'AB, mülteci gelmesin diye Türkiye'deki hak ihlallerine göz yumuyor'
Prof. Dr. İlhan Uzgel, 'AB'nin önceliği Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıları bir şekilde ülkesinde tutması' değerlendirmesinde bulundu.
Fotoğraf: MA
Türkiye ABD ile gerilen ilişkiler, TL’deki değer kaybı ve yaşanan kur krizi sonrası uzun bir aradan sonra Avrupa Birliği (AB) ile yeniden yakınlaşma çabası içerisinde. Türkiye’nin özellikle dış politikada yaşadığı sıkışmışlık hali ile şimdi yeniden AB ile yakınlaşma çabalarını ABD ve Türkiye dış çalışmaları ile bilinen bir isim olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümündeki görevinden ihraç edilen Prof. Dr. İlhan Uzgel Mezopotamya Ajansına değerlendirdi.
“Türkiye, ABD karşısında sıkıştığı bir ortamda AB’ye yanaşarak hareket alanını genişletmeye çalışıyor” diyen Uzgel, “Bunda Trump yönetiminin başta Almanya olmak üzere AB ülkeleriyle gerilimli ilişkiler içinde olmasının da etkisi var. Dolayısıyla şu anda henüz yüzeysel olan yakınlaşma her iki tarafın, yani AB ve Türkiye’nin ihtiyaçlarından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
MÜLTECİLERE KARŞILIK, İHLAL BASKISI YAPMAYACAK
AB ile yakınlaşma çabası içinde olan Türkiye’de yaşanan insan hak ihlalleri önemli bir gündem. Türkiye’nin AB’ye yakınlaşmasının ülkede yaşanan insan hakkı ihlalleri kapsamında da değerlendiren Uzgel, devamında şunları söyledi:
“Ne yazık ki küresel ölçekte insan hakları ve demokratikleşmede geri çekilme söz konusu. Her ne kadar Batı sistemi ve özellikle Avrupa ayağı bu konuda geçmişte kendisini hukuksal, kurumsal ve söylemsel olarak bağladığı için şimdilik keskin bir dönüş yapamıyor. O yüzden Türkiye üzerinde insan hakları ve demokratikleşme konularında eleştiri olacak ama ilişkilerin içeriğini belirleyen bir etkisi olmayacak. Yine de idam gibi çok somut ve karara bağlanmış bir konuda AB’nin geri adım atması söz konusu değil. AB şu anda bu türden insan hakları konularını sınırlı bir baskı aracı olarak kullanmakla yetiniyor. Önceliği ise, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıları bir şekilde ülkesinde tutması. Karşılığında ise AB’nin Türkiye’yi insan hakları konusunda zorlamaması. Bu pazarlık şimdiye dek sürdü” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)