'Çorlu'daki tren kazasında suçlu yağmur değil denetimi yapmayandır'
Çorlu'daki tren kazasına ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaşan TMMOB, 'Olayın suçlusu yağmur değil denetimi yapmayanlardır' dedi.
Fotoğraf: İsa Terli/AA
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendilseri Odası, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz’da meydana gelen ve 25 kişinin öldüğü 317 kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Oda tarafından yapılan açıklamada “Bu olayın suçlusu yağmur değildir. Yapanlar, yaptıranlar ve yapılmış olan yapıları denetlemeyenlerdir” denildi.
Görseller eşliğinde raporu sunan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, demiryolu hattının tarım arazileri içinden geçtiğine dikkat çekti. Gökçe, “Tarım arazilerinin geçtiği yerlerde zeminin taşıma gücü zayıf olur. Çekilen fotoğraflarda balast ve alt balast atamalarının yetersizliği nedeniyle işlevini yitirdiği hatta tabii zemin içinde kaybolduğu görülmektedir. Demiryolu hattı yapılırken göçme, çökme ve tabaka kayması ve boşalması ile ilgili bilgiler dikkate alınmamıştır. Ayrıca yağan yağmurlar dikkate alınarak gerekli olan bakım ve kontroller yapılmamıştır. Suçlu yağmur değildir. Yapanlar, yaptıranlar ve yapılmış olan yapıları denetlemeyenlerdir” diye konuştu.
‘DOLGU TEKNİĞE UYGUN DEĞİL’
Yetkililerin her afet sonrası yaptıkları gibi konunun özünü unutup sonuca göre hüküm verdiklerini belirten Gökçe “Bölgede olaydan önceki günlerde görülen kısa süreli şiddetli yağışlar, yol ve altyapı tesisleri denetiminin sıklaştırılması için önemli bir işaret sayılmalıydı. Ancak bu verinin yeterince değerlendirilmediği anlaşılıyor” değerlendirmesinde bulundu. Demiryolunun güvenlik sıralamasında ulaştırma türleri arasında üstlerdeki yerini aldığını ve güvenli olduğunu ancak onu güvenli yapanın arka planda sistemi yönetenlerin güvenlik anlayışından kaynaklandığını anlatan Gökçe, yenilenen ve tekrardan hizmete açılan demiryolu hattında bulunan menfez dolgusunda; kırık mermer, fayans ve mermer parçaları bulunduğuna ve oluşturulan dolgunun tekniğe uygun oluşturulmadığına dikkat çekti.
Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun 2013 yılında yürürlüğe girdiğini söyleyen Gökçe, bu süreçte yüzyıllık kurumsal birikim ve çalışanların deneyimlerinin birçoğunun heba edildiğini belirtti. Liyakat esaslı görevlendirmeler yapmak ve uygulamalarda evrensel akıl ve vicdan ölçütlerini gözetmenin tüm kurumlar için olduğu gibi TCDD için gerekli olduğunu ifade eden Gökçe “Yaşanan olumsuzlukları neden-sonuç bağlamında inceleyip sonuçlarını şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmak sorumluluğu da kamu hizmeti yapmanın bir gereği olarak hassasiyetle yerine getirilmelidir” diye konuştu.
‘ALTYAPI VE ÜSTYAPI YETERSİZ’
8 Temmuz günü Çorlu’da treninin raydan çıkma olayının, söz konusu hattın altyapısına ilişkin zayıflıkları ve denetim eksiklerini gözler önüne serdiğine vurgu yapan Gökçe, son olarak şunları söyledi:
“Bölgede olaydan önceki günlerde görülen kısa süreli şiddetli yağışlar, yol ve altyapı tesisleri denetiminin sıklaştırılması için önemli bir işaret sayılmalıydı; ancak, bu verinin yeterince değerlendirilmediği anlaşılıyor. Olayda ön planda olan üstündeki dolgu boşalan menfez, trenin raydan çıkmasında doğrudan etkili olmayıp, buradan geçerken şiddetli sarsıntı hisseden makinistlerin seri fren yapmasına neden olmuştur. Trenin normal fren yapması ya da fren uygulamaması halinde, yoluna raydan çıkmadan devam etmesi muhtemeldi. Altyapısı ve üstyapısı yeteri kadar iyi durumda olmayan demiryolu hatlarında uygulanan seri fren, üstyapıda burkulma gibi çeşitli geometrik bozulmalara neden olabilmektedir. Çorlu’daki olayda, uygulanan seri fren raylarda burkulmaya yol açtığı için trenin raydan çıktığı değerlendirilmektedir. Olaydan sonra menfez dolgusunda ve menfezden sonraki hat kesiminde yapılan onarım işlerinin tekniğine uygun yapılmadığı yerinde gözlemlenmiştir. Bu koşullarda, aynı yerde benzer olaylar meydana gelmesi kaçınılmazdır.” (İstanbul/EVRENSEL)