‘Onlar ejder suyu içiyor, vatandaş mevsim meyvelerini bile alamıyor’
Saray'daki ejder meyveli, aloeveralı, suşili 30 Ağustos resepsiyonunu menüsünü yurttaşlara sorduk. Halk 'Zenginler yiyor, fakirler sürünüyor' diyor…
Fotoğraf: Evrensel
Çağla YOLAŞAN
Diyarbakır
Kötüye giden ekonomik çıkmazda vatandaştan fedakarlık bekleyen iktidarın 30 Ağustos resepsiyonunda sunduğu ve tanesi 36 lirayı bulan ejder meyvesini Diyarbakırlı yurttaşlara sorduk. Daha önce adını hiç duymadıkları meyve için “Vatandaş mevsim meyvelerini bile alamıyor” diyerek, “Zenginler yiyor, fakirler sürünüyor” dediler.
Cumhurbaşkanlığı külliyesindeki 30 Ağustos zafer bayramı resepsiyonundan bazı ikramlar dikkat çekiciydi. Ejder Meyveli Smoothie (Chia tohumu eşliğinde), Efuli (Liçi meyvesi eşliğinde), Aloevera (Starex meyvesi eşliğinde), Pataşur içerisinde Çerkes Tavuğu, Zencefilli Somonlu Suşi, Tartalet içerisinde Antakya usulü Humus’tan oluşan menü sosyal medyada espri malzemesi olurken bu menüyü Ofis semt pazarında Diyarbakırlılara sorduk.
‘ZENGİNLER YİYOR, FAKİRLER SÜRÜNÜYOR’
İlk durağımız pazarın girişindeki meyve tezgahı. İsmini söylemek istemeyen pazar esnafı
Ejder meyvesini hiç duymadığını söyledi. Esnaf, resepsiyonun davetlilerini kastederek “Onlar içecek tabii, onlar sarayda yaşıyor. Bir de vatandaşları araştırsınlar, kimsenin cebinde alışveriş yapacak para var mı? Memur olsun, işçi olsun herkes alım gücünün derdinde, herkes kredi kartı borcunun dibinde. Bu böyle nereye gidecek. Zenginler yiyor fakirler sürünüyor. İşçisi de emekçisi de hepsi sürünüyor. Mevsim meyvelerini almakta bile sıkıntı çekiyorlar” dedi.
İkinci durağımız. Tuna adında başka bir esnaf, o da pazarda meyve satıyor. Ejder meyvesini ilk defa bizden duyduğunu ve daha önce hiç satmadığını söyleyen Tuna “Sarayda yaşamasam da o kadar parayı bir içeceğe vermem, trilyonluk da olsam yine de vermem” dedi.
‘BURADA SATILMAZ MİLLET FAKİR’
Hemen yanında ismini söylemek istemeyen başka bir esnaf. “Ejder meyvesini daha önce duymuştum ama buraya getirsem vatandaş alamaz bunu. Meysim meyvelerini bile zor alıyorlar” dedi. Tezgahına uğradığımız son esnaf da, Abdülhalim Meşe oluyor. O da pazardaki meyve tezgahlarından birinin başında. Daha öncesi adını duymadığı Ejder meyvesini haberlerden öğrendiğini söyleyen Meşe, “Ben bu meyveyi pazara getirsem Diyarbakırlılara sabahtan akşama kadar bir tanesini zor satarım. Satılması mümkün değil. Buranın milleti fakir olduğu için almaz” dedi. Yaşadığı geçim kaygısını dile getiren Meşe, “Dün haberlerde gördüm, kilosu 20 lira olan salça 60 liraya çıkmış, 40 lira fark var. Bu dışarıdan gelmiyor, yerli malıdır. Devletin buna bir el atması lazım. Bir gün yemesen, iki gün yemesen aç kalacaksın mecburen alıyorsun. Belki bugün zamlar birkaç ürünün fiyatına yansımamış olabilir ama yarın öbür gün onlara da yansıyacak” dedi. O esnada yan tezgahtan başka bir pazarcı da “Bizim işler de iyi değil, pazara mal getiriyoruz fiyatlar pahalı olduğu için insanlar alamıyor, meyve çürüyor direk çöpe atılıyor. Sarayda tanesi 36 lira olan meyve yenirken vatandaş bir buçuğa şeftali alamıyor çünkü eşitlik yok” dedi
‘PAZAR’DA EN UCUZU BULMAYA ÇALIŞIYORUZ’
Pazar alışverişine çıkan vatandaşlarla konuşuyoruz. İsmini söylemek istemeyen bir vatandaş, Ejder meyvesini hiç duymadığını ama sosyal medyada okuduğunu söyledi. “Tanesi 36 lira olan bir meyveyi bırakın kasası 36 lira olan bir meyveyi bile alamam. Sarayda bu kadar pahalı bir içecek sunulmasını da israf olarak değerlendiriyorum” dedi. Pazar tezgahlarını gezerken, devlet memuru olduğu için ismini söylemek istemeyen başka bir vatandaş, “Ejder meyvesini hiç duymadım. Tanesi 36 lira olan meyveyi çok merak etsem tadına bakmak için bile almam, eksik olsun derim. Normal mevsim meyvelerini bile azar azar alıyorum” dedi. Pazarı dolaşıp en iyisini en ucuzunu bulmaya çalıştığını söyleyen yurttaş, “Bir de asgari ücretli birini ya da aylık daha az gelir sahibi olan birini düşünün, şüphesiz ki çok daha fark eder. Her şey ortada aslında istatistiğe gerek yok, herkes her şeyin farkında”dedi.
‘EN SONUNDA SUYLA EKMEK YİYECEĞİZ’
Emine adındaki başka bir vatandaş, “Ejder meyvesini duydum ama hiç görmedim. Bu meyveyi vatandaş yiyemez, ben alamam kimse de alamaz. Her şeyin fiyatı da arttı, mecburen alıyoruz ama hiç memnun değiliz. Yaşanan zamlar bizim mutfağa da fazlasıyla yansıyor, bir reyhanı örnek vereyim, alıp kurutacağım. Her sene 30 tane alıp kuruturken şimdi 10 tane aldım. Alım gücümüzün ne kadar düştüğünü gösteriyor. Herhalde en sonunda suyla ekmek yiyeceğiz. Ekmeği de bulamayız bu gidişle” dedi.