğrencilerin neler düşündüğüne önem verilmiyor. Üniversitelerimizde, içeriği kısıtlanmış öğrenci temsilciliklerinin etkisini saymazsak, yemekhane sorunlarından topluluk işleyişine kadar verdiğimiz kararların bir değeri yok.
“KAMP” DEMOKRASİSİ
Kamp, kararlarımızın somut sonuçlarını göremeyen biz gençlere, olanakları daha geniş bir geleceğin mümkün olduğunu gösterdi. Küçük ölçekte kamp örneğinde gençlerin, Türkiye’de ise halkın kendisini ilgilendiren sorunlara doğrudan katılımı Genç Hayat’ın geçtiğimiz sayılarında incelenen “halk demokrasisi” kavramı ile incelenebilir. Halk demokrasisi ise kısaca, halkın mutlak egemenliği ve iktidarını savunan, demokratik hak ve özgürlükleri güvence altına alan bir anayasanın temelinde yükselen yeni bir devlet düzeni olarak özetlenebilir.
Kamp içerisinde bürokratik yapının etkisinin kısıtlılığı, ortak ve doğrudan karar verme mekanizmasının komiteler etrafında şekillenmesi ile sağlandı. Bizim kararlarımızın bu yedi günlük yaşantımızın işleyişi konusunda bize geri dönüşüyle 16. Gençlik Yaz Kampı, halk demokrasisi ve halk iktidarı fikrinin hala güncelliğini koruyan bir yerde olduğunu bize kanıtlamış oldu, hepimiz için. Halk demokrasisini hayatlarımızın içinde somutlama, çok kısıtlı bir süre de olsa deneyimini yapma olanağını sağlamış oldu.