Özgürlükçü Demokrasi davasında bir gazeteciye tahliye
6’sı tutuklu 14 Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanının yargılandığı davada 1 kişi tahliye edildi.
Özgürlükçü Demokrasi logosu
Kapatılarak mallarına el konulan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanlarının yargılandığı davada mahkeme tutuklu gazetecilerden sadece Pınar Tarlak'ın tahliyesine karar verdi.
Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanının İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ilk duruşmasında savcı tüm tutukluların tutukluluk halinin devamını istedi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık gazetecileriden Pınar Tarlak'ın tahliyesine karar verirken, diğer isimlerin tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Kapatılarak mallarına el konulan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın ilk duruşmasına İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, tutuklu 6 gazeteci ile tutuksuz gazete çalışanı Ramazan Sola duruşmada hazır bulundu. Gazeteciler, yanlarında bulunan askerlere kelepçeli şekilde duruşma salonuna getirmeleri dikkat çekti. Duruşmayı çok sayıda gazeteci, aileler, yabancı heyetler, HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm ve Ali Kenanoğlu, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Kaplan izledi.
Mahkeme heyeti, tüm gazetecilerin avukatları olmasına rağmen İstanbul Barosu’ndan avukat talebinde bulunması dikkat çekti. Duruşma başladığında barodan gelen avukatlar duruşmadan çekildi.
Avukat Özcan Kılıç, ilk savunmayı gazetenin yazı işleri müdürü İshak Yasul’un yapmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Ahmet Oğuz, Kılıç’a “Siz işimizi bize öğretmeyin” dedi.
Mahkeme başkanı ilk olarak gazetenin imtiyaz sahibi İhsan Yaşar’ın dinlenmesine karar verdi. Yaşar, savunmasında, ticaret ile uğraştığını dile getirerek, 6 aydır tutuklu olduğunu söyledi.
1 TAHLİYE
Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanının İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ilk duruşmasında savcı tüm tutukluların tutukluluk halinin devamını istedi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık gazetecileriden Pınar Tarlak'ın tahliyesine karar verirken, diğer isimlerin tutukluluk halinin devamına karar verdi.
DAVA HAKKINDA
Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İstanbul Beyoğlu ilçesinde bulunan binası ve gazetenin basımının yapıldığı matbaa Gün Matbaacılık’a 28 Mart 2018 gecesi polis tarafından baskın yapıldı. Sabah saatlerinde gazete binasına giden gazetenin avukatları, karşılarında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) gelen görevliler ile karşılaştı. Gazete ve matbaaya ilişkin iki ayrı soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Operasyon ile birlikte Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ile Gün Matbaacılık sahibi Kasım Zengin ile matbaa çalışanı 22 kişi gözaltına alındı. Bir gün sonra da Özgürlükçü Demokrasi gazetesi Yazıişleri Müdürü İshak Yasul gözaltına alındı. Gün Matbaacılık’a kayyum atanması üzerine Welat gazetesi, basım yapacak matbaa bulamayınca fotokopi ile okuyucuya ulaştı. Baskın iki gün sonra gazetenin Diyarbakır temsilciliğine polis baskını gerçekleşti. 31 Mart günü Welat gazetesi basım yapacağı matbaa bulamadığı için yayın hayatına son verdi. Başlatılan soruşturma kapsamında muhatap bulamayan gazetenin avukatları, günler sonra soruşturma savcısının Uygur Kaan Arısoy olduğunu öğrendi. Gazeteye ve Gün Matbaacılık’a kayyum atandığına dair belge baskından 10 gün sonra avukatlara gösterildi.
4 Nisan günü bir kez daha düğmeye basan soruşturma savcısı, 8 gazete çalışanını gözaltına aldırdı. 5 Nisan günü Gün Matbaacılık’ın sahibi Kasım Zengin’in de içerisinde olduğu 20 kişi, “Bilerek ve isteyerek örgüte yardım ve yataklık yapmak” iddiasıyla tutuklandı. 3 kişi ise emniyette serbest bırakıldı. 6 Nisan günü ise Özgürlükçü Demokrasi gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü İshak Yasul, "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. 10 Nisan günü ise gazete editörleri Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, Hicran Urun ve gazete çalışanı Pınar Tarlak tutuklandı.
8 Temmuz günü ise OHAL kapsamında 701 Sayılı KHK ile Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaacılık kapatıldı.
İDDİANAMEDEN
Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Uygur Kaan Arısoy tarafından hazırlanan iddianame İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 14 gazeteci için “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak”, “Terör Örgütlerinin Yayınlarını Basmak veya Yayınlamak” suçlamaları yöneltildi. İddianamede, 6 gazeteci için yakalama kararı bulunurken, 5 gazete çalışanı hakkında “Kavuşturmaya yer olmadığına” dair karar verildi. İddianamede, gazeteye yönelik soruşturmanın TSK’nın Efrin’e dönük operasyon başlattığı 20 Ocak günü başladığı ortaya çıktı. 20 Ocak gününden sonra gazetede Efrin’e dair çıkan tüm haberlerin soruşturma konusu olduğu ve “Özellikle kamuoyunda ‘Zeytin Dalı Harekatı’ olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin PKK/KCK bölücü terör örgütüne ve örgütün Suriye uzantılarına yönelik Afrin'de yürütmekte olduğu meşru operasyonlarla ilgili örgütün lehine, devletimiz aleyhine yalan haberlerle olumsuz bir algı oluşturmak amacıyla rutin ve sistematik şekilde terör örgütü propagandasının yapıldığı” iddiası ileri sürüldü. Gazetede yer alan haber suçlama konusu yapıldı.
Soruşturma kapsamında haklarında iddianame hazırlanan gazeteciler şunlar: Davut Uçar, Ersin Çaksu, Fırat Benli, Günay Aksoy, Hicran Urun, İhsan Yaşar, İshak Yasul, Mehmet Ali Çelebi, Mizgin Fendik, Önder Elaldı, Pınar Tarlak, Ramazan Sola, Reyhan Hacıoğlu, Yılmaz Yıldız. (İstanbul/MA)
FATİH POLAT YAZDI: O GAZETEYE EKMEK VEREN FIRINCIYI DA ALDIN!