14 Eylül 2018 08:01

Tire Başköy'e yapılmak istenen JES'e ÇED izni çıkmadı

Tire Başköylülerin jeotermal enerji santraline karşı kararlı mücadelesi kazanımla sonuçlandı, JES'e ÇED izni çıkmadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Jeotermal enerji santraline karşı direnen Tire Başköylülerin kararlı mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Tire Kaymakamı bölgedeki tarımsal üretime zarar vereceği gerekçesiyle jeotermal şirketinin ÇED raporunun onaylanmadığını açıkladı.

KAYMAKAM: JEOTERMALE ÇED YOK

Yaklaşık iki ayı aşkın bir süredir köylerine bir km mesafede yapılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES) karşı kararlı bir direniş gösteren Tire Başköylülerin mücadelesi başarıyla sonuçlandı. Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven sosyal medya hesabı üzerinden "Jeotermale ÇED yok" başlıklı bir açıklama yayınladı. Kaymakam Tanrıseven yaptığı açıklamada; "Başköy ve civarındaki kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızı tedirgin eden ve tepkilere neden olan faaliyetlerin ÇED yönetmeliği çerçevesinde incelenmesi sonucu çevreye zarar vereceği gerekçesi ile sonlandırıldı. Bu karar ile Pozitif Enerji A.Ş. ÇED süreci iptal edilerek proje dosyası firmaya iade edildi" dedi.

DEVLET HUKUKU HATIRLADI!

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Tire Kaymakamlığına gönderilen yazıda, jeotermal enerji için planlanan parsellerde yapılacak faaliyetin tarımsal ürünlere zarar vereceğinin kaydedildiğini dile getiren Tanrıseven, yazıda Zeytincilik Yasasına da vurgu yapılarak "... çevre parsellerde yaygın bir şekilde yer alan zeytinlik sahalarının zarar görmemesi açısından jeotermal faaliyetlerin yapılması uygun bulunmamıştır’’ denildiğini aktardı. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan imzalı yazıda ÇED sürecinin sonlandırılarak iptal edildiği dile getirildi.

İzmir'in birçok yerindeki enerji ve madencilik faaliyetleri sırasında zeytinlerin söküldüğü, yok edildiği eleştirilerine şimdiye kadar kulaklarını tıkayan Çevre İl Müdürlüğü yetkililerinin Tire Başköy'ün kararlı duruşu karşısında ÇED raporunu iptal etme gerekçesi olarak Zeytin Yasasına vurgu yapmaları "devlet hukuku hatırladı" yorumlarına neden oldu.

'KAZANAN TÜM BÖLGE HALKIDIR'

ÇED raporu iptal kararının ardından değerlendirmede bulunan Kaymakam Tanrıseven, ‘‘Kazanan sadece çiftçimiz, üreticimiz değil tüm bölge halkıdır. İlçemiz tarım ve hayvancılığın lokomotifi konumunda. Verimli tarım arazileri ve ürünlerimize zarar verecek, verimini düşürecek hiç bir gelişmeye devletimiz izin vermez. Nitekim vatandaşlarımızın çağrılarına kulak verildi. Çiftçimiz, üreticimiz müsterih olsun” dedi.

'BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANDIK!'

JES firmasının ÇED sürecinin sonlandırılması ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Başköy mücadelesinin önde gelen isimlerinden Sami Şengün, çok mutlu olduklarını belirterek, "Bu başarı köylünün ve bölge köylerinin birlik beraberliğinin ve mücadelesinin karşılığıdır. Demek ki birlik olunca kazanılıyor. Biz zaten sloganlarımızda da bunu ön plana çıkardık hep, 'birleşe birleşe kazanacağız' diye. Birleştik, kendi köyümüzle birleştik öncelikle, sonra komşu köylerle birleştik, daha sonra Aydındaki diğer çevre direnişleriyle birleştik" dedi. Mücadelenin başından bugüne kadar topraklarına JES yaptırmamak için ne kadar kararlı olduklarını gösterdiklerini söyleyen Şengün; "Karşı tarafa zarar vermeden ölümüne kadar mücadele edeceğimizi net olarak gösterdik. Bu çabalarımız, kararlılığımız ve mücadelemiz de sonuçsuz kalmadı. Çok mutluyuz" diye konuştu.

'YİNE DE TETİKTEYİZ'

Avukatlarının çok düşük bir olasılık olsa da şirketin bundan sonra da ÇED'i düzelttik diye tekrar başvuru yapabilme olasılığından bahsettiğini söyleyen Şengün, "Ancak bu bölgenin kararlılığı karşısında bu şirketin ya da başka şirketlerin böyle bir girişimde bulunabileceklerini zannetmiyoruz. Bu mücadeleyi sadece bizim kararlılığımızla değil başta Evrensel olmak üzere bize destek veren basınla birlikte kazandık. Biz yine de tedbiri elden bırakmıyoruz, tetikteyiz. Birlikte mücadele etmenin, kararlılıkla direnmenin ne kadar doğru olduğunu gördük ve ileriki süreçlerde de bu doğrultuda hiç bozmadan devam edeceğiz" diye konuştu.

ARAZİYE KİMSEYİ SOKMADILAR

Başköylüler köye bir kilometre uzaklıktaki hazineye ait arazide yapılmak istenen JES projesine karşı iki ayı aşkındır kararlı bir mücadele süreci yürüttüler. JES yapılmak istenen araziye şirketin elemanlarını ve devlet kurumlarından gelen yetkilileri sokmayan köylüler, yüzlerce kişiyle araziye giden yolu kapatarak, gelen görevlileri saatlerce alıkoydular. Köylüler, son olarak geçtiğimiz haftalarda bir araçla kiraladıkları araziye gitmek isteyen mal müdürlüğü görevlileri ve JES firması genel müdürünün önünü kesmişti. Çıkan kargaşada JES şirketinin aracının tahrip olması ve şirket genel müdürünün saatlerce köylü kadınlar tarafından kuşatılıp bırakılmaması sonrası köye gönderilen komandolara karşı da oturma eylemi yapan Böşköylüler, askerler köyden ayrılana kadar eylemlerine devam etmişlerdi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Merkez Bankasına: Şimdi bağımsızlığın neticesini göreceğiz

SONRAKİ HABER

Almanya’da ırkçılığa karşı halk hareketi büyüyor: Biz çoğunluğuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa