Aliağalı köylülerin servis isyanı: Eğitimden tasarruf edilemez
Aliağa’da taşımalı sistemin kaldırılması ve birçok köye servisin gitmemesi nedeniyle mağdur olan ailelerin tepkisi sürüyor
Fotoğraf: Evrensel
Aliağa’da taşımalı sistemin kaldırılması ve birçok köye servisin gitmemesi nedeniyle mağdur olan ailelerin tepkisi sürüyor. Aileler, “Köylere eğitimi yasaklıyorlar. Çocukların sırtından da eğitimden de tasarruf edilemez. Kabul etmiyoruz” dedi.
Seslerini duyurmak için görüşmeler yapan aileler bugün de bir araya gelerek Aliağa Kaymakamı ile görüştü. Yapılan görüşme sonrası Belediyenin servis masraflarını gidermesi için, belediye meclisinde karar alınması ve sonrasında da Kaymakam ile Belediye arasında protokol imzalanması gerektiği cevabını aldıklarını belirten köy muhtarları taşıma sorunun çözülmesine dair söz aldıklarını dile getirdi.
‘SORUN ÇÖZÜLMEZSE ÇOCUKLAR OKUYAMAZ’
Görüşme sırasında dışarıda bekleyen aileler ise, geçimlerinin çok zor olduğunu ve bunun üzerine de servis sıkıntısının büyük mağduriyet yaşattığını vurguladı. Uzun Hasanlarköyü’nden gelen iki çocuk babası Ahmet Sevinç, “Servisimiz yok, okulumuz yok. Elimizden alınan eğitimi istiyoruz. Servis olmazsa nasıl gönderelim okula. 400 tl servis parası var ve asgari ücretle geçiniyoruz. Eğitimden kısmak istemiyoruz” dedi. Üç çocuk annesi Ayşe Çalışkan ise “Servis sorunu çözülmezse çocuklarımızı okula yollayamayız” diye konuştu.
‘KÖYLÜLERİ YOK SAYIYORLAR’
Karaköy’den gelen Esra isimli vatandaş da “Çocuklarımız yol kenarında indiriliyor sonra yürüyorlar. Birinci sınıfa giden çocuğumu nasıl bırakayım. Köylüleri yok sayıyorlar. Biz güvendiğimiz için servislerle gönderiyorduk, ama şuanda bu kadar köyü mağdur etmeye kimsenin hakkı yok” dedi.
Başka bir kadın ise, okulların açıldığı günden bu yana bir velinin çocuklarını okula bırakırken üç kez kaza atlattığını belirterek, “Birilerinin canı mı yansın? Bu çocuklar neden başıboş bırakılıyor. Yarın öbür gün bir şey olduğunda bunun hesabını kim verecek? Bizim sesimizi duysunlar, biz çocuklarımızı meydanda bırakmak istemiyoruz” diye konuştu. Servis probleminden yemek problemine kadar çözüm arayan köylüler, “Taşımalı eğitimi kabul ettiğimizde ilk yıl, her şey güzeldi. Ama şimdi ne değişti. Köyleri mahalleye çevirirken kimse bize bir şey sormadı. O zaman bunun da çaresini bulmak zorundalar. Çocukların sırtından, eğitimden tasarruf edilmez” dedi. (İzmir/EVRENSEL)