22 Eylül 2018 12:12

Ulaştırma Bakanlığı: Tarafsız ve şeffaf değerlendirme yapılamıyor

Uluslararası raporları yok sayan Ulaştırma Bakanlığı basın özgürlüğü konusunda tarafsız değerlendirme yapılmadığını iddia etti.

Görsel: Pixabay

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Türkiye’nin 2018 yılı internet özgürlüğü sıralamasında hangi kategoride yer aldığını sorusuna Ulaştırma Bakanlığı “İnternet özgürlüğü konusunda objektif ve nesnel kriterler çerçevesinde tarafsız ve şeffaf herhangi bir çalışma olmadığından değerlendirme yapılamadığı” cevabını verdi. Ancak Türkiye Freedom House tarafından yayımlanan “İnternette Özgürlük 2017” raporunda Türkiye, Mısır ve Ukrayna ile birlikte 2017 yılında internet özgürlüğünün en belirgin biçimde kısıtlandığı ülkelerden biri olmuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Türkiye’nin 2018 yılı internet özgürlüğü sıralamasında hangi kategoride yer aldığını  sordu. Cumhurbaşkanlığı ise soruyu Ulaştırma Bakanlığına havale etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan “İnternet özgürlüğü konusunda objektif ve nesnel kriterler çerçevesinde tarafsız ve şeffaf herhangi bir çalışma bulunmadığından Türkiye’nin herhangi bir sıralama ya da kategori içerisinde değerlendirmesinin yapılamadığı” cevabını verdi. Tanrıkulu, “Teknoloji çağındayız ama devleti yönetenler verdikleri cevapta; hâlâ dünyadaki ülkelerarası “İnternet Özgürlüğü” sıralamasından bihaber olduğu gibi, bu konuda ne bir bilgileri, ne de çalışmaları yok” dedi.

‘TÜRKİYE’DE İNTERNET ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANIYOR’

Ulaştırma Bakanlığı “internet özgürlüğü konusunda objektif ve nesnel kriterler çerçevesinde tarafsız ve şeffaf herhangi bir çalışma yok” cevabını verse de Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House konuya ilişkin son olarak 2017 yılında rapor yayımlamıştı. Yayınlanan “İnternette Özgürlük 2017” raporunda Türkiye, Mısır ve Ukrayna ile birlikte 2017 yılında internet özgürlüğünün en belirgin biçimde kısıtlandığı ülkelerden biri.Türkiye’de telekomünikasyon ağının ve sosyal medyaya erişimin sık sık askıya alınması nedeni ile internet özgürlüğünün ciddi bir şekilde gerilediği belirtilen raporda, Türkiye’ye 2017 raporunda 100 üzerinden 66 puan verildi. Raporda, Türkiye’nin internet özgürlüğünün ciddi bir biçimde kısıtlanmasına örnek, Bölge’de yaklaşık 28 belediye başkanının görevden alınmasının ardından bölgede neredeyse 12 milyon kişinin internet erişiminin engellenmesi gösterildi. Bloke etme ve filtrelemeye örnek olarak ise terör saldırılarının ardından Twitter, Facebook ve YouTube’a erişimin aksatılması ile Wikipedia platformunun tamamen yasaklanması gösterilmişti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Bilim insanlarımızın yurda dönüş seferberliğini başlatıyoruz

SONRAKİ HABER

'Saray’da yaşayan yoksulluğu nereden bilsin!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa