Musa Anter anmasına engelleme
Diyarbakır’da 1992 yılında katledilen gazeteci ve yazar Musa Anter ölümünün 26'ıncı yıldönümünde vurulduğu yerde anıldı
Fotoğraf: MA
Diyarbakır’ın Seyrantepe Mahallesi’nde 20 Eylül 1992’de katledilen gazeteci ve yazar Musa Anter (Apê Musa) vurulduğu yere karanfil bırakılarak anıldı.
Çok sayıda polis ve zırhlı aracın bulunduğu anmada polis, Musa Anter’ın fotoğrafı dışında ’90’larda katledilmiş ya da yaşamını yitirmiş gazetecilerin fotoğraflarının taşınmasına izin vermezken Anter’in dışındaki öldürülen gazetecilerin fotoğraflarına ‘GBT’ yaptırdı. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından anmaya gelen gazeteciler, fotoğrafları ters çevirerek yürüyüşe geçip duruma tepki gösterdi.
Anmaya Musa Anter’in oğlu Anter Anter, HDP Diyarbakır Milletvekili, Semra Güzel, Saliha Aydeniz, Selçuk Mızraklı, Dersim Dağ, HDP İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan ve çok sayıda gazeteci katıldı.
Açıklama yapılmasına izin verilmezken HDP Milletvekili Saliha Aydeniz ise taşınan fotoğrafların hepsinin basın emekçisi olduğunu belirterek yaşanan durumun tamamen keyfi bir uygulama olduğunu söyledi. Aydeniz, “ Biz burada 26 yıl önce katledilen Musa Anter’i anmak için toplandık. Elimizdekilerin hepsi tescilli, basın emekçisidir, şairdir, edebiyatçıdır. Ama ısrarla fotoğraflarının bile suçlu olduğunu bize dayatıyorlar. Bizim arkadaşlarımızın hepsi gazetecidir, yazardır şairdir. Ya katledilmişlerdir ya da ölmüşlerdir. Sonuç bu ülkede şu an yüzlerce gazeteci tutuklu, onlarca gazeteci öldürüldü. Bunlardan biri de Musa Anter’dir. 26 yıl önce burada katledildi. Bu gün bunun için burada toplandık ama maalesef buna bile izin verilmiyor. Buna bile tahammülleri yok, çünkü artık fotoğraflarımızdan bile korkuyorlar. OHAL koşullarında bile bu resimlerin tamamı açılmışken bu gün bu resimler bilmem nerede öldü, bilmem nasıl öldü diye tamamen keyfi müdahale yapılıyor. Bu ülkenin demokrasisi için, bu ülkenin özgürlüğü için bu yazarlara, edebiyatçılara, şairlere bu mücadeleye ihtiyaç vardır. Ülkenin geleceği için gereklidir” dedi.
BOLTAN: HABERİMİZİ YAPACAĞIZ
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan ise yaşanan duruma tepki göstererek” Görüyorsunuz, anma imkanı bırakılmadı. Anma imkanı bırakılmadığı için de Apê Musa söylemişti, biz ıslığımızı, müziğimizi, kalemimizi, haberimizi yapacağız. Ne ıslık çalmak suçtur, ne Kürtçe konuşmak suçtur, ne müzik çalmak suçtur ne de bunların haberini yapmak suçtur. Biz anmamızı yaptık, anmaya bu şekilde müdahale edildi. Ülkenin durumu budur. bu da bunu gösteriyor ki Apê Musa’ya ne kadar ihtiyaç vardır, Apê Musa’nın dünya görüşünün ne kadar önemli olduğunu burada görüyoruz” dedi.
Konuşmanın ardından anmaya gelen kitle Musa Anter’in vurulduğu yere karanfil bırakıp ayrıldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)