CHP'den ‘Şarbon için Mecliste komisyon kurulsun' talebi
CHP Milletvekili Turan Aydoğan, şarbon vakalarına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
Arşiv | Fotoğraf: DHA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), son dönemde yaşanan ve toplumda paniğe neden olan şarbon vakalarını Meclis gündemine taşıyarak, TBMM’nin devreye girmesini ve araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından hazırlanan araştırma önergesinin gerekçesinde Ankara, Sivas ve İstanbul’da yaşanılan şarbon vakaları anımsatılarak “Tüm bu vakaların ithal edilen hayvanlardan mı kaynaklandığı yoksa hayvanların Türkiye sınırları içinde mi bu hastalığa yakalandığına dair kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır” denildi. Önergede, ithal edilen hayvanların seçimlerinde veteriner hekim görevlendirilmesinin kaldırılarak hayvan seçimi yetkisinin sadece ithalatçı firmaya bırakıldığı belirtilerek ithalat aşamasında yapılan kontrol ve denetimlerin hiçbir zaman yüzde 100 sağlık garantisi sağlamadığı kaydedildi.
‘MEVZUATIN KENDİSİ RİSKLİ’
Hayvanların, laboratuvar sonuçları tamamlanmadan ülkeye sokulduğu ve 21 günlük karantina işleminin yurtiçindeki hayvancılık işletmelerinde yapıldığına dikkat çeken CHP’li Aydoğan “Bu uygulama ile hayvanlarda hastalık varsa zaten ülkeye sokulmuş olmaktadır. Yürürlükte olan mevzuata göre veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli riskler oluşturmaktadır” dedi.
Kurban Bayramı’ndan hemen önce 20 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de “Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandığını hatırlatan Aydoğan “Bunlara göre bazı dernek ve vakıfların yurt dışından ithal ettikleri hayvanların denetimsiz bir şekilde ülkeye sokulmasının önü açılmıştır. Tüm bu denetimsizlik şarbondan başka hayvan hastalıklarının ülkemize girişinin önünü de açmaktadır. Toplum sağlığını ilgilendiren bu tür konularda TBMM devreye girmeli ve hastalığın nereden kaynaklandığı, nasıl giderileceği, bundan sonra ne tür önlemlerin alınması gerektiği konusunda araştırma yapmalı ve önerilerde bulunmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)