12 Eylül 2018 14:18

'Karma eğitimden çıkma olanağı istiyorlar'

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kurum açma ve kapama yönetmeliğinde karma eğitimle ilişki bir maddeyi kaldırmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Gökhan Balcı/AA

Paylaş

Eğitim-Sen, MEB'in 10 Eylül 2018 tarihinde yayınladığı kurum açma, kapama ve ad verme yönetmeliğine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, yönetmeliğin 7. maddesinin 11. fıkrasında yer alan “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” ifadesinin çıkarılması kararına “Karma eğitim dışı uygulamaların önünü açmaktadırdiyerek tepki gösterildi. Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın “Karma eğitimin ortadan kaldırılması gibi bir şey söz konusu değil. Fakat belli okullarda kız-erkek ayrımı şeklinde eğitim verilmesine imkân sağlayan bir karar da var ortada. Burada tercihlerin daraltılması değil çoğaltılması söz konusu” sözlerine  ilişkin ise “İstenen her okulun karma eğitim dışına çıkarılmasına olanak sağlamaktadır” denildi.

KARMA EĞİTİM İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR PLANLI SÜRDÜRÜLÜYOR

MEB'in bu üç okul türüne dair maddeyi kaldırarak okulları keyfiyet torbasına dahil ettiği ifade edilen açıklamada, “Maddeyi yasaya uygun şekilde düzenlemek yerine, madde metnini olduğu gibi yönetmelikten çıkarmak karma eğitim dışı uygulamalara engel olabilecek düzenlemelerin kaldırılması olarak yorumlanmalıdır. Karma eğitim ile ilgili tartışmalar planlı şekilde sürdürülmekte ve karma eğitimin zararlarına dönük akıl, bilim dışı düşünceler yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

'SİYASİ İKTİDAR İMAM HATİPLERİ İŞARET EDİYOR'

Açıklamada, “Karma eğitim dışı pratiklerin artırılması ile beraber aynı zamanda akademik eğitim alan öğrenci sayılarının baskı altında tutularak, öğrencilerin çoğunluğunun imam hatip okullarına ve meslek okullarına yönlendirilmesi hedeflenmiş ve tüm mevzuat bu hedefe uygun olarak düzenlenmeye çalışılmıştır” denildi. Siyasi iktidarın velilere ve öğrencilere imam hatip okullarını işaret ettiği belirtilen açıklamada, zorlamalara rağmen öğrencilerin tercihlerini bilimden, sanattan ve spordan yana yaptığını ifade etti.

Yapılması gerekenin öğrencilerin ilgi, istek, tercih ve gereksinimleri ile uyumlu bir okullaşma politikasını yaşama geçirmek olduğunu belirtilen açıklamada, “Karma eğitim ile ilgili tartışmaların kendisi pedagojik ve bilimsel temellerde değil, siyasal referanslarla tartışılmakta ve bunun olumsuz sonuçlarına da öğrencilerimiz katlanmak durumunda kalmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki dönemin en temel önceliklerinden birini de eğitim alanında yaşanan gerici ve piyasacı dönüşüme karşı çıkmak ve tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim almasını sağlamak oluşturmaktadır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çukurova’da kadınların gündemi

SONRAKİ HABER

Geleceğimizden tasarruf etmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa