1 milyon Katalan bağımsızlık için yürüdü
Bağımsızlık yanlısı Katalanlar Katalonya Ulusal Günü'nde Barcelona'da büyük bir yürüyüş düzenledi.
Katalanların 11 Eylül 2012'deki bağımsızlık eylemi | Fotoğraf: Anaucc/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Yüz binlerce bağımsızlık yanlısı Katalan, Katalonya Ulusal Günü (Diada) etkinliklerinde büyük bir gösteri düzenledi. Yürüyüşte bir kez daha “Bağımsızlık” sloganları atılırken tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılması da istendi.
‘BAĞIMSIZLIK TALEBİ’ YENİDEN
11 Eylül 1714’te Katalonya İspanya’nın kontrolüne girdi, 1 Ekim 2017’de ise İspanya hükümetinin sonuçlarını tanımadığı ve Katalan siyasetçileri tutukladığı ‘bağımsızlık referandumu’ yapılmış, Katalonya halkı bağımsızlığa ‘evet’ demişti.
Salı günü düzenlenen ve Katalan kitle örgütlerinin Özerk Yönetimi’nin başkenti Barselona’da düzenlediği “Bir cumhuriyet kuruyoruz” temalı yürüyüşte, İspanya’dan ayrılık talebi yeniden dile getirildi.
AA’nın haberine göre, Katalan bayrağı Estelada’nın yanı sıra “Bağımsızlık”, “Hapishaneleri açın”, “Siyasi mahkumlara özgürlük” yazılı döviz ve pankartların taşındığı yürüyüş, 1714’teki savaşı sembolize eden saat 17.14’te işaret fişeği atılmasıyla başladı.
Sık sık “Özgürlük” sloganı atan Katalanlar, gösteri sırasında Barcelona’nın en büyük caddelerinden Diagonal’da 6 kilometreyi bulan bir konvoy oluşturdu.
TORRA: GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK
Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Quim Torra da, İspanyol ve Katalan orduları arasındaki savaşın canlandırıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, bağımsızlık taleplerine olan bağlılığını sürdürdüğünü ancak önceliğinin tutukluların serbest bırakılması için mahkemeye baskı yapmak olduğunu söyledi.
Tutukluların durumunun kınanması için çaba harcayacaklarını söyleyen Torra, “Eğer mahkumlar, affedilmezse hükümetim ve Katalan Parlamentosu gerekli adımı atacak” dedi.
NE OLMUŞTU?
Katalonya, diktatör Francisco Franco’nun ölümünden 3 yıl sonra yapılan 1978 Anayasası çerçevesinde özerklik kazanmış olmuş, 2006’da ise yasal bir değişiklikle daha fazla yetki elde etmişti.
İspanya Anayasa Mahkemesi, 2010’da yasal değişikliğin İspanyolca yerine Katalancaya öncelik veren ve bölgeyi bir ulus olarak tanımlayan maddelerini iptal edince bağımsızlık tartışmaları alevlenmişti.
Geçen sene 1 Ekim’de İspanyol polisinin saldırılarının gölgesinde yapılan ve İspanya Anayasa Mahkemesinin yasa dışı ilan ettiği bağımsızlık referandumunun ardından yerel parlamento 27 Ekim’de tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti.
Bunun üzerine merkezi hükümet, yerel yönetime el koyarak yöneticileri görevden almış ve yönetime kayyım atadıktan sonra 21 Aralık’ta yerel seçim yapmıştı. Mahkemeler ise de bazı Katalan yöneticilerin “isyan” suçuyla tutuklanmasına karar vermişti.
21 Aralık’ta yapılan erken seçimleri ise yine bağımsızlık yanlısı partiler kazanmıştı. (DIŞ HABERLER)