Torunlar davası: Bilirkişi raporu TOKİ’ye hiçbir suç atfetmedi
Torunlar’da yaşanan iş cinayetinde TOKİ’nin sorumluluğuna ilişkin davanın 6. duruşması görüldü.
Fotoğraf: Meltem Akyol/EVRENSEL
Vedat YALVAÇ
İstanbul
İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torunlar Center’da meydana gelen ve asansörün 32. kattan yere çakılması nedeniyle 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin TOKİ’ye açılan kamu davasının 6. duruşması görüldü. Bilirkişi raporunun sunulduğu duruşmada sanıklara hiçbir suç atfedilmemesine tepki gösteren ailelerin avukatlarından Yıldız İmrek, “Bilirkişi raporuyla ilgili değerlendirme yapmamıza bile izin vermeden hızla karara götürülmek isteniyor. Adil yargılama ilkesinin ihlali ve işçi sağlığının, işçi yaşamının bir kere daha hiçbir şekilde önemsenmemesinin ifadesi oldu” dedi. Duruşma 27 Eylül 2018 tarihine ertelendi.
İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada görülen duruşmada eski Sayıştay denetçisi bilirkişilerin hazırladığı rapor sunuldu. Rapora karşı beyanda bulunmak için süre isteyen ailelerin avukatlarından Yıldız İmrek’e süre verilmedi. Esas hakkında görüşlerini karar duruşmasında açıklayacaklarını belirten İmrek, rapora ilişkin şunları söyledi:
“Sanıklara yönelik hiçbir kusur bulmamış. Halbuki 2013 yılında yüklenici firma olan Torunlar GYO’nun ödemesi tamamlanmasına rağmen kazadan sonra zorunlu kalarak tapuyu devretmiş oldular. O zamana kadar tapu devredilmediği için 24 saat çalışma gibi pek çok olanaktan faydalandılar. Aynı zamanda TOKİ’nin arsa sahibi sıfatıyla iş güvenliği önlemlerini denetleme gibi bir sorumluluğu da var. Ne yazık ki bu konuda bilirkişiler bir değerlendirme yapmamış durumda. Oysa arsa sahibi sıfatıyla aynı zamanda iş güvenliği önlemlerinden ve yapı denetimi önlemlerinden de sorumludur. Yalnızca inşaatın imalat seviyesi tespitlerine bakılmış ve sadece şekli bir denetim yapılmış durumda.”
HIZLA KARARA GÖTÜRÜLMEK İSTENİYOR
Bilirkişi raporuyla ilgili değerlendirme yapmalarına dahi izin verilmediğini ifade eden İmrek, “Dava hızla karara götürülmek isteniyor. Adil yargılama ilkesinin ihlali ve işçi sağlığının, işçi yaşamının bir kere daha hiçbir şekilde önemsenmemesinin ifadesi oldu” diye konuştu.