Eğitimdeki 12 soruna CHP’den 12 çözüm: Her öğrenciye 500 TL destek
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya: Özel okuldaki çocuğumuza 5 bin TL verildiğine göre bu da verilebilir.
Fotoğraf: CHP
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, eğitime ilişkin hazırladığı 12 sorun ve çözümü açıkladı. Okullar açılmadan önce, devlet okullarında okuyan her çocuğa, eğitime katkı payı olarak 500 TL verilmesini öneren Kaya, “Özel okuldaki çocuğumuza 5 bin TL verildiğine göre bu da verilebilir” dedi. Kaya, 4+4+4 eğitim sistemine karşı ise 1+8+4 olmak üzere 13 yıl zorunlu eğitim önerdi.
CHP Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, eğitimin sorunlarına ilişkin hazırladığı soru ve çözüm önerilerini parti genel merkezinde açıkladı. 16 yıllık AKP iktidarında bozulan eğitim sisteminde sağlam çark kalmadığını dile getiren Kaya, eğitimde köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu ifade ederek 12 sorunu ve çözüm önerilerini sıraladı.
Okullar açılmadan önce, devlet okullarında okuyan her çocuğa, eğitime katkı payı olarak 500 TL verilmesini öneren Kaya, “Özel okuldaki çocuğumuza 5 bin TL verildiğine göre bu da verilebilir. Taşımalı eğitime son verilmelidir. İkili eğitim sistemi kaldırılarak, tam gün eğitim sistemine geçilmelidir. Birleştirilmiş sınıf uygulaması sonlandırılmalıdır. Her okulda bir öğün ücretsiz yemek verilmelidir. Velilerden kayıt parası ve okul masrafları alınmamalıdır” dedi. Eğitimin laik, bilimsel, demokratik ve parasız niteliğinin korunması gerektiğini belirten Kaya, bakanlığın tarikat ve cemaatlerin eğitimle olan ilişkisini kesmesi gerektiğini söyledi.
‘OKULLAR İHTİYACA GÖRE BELİRLENSİN’
Siyasete bakılarak atama yapılmaması, mülakat sistemine son verilerek hak edenlerin atanması gerektiğini belirten Kaya, “KPSS’de yüksek puan alıp atamaya hak kazanan, ancak mülakatta çok düşük puan verilerek elenen öğretmenlerin haklarının iadesi yoluna gidilmelidir. Okul türleri Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Talep edilmeyen çok az sayıda öğrencisi olan okul türleri, talep fazlası olan okul türlerine dönüştürerek sorun çözülmelidir. Kadrolaşmayı hedefleyen atamaların sonlandırılması gerektiğini, rektör atamalarının üniversite özerkliğini ortadan kaldırdığını belirten Kaya, “Milletvekili yapmadıklarınızı üniversitelere rektör olarak atayamazsınız” dedi.
‘EĞİTİM SINAV ODAKLI OLMAMALI’
Çocukların yeteneklerini ve ilgi alanlarını ortaya çıkartacak eğitim modellerinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kaya, ezberci ve sınav odaklı eğitimden vazgeçilmesini önerdi. Kaya, “Çocuklarımızı istemedikleri okul türlerinde okumaya zorlayan LGS sistemi kaldırılmalıdır. Çocuklarımız ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre yönlendirilerek, istedikleri lise türünde okumaları sağlanmalıdır. Başarının sırrı, öğrencilerin ilgi alanlarının ve yeteneklerinin tespit edilerek o alana yönlendirilmesinde gizlidir” diye konuştu.
‘CHP’DEN 1+8+4 EĞİTİM ÖNERİSİ’
Kaya, 4+4+4 eğitim sistemine karşı da “1 yıl okul öncesi, 8 yıl ilköğretim, 4 yıl ortaöğretimden oluşan 1+8+4 modeli”ni önerdi. Zorunlu eğitimin 9 yılı kesintisiz temel eğitim olmak üzere 13 yıla çıkartılması gerektiğini dile getiren Kaya, “Eğitimin toplumla, ekonomiyle ve bilimle ilişkisini yeniden kurmalı ve ona göre etkin yapılanma, çağdaş-bilimsel içerik, yetişmiş öğretmen, güçlendirilmiş okul ve edilgen olmayan öğrenci dikkate alınarak eğitim yeniden yapılandırılmalıdır” dedi. Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600’e çıkartılmasını talep eden Kaya, tüm öğretmenlerin kadroya alınarak, ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımına son verilmesini istedi. Kaya, cemaat ve tarikatların baskısıyla kanunda yer alan karma eğitimin yönetmelikten çıkarılmasını da eleştirdi. (Ankara/EVRENSEL)