Mahmud Abbas: Konfederasyona iki halk karar verir
Filistin Devlet Başkanlığı, ABD'nin önerdiği 'Ürdün’le konfederasyon' konusuna iki halkın karar verebileceğini belirtti.
Fotoğraf: Mustafa Hassona/AA
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın açıkladığı ve ABD’li yetkililer tarafından kendisine sunulan “Ürdün’le konfederasyon kurulması” teklifi tartışılıyor.
Filistin haber ajansı WAFA’nın haberine göre, Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Ürdün’le konfederasyon konusuna “iki halkın karar vereceği” belirtildi. Açıklama Filistin yönetiminin ABD’nin planına sıcak baktığı yorumlarına neden oldu.
Filistin yönetimi, daha önce ise, ABD’in İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıdığını ilan etmesi ve büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması üzerine “ABD’nin Filistin sorunu konusunda arabulucu rolünü yitirdiğini açıklamış ve ABD’nin “yüzyılın planı” adı verilen “barış” planıyla ilgili görüşmeleri reddettiklerini duyurmuştu.
FİLİSTİNLİ YETKİLİLERDEN ‘OLUMLU’ MESAJLAR
Filistin Devlet Başkanlığı sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne’nin ise dün yaptığı “olumlu” açıklamaları da dikkat çekti. Rudeyne, Ürdün’le konfederasyon düşüncesinin 1984’ten bu yana Filistin yönetiminin gündeminde olduğunu ve Ramallah’ın o günden bu yana “Ürdün’le var olan özel ilişkinin temelini iki devletli çözümün oluşturduğunu” vurguladığını kaydetti.
Pazar günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Ramallah’ta “Peace Now” isimli sivil toplum örgütüyle gerçekleştirdiği görüşmede, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt’ın, kendisine Ürdün’le konfederasyon kurulması teklifinde bulunduğunu söylemişti.
Abbas’ın, İsrail’in de konfederasyonun bir parçası olması şartıyla teklifi kabul edeceğini ifade ettiğini aktarmıştı.
ÜRDÜN’DEN İLK AÇIKLAMA: İMKANSIZ
Öte yandan Ürdün Hükümeti Basın Sözcüsü Cumane Guneymat, konuya ilişkin yerel basına yaptığı açıklamada, “Ürdün’ün Batı Şeria’ya bağlanmasının tartışma kabul etmeyecek ve imkansız olduğunu” söyledi.
Sözcü Guneymat, ülkesinin İsrail ve Filistin sorununa ilişkin iki devletli çözümden yana tavrının “değişmez ve net” olduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)
ÜRDÜN, ABD’NİN MÜLTECİ KARARINA TEPKİLİ
Öte yandan Ürdün’den ABD Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararına eleştiri geldi. Euronews’un haberine göre, durumun “bölge barışına zarar vereceği gibi radikalizmi de körükleyeceği” belirtildi.
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi, Reuters’a yaptığı açıklamada, 2 milyondan fazla Filistinli mülteciyi barındıran ülkesinin UNRWA’ya mali, siyasi ve uluslararası destek sunmaya devam edeceğini söyledi. Safedi, “UNRWA’ya yardımları durdurmanın mülteciler ve tüm bölge üzerinde son derece tehlikeli insani, siyasi ve güvenlik sonuçları olacaktır” dedi.
300 MİLYONLUK YARDIM
ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkesinin UNRWA’ya mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını bildirmişti. ABD, UNRWA’ya yaklaşık 300 milyon dolarlık yardımda bulunuyordu.
BM Genel Kurulu’nca 1949’da Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kurulan UNRWA, bölgede yaklaşık 5 milyondan fazla kişiye eğitim ve sosyal alanda yardım götürüyor. (DIŞ HABERLER)
İSRAİL, GAZZE’DE BU KEZ DENİZDE SALDIRDI
Gazze ablukasını kırmak maksadıyla 50 tekne ile denize açılan Filistinli eylemcilere İsrail Deniz Kuvvetleri silahla müdahale etti, sahilde bulunan Filistinli bir genç, İsrail askerleri tarafından kullanılan gerçek mermiyle yaralandı. Ablukayı kırmak isteyen Gazzeliler, 29 Mayıs’tan bu yana altıncı kez denize açılma eylemi gerçekleştirdi. İsrail, 2 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ni 2006’dan bu yana abluka altında tutuyor. (DIŞ HABERLER)