03 Eylül 2018 12:07

Emeklilikte yaşa takılanlar için meclise çağrı

CHP'li Ömer Fethi Gürer, meclisteki partilere emeklilikte yaşa takılanlar için kanun çıkarma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: TBMM TV ekran görüntüsü

Paylaş

Emeklilikte yaşa takılanlar için kanun teklifi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Mecliste AKP dışında yer alan partilere çağrı yaptı: “TBMM’deki aritmetiğe göre AKP’ye rağmen kanunu meclisten çıkarabiliriz. Böylece hem yıllardır devam eden sorun çözülmüş olur hem de iktidar partisi dışındaki partilerin de kanun çıkarabileceği görülmüş olur.”

1999 yılında çıkan yasa öncesinde kadınların 20 yıl, erkeklerin de 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin gün ile yaş şartına bakılmaksızın emekli olabildiklerini anımsatan Ömer Fethi Gürer, bu tarihten sonra çıkan yasanın ardından kadınların 58, erkeklerin ise kademeli olarak 60 yaşında emekli olabildiklerini, bu nedenle de önemli oranda mağduriyet oluştuğunu belirtti.

ÇOĞUNLUĞU BULUNAN AKP REDDETMİŞTİ

Yasanın 1999 yılında çıkmasına rağmen, bu tarihten önce sigorta başlangıcı olanları da kapsadığı için binlerce emekli adayının mağdur edildiğini ifade eden Gürer, “Bu apaçık bir mağduriyettir ve AKP ne yazık ki mağdurların sesine kulak vermemiş, bu konuyla ilgili teklifler iktidar partisi tarafından sürekli reddedilmiştir” dedi. Bu mağduriyetin giderilmesi için 23 Haziran 2017’de kanun teklifi verdiğini hatırlatan Gürer, AKP’nin çoğunluğu nedeniyle bu teklifinin reddedildiği söyledi.

VERDİKLERİ KANUN TEKLİFLERİNE SAHİP ÇIKSINLAR

Şimdi tekrar konuyla ilgili kanun teklifi verdiğini ifade eden Gürer, “Yeni sistemde Meclisin yeni aritmetiğine göre iktidar partisinin 290 sandalyesi varken, muhalefet partilerinin sandalye sayısı 310’dur. Bu rakam, Mecliste kanun çıkarabilecek sayıdadır” dedi.

CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP’nin emeklilikte yaşa takılanların sorununun çözümünü istediğine dikkat çeken Gürer, “Eğer diğer siyasi partiler de kendi verdikleri kanun tekliflerine sahip çıkar ve HDP de desteklerse, bu kanun AKP’ye rağmen çıkmış ve emeklilikle yaşa takılanların sorunu çözülmüş olur. Ayrıca yeni dönemde iktidar partisi haricindeki partilerin ortak kararı ile de kanun çıkarılabileceği görülmüş olur. Bu konuda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanının tavrı da net bir şekilde ortaya çıkar. Diğer yandan MHP’nin bu konuda verdiği kanun teklifleri ve söylemlerindeki samimiyetinin derecesi de belirginleşir” diye konuştu.

PRİM GÜN SAYILARINI TAMAMLAYAN 3 MİLYON KİŞİ VAR

Ömer Fethi Gürer verdiği kanun teklifinde şu ifadeleri kullandı: “08 Eylül 1999 tarihinden önce işbaşı yapan SSK’lı, Bağ-Kur’lu, emekli sandığı mensubu herkes emeklilikte yaşa takılmıştır. 08 Eylül 1999 tarihinde çıkarılan 4447 sayılı yasa ülkemizde yürürlüğe girdikten sonra ilk defa geriye doğru işletilen bir yasa olarak vatandaşın hakkını gasbetmiştir. Bu gasbın sona ermesi için bu yasanın geriye doğru işlemesinin iptal edilmesi gerekmektedir. Türkiye genelinde 1999 yılından önce sigortalı olup emekli olabilmeleri için yaş sınırları uzatılan yaklaşık 3 milyon kişi mağdur edilmektedir. Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların sigorta prim gün sayılarını tamamlamalarına rağmen emekli edilmemesi ülkenin kanayan bir yarası haline gelmiştir. Emeklilikte yaşa takılanlar, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil birçok yolla haklarını arama çabalarına girmişlerdir fakat hala bir sonuç elde edememişlerdir. Prim günü dolanın yaşa takılmadan emekli olması genç işsizliği önlemek açısından da önem arz etmektedir. Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile bu konuya çözüm üretilmesini, mağduriyetlerin giderilmesini ve dolaylı olarak genç işsizliğin önlenmesini amaçlamaktayız.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Transfobik açıklamalar katillerin sırtını sıvazlıyor’

SONRAKİ HABER

İKSV Salon yeni sezonu açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa