CMS işçilerini işten atılma korkusu sardı
İzmir CMS'de fabrikanın satıldığı ve 4 vardiya sisteminden 3 vardiya sistemine geçileceği söylentileri işçilerde işten atılma endişesi yarattı.
Fotoğraf: Evrensel
Nuray ÖZTÜRK
İzmir
“Fabrika satıldı” söylentilerinin dolaştığı CMS’de işçileri işten çıkarılma korkusu sardı. 4 vardiya sisteminden 3 vardiya sistemine geçirileceği yönünde duyumlar aldıklarını dile getiren işçiler bu durumda 40-50 işçinin işten çıkarılmasını bekliyor.
İzmir’de üç büyük tesisi bulunan Türkiye’nin jant devi CMS’nin Pınarbaşı havzasındaki fabrikada çalışan işçiler, şirketin Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) ve Actera sermaye şirketine satışının gerçekleştiği ve alan sermaye şirketlerinin kriz dolayısıyla işten çıkarma yoluna gidebileceği yönünde söylentilerin dolaştığını ifade etti.
3’LÜ VARDİYAYA GEÇİŞ SÖYLENTİLERİ
Fabrikada çalışan genç bir işçi şu ana kadar ücretlerini zamanında aldıklarını, çalışma koşullarında ise bir değişiklik olmadığını ifade ederek, “Şirketin satışının gerçekleştiğine dair söylentiler var. Alan şirket bir sermaye şirketi. 5 yıldır bu fabrikada çalışıyorum şu ana kadar maaşlarda bir gecikme olmadı. 25 yıllık işçiye sorsanız o da aynı şeyi söyler. Ancak bu bir sermaye şirketi, maaşlarda gecikme olur mu, çalışma koşullarımız değişir mi diye herkes kaygı içerisinde” dedi.
Fabrikada 4’lü vardiya sistemiyle çalıştıklarını aktaran işçi, “Şimdi 3’lü vardiya sistemine geçiş düşünülüyor diye yine bir söylenti var. Normalde bizim fabrika hiç durmadan çalışıyor. Krizden dolayı siparişlerde azalma olabilir. Önlem amacıyla 3’lü vardiya sistemine geçilirse pazar günü tatil olacak. Bu durumda 40-50 işçi boşa düşüyor. İşten çıkarma söz konusu olabilir. Bu da bizim kaygılarımızı artırıyor. Sadece bizim değil beyaz yakalıların da” diye konuştu.
ZAMMLAR ERİDİ SENDİKA ORTADA YOK
Enflasyon artışı dolayısıyla aldıkları zamdan geriye bir şey kalmadığını ve tüm işçilerin hükümete tepkili olduğunu aktaran işçi , “Sendika hiçbir konuda bilgilendirme, uyarı, eğitim yapmıyor. Bir çalışması yok ve işçiler de sendikadan umudunu kesmiş durumda” diye konuştu.
Fabrikada 6 yıldır çalışan başka bir işçi ise doğrudan ve dolaylı vergi artışları nedeniyle yaşayamaz hale geldiklerini aktararak, “Halimiz ortada, her ay maaştan vergi kesiliyor yetmiyor bir de marketten ne alsak ona da vergi ödüyoruz, vergi vergi bıktık valla... Her şeye zam geldi, açıkçası mahvetti bizi” diyerek tepki gösteriyor. Türk Metal Sendikası ile MESS arasında 2017 yılında imzalanan toplu iş sözleşmesinde alınan yüzde 24 zamdan o zaman için memnun kaldıklarını ancak kısa sürede aldıkları zammın eridiğini aktaran işçi, “Sendika maaşlardaki erime karşısında telafi amacıyla bir çalışma yürütmedi, en azından ben duymadım. İşveren de ekstra zam falan gibi bir şey mümkün değil vermez, enflasyon veriyorum der” dedi.
HÜKÜMETE TEPKİ
Ekonomik durumun yansımaları konusunda özellikle hükümete tepki gösteren işçi, “Benden tasarruf istiyor, kendisi ejder meyveli Smoothie içiyor, 6 tane uçağı var etrafında binlerce koruma var. Sarayın masrafları desen itibardan tasarruf olmaz deyip ye kürküm ye modundalar. ‘Tasarruf tedbiri aldık’ diyor, ‘Bu da geçer yahu’ diyor. Bu mu tedbir dediği? Lafla peynir gemisi yürümez. Salça yüzde 120 zamlanmış bunun rahiple ekonomik savaşla ne alakası var, uydurdukları kılıf. İşçi ne yapsın işverenin ödemediği kadar vergi ödüyoruz. Bizden bu kadar!” diye konuştu.
İşten çıkarılma kaygısı yaşadıklarını ifade eden işçi, “İşten çıkarılsam yeni iş bulma şansım da olmaz çünkü her yer krizde olacağı için bu durumda işsizlikten maaş alıp tazminatı yersin, sonrası için ne olur hiçbir fikrim yok. Kimse işten çıkarılmaya hazır değil şu durumda. Çünkü herkes işine güvenerek bir şeyler aldı, kredi çekti, herkes istisnasız çok zor durumda kalır” dedi.
SATIŞ GÖRÜŞMELERİ BASINA YANSIMIŞTI
Honda, Ford, Volkswagen, BMW başta olmak üzere 22 üreticiye jant tedarik eden, Türkiye’nin en büyük jant üreticisi CMS Groupun satışı için Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) ve Türkiye özel sermaye şirketi Actera ile görüştüğü geçtiğimiz ay basına yansımıştı. HSBC tarafından temsil edilen CMS’nin yüzde 75 ile tamamı arasındaki hissesi için ödenecek rakamın ise 400 milyon dolar olduğu ifade edilmişti. Satışın gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin taraflardan bir açıklama gelmedi. Edinilen bilgilere göre şirket satışla ilgili fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikasına da bir açıklamada bulunmadı.