Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’nin ardından
Bu yıl 28'incisi düzenlenen Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali, Kırklareli’nin parklarıyla kahvelerinde halkın içinde, halkla birlikte yapıldı.
Kırklareli Belediyesi Basın Bülteni
Her yıl mayıs ayında yapılan Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’nin 28’incisi bu yıl 12-15 Eylül tarihleri arasında yapıldı. Balkan ülkeleri ekiplerinden halk oyunlarının izlendiği, gece konserleriyle çeşitli resim sergilerinin oluşturulduğu, şiir dinletileriyle yazarların katıldığı söyleşi ve sempozyumların yapılarak yazarların kitaplarını imzaladığı, halkla iç içe olduğu çok renkli bir şenlikti Kırklareli Festivali.
Etkinlikler Kırklareli’nin parklarıyla kahvelerinde halkın içinde, halkla birlikte yapıldı. Kırklareli’nin iki ayrı mahallesinde, biri Yayla Mahallesi Parkı’nda, biri de Dostluk Evi Çay Bahçesi’nde yapılan şiir dinletisinde Arife Kalender’in yönetiminde Nalan Çelik, Betül Dünder, Aydan Yalçın, Çiğdem Sezer, Turgay Fişekçi, Mustafa Köz, Nur Saka şiirlerini okudular. Parkta yapılan ilk şiir dinletisinde Adnan Özyalçıner de Sennur Sezer’in iki şiirini seslendirdi.
FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI
Festival alanına dönüştürülen İstasyon Caddesi’nde sayısız sergi ve atölyeler arasında en çok ilgi çekeni Sakine Düzce’nin düzenlediği Kadın Cinayetleri Fotoğraf Sergisi olmuştur. Başlangıçtan günümüze tarihsel bir akış içinde. Burada festivalin bu yılki temasının “Kadın” olarak belirlenmiş olduğunu hatırlatmakta yarar var. Şiir dinletilerindeki şair kadın birikimi de bundan olmalı.
Çeşitli söyleşilerin yapıldığı festivalde ilgi çeken söyleşilerden biri de Adnan Özyalçıner ile Haldun Açıksözlü’nün (Laz Marks) söyleşileri oldu. Özellikle de Özyalçıner’in Sabahattin Ali’den söz açarak “Kürk Mantolu Madonna’nın Gerçeği” konusunda Kürk Mantolu Madonna Maria Puder’in kimliği üstüne yaptığı konuşma merakla izlendi.
‘YAŞAR KEMAL EFSANESİ’ KONUŞULDU
Festival’in son günü “Yaşar Kemal Efsanesi” başlıklı söyleşi güne damgasını vurdu. Yaşar Kemal’in yazarlığının çeşitli yönlerinin konuşulduğu söyleşide Yaşar Kemal, kendisinin de her zaman belirttiği gibi, Çukurova’yı Çukurova yapan bir yazar olarak belirtildi.
Yaşar Kemal söyleşisi şiir dinletilerinin tersine erkek ağırlıklıydı. Konuşmacılar Adnan Özyalçıner, Osman Şahin, Mustafa Köz’den oluşmuştu. Turgay Fişekçi yönetici olarak yer almıştı. Son dakikada yazarlar, “kadın” temasını dengelemek amacıyla olsa gerek Arife Kalender’i yönetmen olarak aralarına aldılar. Yaşar Kemal de böylece dirençli kadın kahramanlarına yaraşır bir biçimde anıldı.
Adnan Özyalçıner konuşmasında, Yaşar Kemal’in Homeros’tan bu yana bir destan yazarı olduğunu vurguladı. (Kırklareli/EVRENSEL)