03 Eylül 2018 23:35

TTB: Saklayarak şarbonun üstesinden gelinemez

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, ithal hayvanlardan bulaşan şarbon hastalığını ve alınması gereken önlemleri anlattı.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara’da ithal edilen hayvanlarda şarbon çıkması ve İstanbul’da şarbon teşhisiyle birçok kişinin hastaneye gitmesinin yankıları sürüyor. Şarbon tehdidine ilişkin önlemlerin şeffaf ve ciddi biçimde alınması gerektiğini belirten TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, “Halkın çok ciddi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından bilgilendirmesi  gerekiyor. Bunu saklayarak ya da küçümseyerek üstesinden gelemeyiz” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, şarbon tehdidinin artık genel bir tablo halini aldığına dikkat çekti. Ankara’daki büyükbaş hayvanlarda ortaya çıkan şarbon hastalığının ardından İstanbul’da birçok kişinin hastaneye kaldırıldığını belirten Adıyaman, bu nedenle tüm Türkiye sathında bir tehlike söz konusu olduğunu söyledi. Türkiye’nin yıllardır hayvan ithal ettiğini belirten Adıyaman, ithalat işlerinin özel sektöre devredildiğini ve denetimlerin ortadan kaldırıldığını söyledi. Eskiden hayvanların ithal edilmeden önce geldikleri ülkede de kontrol edildiğini dile getiren Adıyaman, ancak bunun artık yapılmadığını ifade etti. Veteriner kontrolleri yeterince yapılmadığı için hastalığın topluma yayılabildiğini kaydeden Adıyaman, her an yeni vaka ortaya çıkabileceğini söyledi.

SOLUNUMLA BULAŞMASI ZOR AMA ÖLÜMCÜL

Şarbon hastalığının genellikle deri yoluyla bulaştığını belirten Adıyaman, solunum ya da sindirim yoluyla bulaşan şarbonun çok tehlikeli olduğunu söyledi. Şarbon sporlarının solunum yoluyla bulaşmasının zor olduğunu, ancak bulaştığı zaman insanı kısa sürede ölüme götürebildiğini vurgulayan Adıyaman, “Halkın çok ciddi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından bilgilendirilmesi  gerekiyor. Bunu saklayarak ya da küçümseyerek üstesinden gelemeyiz” dedi. Adıyaman, ilgili bakanlıklar, Veteriner Hekimler Birliği ve Türk Tabipler Birliği’nin bu konuda birlikte çalışma yapması gerektiğini söyledi.

10 YILDA 8 KİŞİ ŞARBONDAN ÖLDÜ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2008-2017 yılları arasında Türkiye’de şarbon nedeniyle 8 kişi yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Dairesi Başkanlığı’nın web sitesinde şarbon hastalığına ilişkin yer alan verilere göre 2008’de 235, 2009’da 149, 2010’da 94, 2011’de 165, 2012’de 135, 2013’de 197, 2014’de 150, 2015’de 139, 2016’da 32, 2017’de 37 şarbon vakası görüldü.

Sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan insanlara bulaşan şarbon, deri, bağırsak, akciğerlerde hastalık yapıyor. Türkiye’de en fazla deri şarbonuna rastlanıyor. Hasta hayvanlar veya şarbon bulaştırdıkları eşya ve benzeri nesneler ile temas sonucunda deri yoluyla insanlara geçebilen şarbon mikrobu, hasta hayvan etinin yenilmesi sonucu bağırsak yoluyla veya solunum yoluyla akciğere de bulaşabiliyor. Mikrobun insan vücuduna bulaşmasıyla birlikte, 2-7 gün sonra etkileri görülüyor.

Deri şarbonunda deride kabarıklık ve kaşıntı başlıyor, sonra bu içi su dolu kabarcığa dönüşüyor. Ardından ortası siyah renkte yara meydana geliyor. Bağırsak şarbonu sonucunda bulantı, kusma, iştahsızlık, ateş meydana geliyor. Devamında karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal görülüyor. Akciğer şarbonu ise en çok ölümle sonuçlanan şarbon biçimi. Soğuk algınlığı gibi belirtilerle başlayan hastalık, yüksek ateş ve titremelerle devam ediyor. Birkaç gün sonrasında ağır solunum güçlüğü ve şok gelişiyor ve hasta hayatını kaybediyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Sami Onur Haftası’nda ‘jojk’ ve mücadele

SONRAKİ HABER

10 soruda şarbon salgını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa