14 Eylül 2018 15:24
/
Güncelleme: 14:27

Deniz canlıları neden plastiği gıda sanıp yiyor?

Küçük planktonlardan dev balinalara deniz canlılarının plastik tükettikleri belgelendi. Bunun nedeni plastiğin deniz canlılarına sadece yiyecek gibi gözükmesinden değil, kokmasından da kaynaklanıyor. BBC’ye konuşan Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsünden Mikrobiyal Ekolojist Erik Zettler “Bir sonraki sahile gidişinizde sudan plastiği çıkartıp koklamayı deneyin. Balık gibi koktuğunu göreceksiniz” diyor.

Zettler, bu duruma okyanustaki plastiklerin çabucak genelde ‘Plastisfer’ adı verilen ince bir mikrop katmanıyla kaplanmasının yol açtığını söylüyor. Plastiğin üzerindeki sümüksü canlı tabaka, yiyecek gibi kokmasına ve tat vermesine yol açan kimyasallar salgılıyor.

Plastikten yayılan özellikle dimetil sülfit (DMS) adlı bir kimyasal madde, aralarında balıkların da bulunduğu hayvanları kendisine çekiyor.

Teori, yiyeceklerini kokularıyla bulan avcı deniz kuşları için de geçerli. Ancak çubuklu balina gibi diğer türler de asıl yiyecekleri planktonları sudan filtrelerken yanlışlıkla plastik tüketiyor. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et