13 Eylül 2018 09:36

Patron kriz bahanesiyle 1000 işçiyi ortada bıraktı

Çankırı Kurşunlu'da Yıldızlar SSS Holding'e ait fabrikada işçileri 2 ay önce ücretsiz izne çıkaran patron ne ücretleri yatırdı ne tebligatta bulundu.

Fotoğraf: yildizlarsssholding.com.tr

Paylaş

Uğur ZENGİN
İstanbul

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde Yıldızlar SSS Holding A.Ş’ye ait Seramik Fabrikası Granito Girarto’da üretimi durdurarak işçileri 2 ay önce ücretsiz izne çıkaran patron, işçilerin ücretlerini yatırmadığı gibi herhangi bir tebligatta da bulunmuyor.

İŞÇİLER 2 AYDIR ÜCRET ALAMIYOR

1000’e yakın işçinin çalıştığı Yıldızlar SSS Holding’e ait fabrikada döviz krizi nedeniyle fabrika yönetimi tarafından yıllık izinleri olan işçiler izne, izni olmayan işçiler ise ücretsiz izne gönderildi.

HER GÜN HOLDİNGİ ARIYORLAR

Evrensel’e ulaşan işçiler 2 aydır ücretlerini alamadıklarını ve patronun herhangi bir tebligat da göndermediğini söyledi. İşçiler, her gün holdingi aradıklarını, kendilerine “Paramız yok” denildiğini söyledi. Bir işçi, “Okul başlıyor, çocuklarımıza okul kıyafeti bile alamıyoruz. Kredi borçlarımızı ödeyemiyoruz. Krizden dolayı fabrika kapandı. Üretim yapmadığından dolayı kapandı. 1000’e yakın işçi. Hepsi işsiz. ‘Paramız yok olunca yatıracağız’ diyorlar, oyalıyorlar” sözleriyle yaşadıklarını aktardı.

Fabrikada örgütlü bir sendika ise bulunmuyor. Yıldızlar SSS Holding; seramik, madencilik ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

BU İLK DEĞİL

Daha önce de ücretlerin ödenmesi konusunda sıkıntı yaşandığını söyleyen işçiler, ücretlerini yalnızca yol kapatma eyleminin ardından düzenli almaya başlamış. Eylemin ardından geçen 5 ay sonrası ücret ödemesindeki düzensizlik eskiye dönmüş. İşçiler, “Burada daha önce de düzgün maaş ödemezdi. Ücretler için D-100’ü kapatık Kurşunlu’ya yürüdük. Eylem yaptık. Ücretler bu eylemden sonra 5 ay düzeldi. Sonrasında tekrar eskiye döndü” ifadelerini kullandı.

İŞÇİ, ÜCRETSİZ İZNE ONAY VERMİYORSA KIDEM VE İHBAR TAZMİNATINI ALABİLİR

Avukat Ahmet Ergin, “Ücretsiz izin işçinin onayına ve kabulüne bağlıdır. İşçi onay vermiyorsa ücretsiz izne çıkartılamaz. Bu durumda şu an yürürlükteki mevzuata göre işveren ısrar ederse iş akdini kıdem ve ihbar tazminatını hak edecek şekilde sona erdirmiş sayılır” dedi.

Ergin, “İşçilerin ücretsiz izin uygulamasına karşı kıdem ve ihbar tazminatlarını alarak işten ayrılmaktan başka çareleri kalmaz. Bu sıkıntılı bir durum. İşçiler muvafakat etmişlerse, muvafakatlarının süresi de vardır. Kaç aysa, kaç günse, olmak zorunda. Aksi takdirde yine bu haklarını kullanabilirler. Süresi dolmamışsa bunu kullanamazlar. ‘3 ay süreyle ücretsiz yıllık izne çıkmayı kabul ediyorum’ demişlerse tazminatlarını alamazlar. Bu çözüm mü? Değil” diye konuştu.

Tazminatlarını aldıklarında işçilerin bu kez işsizlikle yüz yüze kalacağını söyleyen Ergin, işsizlik fonuna işaret etti: “Daha önceki kriz dönemlerinde olduğu gibi bir şey talep edebilir işçiler. İşsizlik fonundan yarım çalışma ödeneği diye bir ödenek var, o ödeneğe başvuruyordu zorda kalan firma. Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin ücretini belli bir süre için işsizlik fonu karşılıyordu. Böyle bir çözüm istenirse çok kolay. Siyasi iradenin yapması gereken bir düzenleme. Bu geçici bir süreyle uygulanmıştı, yeniden böyle bir şey talep edilebilir. O fon patronlar tarafından yağmalanıyor, en azından böyle bir şey için kullanılabilir.”

ÖNCEKİ HABER

Evrensel’e 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 14 bin lira ceza

SONRAKİ HABER

İran-Irak Savaşı'nda ölen 135 İran askeri için tören düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa