Eğitim Sen: Gerici ve ticari eğitim teşvik ediliyor
Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube ve bağlı ilçe temsilcilikleri, yeni eğitim öğretim yılı ile ilgili basın açıklaması düzenledi.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube ve bağlı ilçe temsilcilikleri 2018-2019 Eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala basın açıklaması düzenledi. Aliağa'da yapılan açıklamada yeni eğitim sürecinde yaşanan sıkıntılar dile getirildi.
'KAMUSAL EĞİTİM TASFİYE EDİLİYOR'
Açıklamayı okuyan Eğitim Sen İzmir 2 nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç eğitim sisteminin iktidar eliyle ticarileşme ve dinselleştirme yönündeki uygulamalarının arttığını belirtti. Kılıç, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın 9 Eylül 2018 tarihinde yayınladığı 2017-2018 eğitim öğretim yıl sonu örgün eğitim istatistikleri, eğitim sisteminin iktidar eliyle nasıl tehlikeli bir uçuruma doğru sürüklediğini açıkça göstermektedir. MEB'in resmi verileri, kamusal eğitimin adım adım tasfiye edilerek, özel öğretimin ve dini eğitim veren okulların teşvik edildiğini, eğitimde yaşanan ticarileşme ve dinselleştirme uygulamalarının nasıl artarak yaygınlaştığını bütün yönleriyle ortaya koymaktadır.” dedi.
'ÇELİŞKİLER ARTARAK DEVAM EDECEK'
Kılıç eğitimde yaşanan nitelik kaybının en temel nedenleri arasında Eğitim Sen'in ve bilim insanlarının bütün eleştiri ve itirazlarına rağmen,4+4+4 dayatması ile Türkiye'de yaşanan 'piyasa merkezli' ve yoğun 'inanç sömürüsüne' dayanan adımların atılması olduğunu vurguladı.
2018-2019 eğitim-öğretim yılında kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamalarının artarak devam edeceğini dile getiren Kılıç "Bu durum iktidar ve MEB açısından büyük bir övünç kaynağı olarak görülürken, eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamayan, eğitimin giderek paralı hale gelmesi nedeniyle okul dışına itilen çocukların sayısının artmasına neden olmakta ve toplum içindeki sınıfsal çelişkileri daha da belirgin hale getirmektedir"dedi. Türkiye'de okul ve derslik sayısının öğrenci sayısına paralel ve ihtiyaca yanıt veren düzeyde olmadığını belirten Kılıç, okullardaki ikili eğitim, birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim uygulamalarına değindi. Kılıç, "Kalabalık sınıflarda eğitim hem öğretmenler hem de öğrenciler açısından önemli bir sorundur. Okulların fiziki yapı ve donanım açısından yaşadığı eksiklikler sağlıklı bir eğitim hizmetinin verilmesini güçleştiren önemli bir unsurdur" dedi.
Kılıç'ın açıklamaları ardından Bergama, Kınık, Dikili, Foça ve Aliağa'dan katılan ilçe temsilcileri de okulların yeni eğitim öğretim yılına alt yapı yetersizlikleri ile girdiğini, buna ilişkin alınmayan önlemlerin öğrenci, veli ve öğretmenleri etkileyeceğini belirtti. Temsilciler, velilerin devlet okullarındaki yetersizlikler nedeniyle çocuklarını özel eğitim veren okullara göndermek zorunda kaldığını, durumu olmayan öğrencilerin ise İmam Hatip okulları ve meslek okulları dışında bir alternatiflerinin kalmadığını söyledi. (İzmir/EVRENSEL)