17 Eylül 2018 17:30

‘Her krizde, hak kaybı yaşayan biz oluyoruz’

2. Olağan Kurulunu yapan TEKSİF İzmir Şubesinin gündeminde işçilerin örgütlenme hakkının önündeki engeller ve vergi adaletsizliği ön plana çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TEKSİF, İzmir Şubesi 2. Olağan Kurulunu yaptı. Ülkedeki ekonomik durum, işçilerin örgütlenme hakkının önündeki engeller, vergi adaletsizliği gibi gündemlerin öne çıktığı genel kurulda işçilerin her kriz döneminde hak kaybı yaşadığına dikkat çekildi.

Dokuma, hazır giyim ve deri iş kolunda örgütlü Türk-İş’e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) İzmir Şubesi 2. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. İzmir Torbalı’daki Yatsan, Çiğli’de Roteks ve Uşak’taki Bozoğlu fabrikalarında çalışan 800 işçi arasında örgütlü olan şubenin yönetim kurulu yenilendi.

Torbalı’daki bir otelin salonunda gerçekleşen genel kurula 112 delegenin tamamına yakınının yanı sıra TEKSİF genel merkezi ve şube yöneticileri, Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ve Türk-İş’e bağlı sendikaların İzmir şubelerinin yöneticileri, 3 aydır grevde olan Selülöz-İş üyesi Torbalı Süperpak işçileri katıldı.

‘ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARINA HIZ VERECEĞİZ’

Divan başkanlığına TEKSİF Genel Mali Sekreteri Adil Atila’nın getirildiği genel kurulun açılışında konuşan Şube Başkanı Faruk Aksoy, çalışanlar üzerindeki vergi adaletsizliğinin giderilmesi için yeni bir mücadele vereceklerini belirtti. Örgütlenme önündeki engellere de değinen Aksoy Anayasada geçmesine rağmen işçilerin sendikalı olma hakkını kullanamadığını dile getirdi. Genel kurul sonrası 3 işyerinde de toplusözleşme sürecinin başlayacağının bilgisini veren Aksoy taslak çalışmalarını üyelerle birlikte yapacaklarını ekledi. Aksoy, örgütlenme çalışmalarına da hız vereceklerini de dile getirdi.

‘TEKSTİL İŞÇİLERİ KRİZLERDEN ÇOK ÇEKTİ’

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat da ekonomideki kötü gidişata değinerek, “Henüz seçimden yeni çıktık ve adı konmamış bir kriz yaşanıyor. Krizin etkilerini yaşayarak görüyoruz. Ülkenin büyüdüğünden ve  gayrisafi milli hasılanın arttığından bahsediyorlar ama bu halka yansımıyor, emekçilerin önemli bir kısmı işsiz. Gerçekler saptırılmamalı. Dış müdahale ile mi bu hale gelindi yoksa yönetimsel eksiklerden mi kaynaklı? Biz dar ve sabit gelirliyiz. Bir istikrar ve güven bekleyişindeyiz ve geleceğimizi göremiyoruz. Bu ülkede işçiler krizlerden çok çekti. Her 10 yılda bu sorunu yaşıyoruz. Her kriz döneminde hak kaybı yaşanıyor. En son teğet geçti denilen 2008 krizinde 200 bin tekstil işçisi işini kaybetti. Şimdi yine patronlar küçülmeden bahsediyorlar. Devletin atması gereken adımlar olmalı. İşsizlik fonunda biriken para işsizler için kullanılmalı” dedi.

5 KİŞİLİK YÖNETİMİN 3’Ü DEĞİŞTİ

Konuşmaların ardından yönetim kurulu ibra edildi. Tek liste ile girilen seçim sonuçlarında yönetim kurulunda yenilenme yaşandı. Şube başkanlığına Faruk Aksoy bir kez daha getirilirken Roteks’te çalışan Cihan Gönül bir kez daha yönetime seçildi. Yatsan’da çalışan Uğur Zorli, Abdullah Satan ve Recep Özdağdeviren de ilk kez yönetim kuruluna girmiş oldu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karadeniz Dalgaları ve dört yüz yazar

SONRAKİ HABER

Kafeyi ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla mühürlediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa