‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla öğrencilerin kaderiyle oynanıyor
Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, 2018 YKS yerleştirme sonuçlarını değerlendirdi.
Fotoğraf: DHA
Buse VURDU
Ankara
Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı (YKS) ve yerleştirme sonuçlarını Evrensel’e değerlendirdi. Sağdıç, “Ben yaptım oldu” mantığıyla ve pilot uygulamalar denenmeden yapılan değişikliklerin öğrencilerin kaderleriyle oynamak anlamına geldiğini söyledi.
Binlerce öğrencinin heyecanla beklediği YKS yerleştirme sonuçları, 31 Ağustos’ta gece saatlerinde açıklanmıştı. Sisteme giriş için bekleyen öğrencilerin bir kısmı sistem hatası nedeniyle ilk saatlerde yerleştirme sonuçlarını göremezken binlerce öğrenci ise herhangi bir tercihinin tutmaması sonucu açıkta kalmıştı. İstedikleri bölümlere yerleşemeyen öğrenciler, sonuçların açıklanmasının ardından Twitter’da #ÖSYMHakYeme etiketiyle tepkilerini dile getirmişti.
‘ORTAÖĞRETİMDE VERİLEN EĞİTİM YETERSİZ’
Bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) öğrencilere etkilerini, başarı oranlarını ve yerleştirme sonuçlarını Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç ile konuştuk. İlk olarak sınav sonuçlarını değerlendiren Sağdıç, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) olarak ikiye ayrılan YKS’nin, ortalama doğru-yanlış sayılarına bakıldığında Türkiye’de eğitimin zayıflığının görüldüğünü söyledi.
Temel yeterlilik ve alan bilgisi açısından ortalamanın çok düşük olduğunu dile getiren Sağdıç, ortaöğretimde verilen eğitimin yükseköğretime geçişte yetersiz kaldığını ifade etti. Sağdıç, sistem değişikliği yapılan yıllarda öğrenciler ve veliler açısından mutlaka sorunlarla karşılaşıldığını belirterek bunun nedeninin pilot uygulamaların gerçekleştirilmemesi olduğunu söyledi. “Ben yaptım oldu” mantığıyla gerçekleştirilen sistem değişikliklerinin milyonlarca öğrencinin kaderiyle oynamak anlamına geldiğini dile getiren Sağdıç, pilot uygulamalar sayesinde bu sorunların en aza indirilebileceğini ifade etti.
‘ÖĞRENCİLERİN HESAP SORABİLECEĞİ BİR MEKANİZMA YOK’
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı görevine getirilmesine de değinen Sağdıç, şöyle konuştu:
“Sistem değişikliği yetmezmiş gibi bir de ÖSYM Başkanı, bakan yardımcısı olarak atandı. ÖSYM Başkanlığı koltuğu hâlâ boş. Sistem değişikliklerinde sistemin doğru işlememesinden dolayı mağduriyete uğrayan öğrenciler ve velilerin hesap sorabileceği bir mekanizma yok. Kimden hesap soracaklar? Genelde demokratik ülkelerde bu tür durumlar olduğunda işin başındaki, sorumlu kişiler istifa eder ya da yargı önünde hesap verir ama bizim ülkemizde sorumlu kişi ödüllendirilerek Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı’na atanıyor. Temel Yeterlilik Testi’nde öğrencilerin yalnızca yüzde 20’si başarılı olmuş, işin vahameti ortaya çıkmışken yapılıyor üstelik bu. Yani demek ki başarısızlık Türkiye’de özellikle AKP hükümetleri döneminde ödüllendirilen bir şey. Tek kriter, hükümetin siyasal-ideolojik yaklaşımları doğrultusunda yapılan sistem değişikliklerini canı gönülden savunmak, hükümetin önünde barikat oluşturmak. Bu durumda başarısız olsan da ödüllendiriliyorsun”
‘ÖSYM VERİLERİ AÇIKLAMALI’
Sağdıç, öğrencilerin geçen yılki sıralamalara göre yerleşmeyi bekledikleri okullara kayıt yaptıramamasının ve binlerce öğrencinin açıkta kalmasının büyük bir sorun olduğunu ifade ederek ÖSYM’nin bu konuda bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. Kendi sıralamalarından çok daha düşük sıralamaya sahip yerleri tercih listesine yazan öğrencilerin açıkta kalmasının öğrencinin bir yıllık emeğinin harcanması anlamına geldiğini belirten Sağdıç, “Hükümet ve ÖSYM öğrencileri ve velileri mağdur etmiştir” dedi. Sağdıç, yerleştirme sonuçlarına ilişkin tüm verilerin olduğu gibi kamuoyu ile paylaşılmasının sisteme dair net bir tablonun ortaya çıkması açısından önemli olduğunu söyleyerek “Verilerin paylaşılması durumunda biz de bir dahaki yıllarda böyle bir durumun yaşanmaması için önerilerimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.
TEMEL YETERLİLİK SINAVINDA DÜŞÜK SONUÇLAR
ÖSYM tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan 2018-YKS Sonuçları Ön Değerlendirme Raporu’na göre Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) başvuran ve sınavı geçerli sayılan 2 milyon 260 bin 273 adayın testlerdeki ortalama doğru cevap sayıları şöyle oldu:
“Türkçe (40 soru): 16,179 ortalama, Sosyal Bilimler (20 soru): 6,003 ortalama, Temel Matematik (40 soru) 5,642 ortalama, Fen Bilimleri (20 soru) 2,828 ortalama.”
AYT’DE TÜRKİYE ORTALAMALARI 5 SORUNUN ALTINDA
Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) sınavı geçerli sayılan 1 milyon 877 bin 568 adayın doğru yanlış ortalaması ise şöyle:
Türk Dili ve Edebiyatı (24 soru): 4,743 ortalama
Tarih-1 (10 soru): 1,617 ortalama
Coğrafya-1 (6 soru): 2,271 ortalama
Tarih-2 (11 soru): 1,465 ortalama
Coğrafya-2 (11 soru): 2,856 ortalama
Felsefe grubu (12 soru): 2,017 ortalama
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ek Felsefe grubu (6 soru): 2,098 ortalama
Matematik (40 soru): 3,923 ortalama
Fizik (14 soru): 0,467 ortalama
Kimya (13 soru): 1,109 ortalama
Biyoloji (13 soru): 1,669 ortalama
80 sorudan oluşan Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ise 101 bin 185 adayın girdiği İngilizce testinin ortalaması 24,824, 2 bin 208 adayın girdiği Almanca testinin ortalaması 31,453, bin 4 adayın girdiği Fransızca testinin ortalaması 29,992, 4 bin 786 adayın girdiği Arapça testinin ortalaması 11,727, 410 adayın girdiği Rusça testinin ortalaması ise 31,009 olarak hesaplandı.