10 Eylül 2018 16:10

‘Uygurlara gözaltı, işkence ve kötü muamele’

HRW’nin raporunda, Çin hükümeti tarafından Sincanlılara uygulanan keyfi gözaltılar ile işkence ve kötü muameleye dair yeni kanıtlar sunuldu.

Sincan'ın Hotan eyaletinde bulunan siyasi eğitim kampındaki tutuklular. Fotoğraf: Sincan Adalet Bürosu WeChat Hesabı

Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) pazar günü yayımladığı raporda, Çin hükümetinin, ülkenin kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygurlara yönelik sistematik bir insan hakları ihlalleri kampanyası yürüttüğünü açıkladı.

GÜNDELİK YAŞAMA SİSTEMATİK BASTI

“İdeolojik Virüsleri Temizlemek: Çin’in Sincan Bölgesinde Yaşayan Müslümanlara Yönelik Baskı Kampanyası” başlığını taşıyan 117 sayfalık raporda Çin hükümeti tarafından uygulanan kitlesel keyfi gözaltılar,  işkence ve kötü muameleye ilişkin yeni kanıtlar sunuldu ve gündelik yaşam üzerinde artarak yaygınlaşan sistematik kontrol ayrıntılandırıldı.

Raporda, “Tüm bölgede, 13 milyon Türki Müslüman (Uygur) nüfus; insan haklarına aykırı olarak, zorunlu siyasi endoktrinasyona, toplu cezalandırmaya, seyahat ve iletişim özgürlüklerinin kısıtlanmasına, din özgürlüğünün üzerindeki kısıtlamaların artırılmasına, kitlesel takip ve gözetlemeye maruz bırakılıyor” denildi.

SİYASİ EĞİTİM KAMPLARI

Rapor, Sincan bölgesinde yaşamış 58 kişi ile yapılan mülakatlara dayanıyor. Görüşülenlerden beşi daha önce şahsen gözaltına alınmış, 38’i ise gözaltında bulunan kişilerin yakınları. Görüşülenlerden 19’u ise son bir buçuk sene içinde Sincan’dan ayrılmış kişiler.

Rapora göre, Sincanlılar tutukevleri ve cezaevleri ile birlikte, siyasi eğitim kamplarında da tutuluyor. Siyasi eğitim kampları ise Çin yasalarında yer almıyor. Güvenilir tahminler bu kamplarda tutulan insan sayısının bir milyonu bulduğu yönünde. Bu kamplarda Uygurlulara zorla Mandarin Çincesi öğretiliyor, Çin Komünist Partisini öven şarkılar söylemeye ve kuralları ezberlemeye zorlanıyorlar. Direnenler veya “öğrenemediğine” kanaat getirilenler cezalandırılıyor.

Ağustos sonunda da BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, Çin’in “yasa dışı” şekilde gözaltında tuttuğu bir milyona yakın Uygur’un derhal serbest bırakılmasını istemişti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de taşıma ücretine tepki gösteren şoförlerden protesto

SONRAKİ HABER

Süslü Kadınlar 60 ilde pedal çevirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa