TTB: Şarbon konusunda sorumlular nerede?
Türk Tabipleri Birliği, şarbon salgını konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı'na sordu: Sorumlular kimlerdir ve haklarında yasal işlem yapılmış mıdır?
Fotoğraf: Pixabay
Türk Tabipleri Birliği, şarbon salgını konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı'na bir dizi soru yöneltti. TTB, "Bu hayvanlar yasa ve yönetmelik hükümleri hiçe sayılarak şarbon basili taşımasına rağmen nasıl ithal edilmiştir; hangi gümrük kapısından geçmiştir sorumluları kimlerdir ve haklarında yasal işlem yapılmış mıdır?" diye sordu.
Brezilya’dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon çıkmasının ardından Türkiye’nin birçok noktasında karantina ilan edilirken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Tarım ve Orman Bakanlığı’na bir dizi soru yöneltti. TTB’nin yazılı açıklamasında “… Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili kurumu hasta hayvanları imha ettiğini ve her türlü yasal önlemin aldığını bildirmekle sorumluluktan kurtulamaz” denildi; kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için şu soruların en kısa sürede ve tatmin edici bir şekilde yanıtlanması istendi:
‘YASA İHLAL EDİLEREK NASIL GETİRİLDİLER?’
Bu hayvanlar yasa ve yönetmelik hükümleri hiçe sayılarak şarbon basili taşımasına rağmen nasıl ithal edilmiştir; hangi gümrük kapısından geçmiştir; sorumluları kimlerdir ve haklarında yasal işlem yapılmış mıdır?
Kamuoyuna yansıyan Ankara’daki grup dışında başka hayvan gruplarında da şarbona rastlanmış mıdır? Rastlandıysa ne gibi işlemler yapılmıştır; kamuoyuna niçin bilgi verilmemiştir?
‘GEREKLİ MUAYENEDEN GEÇİRİLDİ Mİ?’
Kurban pazarlarında satılan tüm küçük ve büyükbaş hayvanlar Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinin ilgili yönetmeliğince gerekli muayeneden geçirilmiş midir? Son bir ay içinde deri, akciğer veya barsak şarbonu şüphesi ile sağlık kurumlarına başvuran vatandaşlarımız var mıdır? Eğer varsa sağlık durumları nedir? Şarbonlu hayvanlar nedeni ile yapılan karantina uygulamasından dolayı uğranılacak ekonomik zararlar nasıl telafi edilecektir?”
‘GIDA GÜVENLİĞİ KRİZİ YAŞANIYOR’
TTB’nin açıklamasında gıda güvenliği konusunda daha sıkı önlemler alınması talep edilerek, “Aslında son dönemde yaşadığımız bu olay bile tek başına ülkemizde gıda güvenliği krizi yaşandığını; sorunun günden güne giderek büyüyen halk sağlığı sorunu haline geldiğini göstermektedir. İnsanlarımızın tükettiği etten sebzeye kadar tüm gıda maddeleri biyolojik, kimyasal, fiziksel her türlü gıda riskine açıktır ve insanlarımızın sağlığı bu anlamda tehdit altındadır” denildi.
‘2018 TÜRKİYESİ’NDE GÖLBAŞI’DA KARANTİNA OLUR MU?’
“‘Ben yaptım; oldu’ mantığı ile 2004 yılında çıkarılan 5179 sayılı yasa ile ülkemizde gıda denetiminin bırakıldığı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu işi yapamadığı artık reddedilemez bir şekilde ortaya çıkmıştır; 2018’in Türkiye’sinde başkent Ankara’nın dibindeki Gölbaşı ilçesinde ‘şarbon karantinası’ uygulaması zorunluluğu ile karşılaşılmıştır” diyen TTB, açıklamaya şu ifadelerle son verdi: “Artık daha fazla zaman kaybetmeden ve yeni gıda skandalları yaşamadan ilgili meslek odaları, bakanlıklar, üniversiteler başta olmak üzere tüm taraflar bir araya gelmeli ve bu konuda gelişmiş ülke örnekleri de incelenerek; gıda güvenliğini tartışmasız sağlayan ve sağlık örgütünü de gıda güvenliği konusunda yetkilendiren yeni bir düzenlenme hazırlanarak uygulamaya konulmalıdır.” (HABER MERKEZİ)