02 Eylül 2018 23:10

Göçten anladıkları sadece ucuz iş gücü

Almanya’da bakanlıklar tarafından ortak hazırlanan 'Göç Yasası' taslağında göçmenler üzerinden 'kalifiye iş gücünün ucuza kapatılması' planlanıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da yıllardır gündemde olan Göç Yasası konusunda ilk kez hükümet tarafından bir taslak hazırlandı. İçişleri, ekonomi ve çalışma bakanlıkları tarafından ortaklaşa hazırlanan taslakta asıl olarak Almanya’nın “kalifiye işgücünün ucuza kapatılması” hedefleniyor.

Bu çerçevede yüksek derecede vasıflı olanlar ve yüksek okul diploması bulunanlara kapılar açılıyor. Göç Yasası’nda ayrıca daha önce bazı işlerin öncelikle Almanya’ya yaşayan çalışanlar tarafından doldurulması, bu yapılamadığı takdirde yurtdışından eleman getirilmesini sınırlayan yasaların da gözden geçirilmesi gerektiği yer alıyor.

KOALİSYON ANLAŞTI

Hükümet partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) “Göçü düzenleme ve sınırlama-AB vatandaşları ve yabancıların uyum ve yerleşim hakkını düzenlemesi”nde anlaştı.

Sığınmacıların Almanya’ya gelmesine karşı çıkan ve gelenlerin de sınırlardan geri gönderilmesini savunan İçişleri Bakanı Horst Seehofer tarafından açıklanan taslakta, iltica başvurusunda bulunan ancak başvuruları kabul edilmeyen kalifiye işgücüne de iş piyasasının açılması gerektiği yer alıyor. Özellikle de SPD bu konuda ısrar ediyor ve bir düzenlemenin mutlaka yapılmasını istiyor.

‘DİL BİLENLER’ VE GENÇLERE ÖNCELİK

Taslakta çalışma ve eğitim amacıyla Almanya’ya gelmek isteyenler arasında dil bilenlere, genç olanlara öncelik verileceği de belirtiliyor. Özellikle de bir işyeriyle anlaşan ve geçimini sağlamayı güvenceye alanların gelmesi yönünde yasal düzenlemelerin yapılması öneriliyor. Almanya’ya geldikten sonra bir iş bulamayan ancak vasıflı olanlara ise verilecek geçici oturum hakkıyla bir süre iş arama imkanı yaratılıyor. Ancak bu süre içinde sosyal yardım almaması şartı bulunuyor.

Öneriler arasında yurt dışında alınan diploma ve sertifikaların hızlı şekilde tanınması da yer alıyor.

KONSOLOSLUKLARA ÇALIŞMA AJANSI MİSYONU VERİLİYOR

Taslakta Almanya ve AB ülkelerinin konsoloslukları ve büyükelçiliklerinde “çalışma ajansı” misyonu veriliyor; kalifiyeli işgücüne yardımcı olunması isteniyor. Ayrıca yurtdışından Almanya’da iş bulmaya yardımcı olunması da planlar arasında yer alıyor. Taslakta, ayrıca, belirlenen kriterlere uymayan, yasaları ihlal edenlerin ise hızlı şekilde sınır dışı edilmesi gerektiği de bulunuyor.

HEDEF DÜŞÜK ÜCRETLİ İŞ GÜCÜNÜ ÇOĞALTMAK

Göç Yasa’nın bir benzeri 2014 yılında SPD-Yeşiller Hükümeti tarafından hazırlanmış, ancak hayata geçirilememişti. Die Zeit gazetesinde yer alan habere göre şu anda Almanya’da 50 değişik oturum biçimi var. Yasayla  bunların sadeleştirilmesi de hedefleniyor.

Ancak asıl hedefse yurtdışından kalifiye ve düşük ücretle çalışabilecek işgücü getirmek. Ülkede yaşayan göçmenlerin daha vasıflı hale getirilmesi, var olan hukuksal ve sosyal ayrımcılığın giderilmesi ise gündemde bulunmuyor. Halbuki, yılardır Almanya’da yaşayan ancak vasıflı olmadıkları, yeterli dil bilmedikleri için milyonlarca göçmen kısa süreli, düşük ücretli işlerde çalışıyor. Bu nedenle hükümetin asıl hedefi var olan eşitsizliğe bir yenisini daha ekleyerek, düşük ücretli işgücünü artırmak olarak kendini gösteriyor. İşgücü arttığı takdirde rekabet artacak ve şirketlerin daha düşük ücretle yerli ve göçmenleri çalıştırması kolaylaşacak.

ÖNCEKİ HABER

Bir kavram: Kur krizi

SONRAKİ HABER

Türkiye'de '68 ve antiemperyalizm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa