Irak’ta yeni krize doğru
Reuters, Tahran’ın Irak Hizbullahı, Haşdi Şabi ve Kasım Süleymani Tugayı gibi kendisine yakın gruplara balistik füze verdiğini açıkladı.
Fotoğraf: Pixabay
Rai al Youm
Başyazı
Reuters haber ajansı Perşembe günü yedi İranlı, Iraklı ve Batılı kaynağa dayanarak Tahran’ın Irak Hizbullahı, Haşdi Şabi ve Kasım Süleymani Tugayı gibi kendisine yakın gruplara balistik füze verdiğini açıkladı.
Bu füzeler; menzilleri 200 ila 700 kilometre arasında olan “Zelzel (deprem)”, “Fetih 110” ve “Zülfikar” türlerinden. Devrim Muhafızlarından Feylek el Kuds’ün komutanı Kasım Süleymani, füzelerin teslimatını ABD’nin İran’a saldırması halinde Suudi Arabistan ve İsrail’i vurmak için yaptı.
‘ABD MÜDAHALESİYLE HÜKÜMETİ KURULURSA DEVİRİRİZ’ TEHDİDİ
Bu açıklama, şu ana kadar iktidarda bulunan siyasi bloklar arasında gerilimin arttığı bir sürece denk geldi. Gözlemcilere göre gerilim, Nuri Maliki (Kanun Devleti Koalisyonu) ve Hadi Amiri (Fetih Koalisyonu) liderliği ile ABD arasında gerçekleşiyor. Amiri, Bağdat’ı ziyaret eden Başkan Trump’ın elçisi Brett McGurk ile gerçekleştirdiği bir toplantıda, ABD müdahalesiyle oluşan herhangi bir hükümeti “ajan” hükümet olarak nitelendirerek iki ay içinde devireceklerini ifade etti.
Başbakan Haydar İbadi, Amiri’nin Fetih hareketinin kendi bloğuna katılması konusunda pazarlık için Ulusal Güvenlik Danışmanını ve Haşdi Şabi’nin başkanı Faleh Al Fayad’ı görevden alma kararı aldı.
KÖRFEZ ÜLKELERİ ENDİŞELİ
Reuters büyüklüğündeki küresel bir ajansın yapığı bu açıklamanın, Washington’u, İsrail’i ve Suudi Arabistan ile BAE gibi Körfez ülkelerini endişelendireceği kesin. Çünkü bu gelişme, Lübnan’da Hizbullah ve Yemen’de Husi Ensarullah gibi güçlü bir Şii askeri kolun kurulması anlamına geliyor. Gazze’deki Hamas gibi yüksek füze yeteneklerine sahip bir güç; İsrail’e saldırmak için Batı Irak’ta, ve Suudi Arabistan’ı derinliklerinde vurmak için güneyde füzeleri kurabilir.
İKİ İHTİMAL VAR
Amiri’nin Amerikan elçisine İbadi liderliğinde ve ABD girişimiyle kurulan herhangi bir Amerikan hükümetini yıkacağı tehdidi, İran’ın müttefiklerinin Amerika’yı ve müttefiklerini iki seçenekle karşı karşıya bırakmak istediğini gösteriyor: Ya yapılan seçimle kendileri hükümet kuracaklar, ya da askeri bir kaos ortaya çıkacak. Belki de askeri olarak iktidarı ele geçirecekler. Bu, 2003 yılında Baas Partisi’nin ABD’nin işgaliyle devrilmesinden bu yana Irak’taki en tehlikeli gelişmedir.
Diğer bir deyişle İran; her ne pahasına olursa olsun Irak’ın kendisinin ve müttefiklerinin etki alanından çıkmasına izin vermeyecek. Özellikle yükselen Amerikan tehditleriyle petrol ihraç etmesini engelleyen boğucu bir ekonomik abluka uygulandığı ve halk ayaklanması yoluyla iktidarı devirmeye yöneldiği bir dönemde.
FÜZE FABRİKALARI YENİDEN ÜRETİMDE
Reuters raporunda yer alan diğer bir tehlikeli nokta da, İran’ın müttefiklerinin Saddam Hüseyin tarafından Irak’ın doğusundaki ve Kerbela’nın kuzeyindeki kaya uçurumlarında bulunan Zafaraniya bölgesinde kurulan Irak füze fabrikalarını yeniden üretime sokması. İranlı uzmanların gözetimi altında Irak Kürdistanı’ndaki başka bir tesisin inşası da mümkündür.
Irak sınırına yakın Suriyeli Fırat’ın doğu bölgesine yerleştirilen iki bin Amerikan askerinin yanı sıra Irak topraklarında altı bin Amerikan askeri bulunduğunu hatırlamakta fayda var. Bu Amerikan askerleri İran ve ABD arasındaki çatışma durumunda İran füzeleri için kolay bir hedef haline gelebilirler.
Hem Irak’ta hem Suriye’de Amerikan müdahalesi, İran’ın askeri ve siyasi etkisinin artmasına neden oldu. Amerikan askerlerin kaderini İran ve müttefiklerinin merhametine bıraktı. Gelişmeler, bölgedeki ABD politikalarının aptallığını ve stratejik düşüncesinin darlığını teyit etti. Bu hiç şaşırtıcı değil.
(Çeviren: Ali Karataş)