Ataşehir Belediyesi işçileri panelde buluştu
Ataşehir Belediyesi işçileri, Evrensel Yazarı Dr. Murat Özveri ve Sendika Uzmanı Kamil Kartal’ın katılımıyla sendikal mücadele konulu panel düzenledi.
![Ataşehir Belediyesi işçileri panelde buluştu](https://www.evrensel.net/upload/dosya/119244.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
Ataşehir Belediye işçileri sendikal mücadele ve örgütlenme üzerine Evrensel Yazarı Avukat Dr. Murat Özveri ve Sendika Uzmanı Kamil Kartal’ın katılımıyla panel gerçekleştirdi. Konuşmacıların işçilerin sorularını cevaplayıp çözüm önerileri getirdiği panel yaklaşık 3 saat sürdü.
Öte yandan Direnişte olan Cargill işçileri dayanışma mesajı göndererek paneli selamladı.
Panel açılışında Ataşehir Belediye işçileri tarafından hazırlanan metin okundu. Metinde “6 aydır yan yana gelerek ne yapacağımızı belirlemeye çalışıyoruz. Kültürlerimiz, yaşımız, inançlarımız farklı ama sorunlarımız aynı. Aynı sınıfın insanlarıyız. Havaalanında direnen işçilerle aynı sınıftayız, güzellik ürünleri üreten Flormar işçileriyle aynı taraftayız, emeği için direnen Cargill işçilerinin tarafındayız. Bütün işçilerin dayanışma içinde yaşaması gerektiğini savunuyoruz. KHK ile birçok işçiyi işten çıkardılar. Bunun için mücadele ediyoruz. Taşeron bitmedi aksine yasallaştı. İnsani taleplerimiz var” denildi.
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasının örgütlü olduğu Ataşehir Belediyesinde sendikal örgütlülüğün ilerletilmesi gerektiği vurgulanan metinde, “Sendikayı bilmeyen arkadaşlarımız var. Temsilcilerimizle iletişime geçmekte zorlandık. Sendikamızda böyle tavırlar görmek bizi çok üzüyor. Umarız bundan sonra kol kola olabiliriz” denildi.
İşçilerden tarafından cevabı en çok merak edilen ise “Taşeron işçiler olarak ‘taşeron’ iken hakkımızı biliyorduk. Kadroya geçtik, haklarımız ne oldu?” sorusuydu.
Soruyu yanıtlayan Avukat Dr. Murat Özveri, “Hiçbir şey değişmedi. İşçilerin kafasındaki kadroyla, sistemi kuranların kafasındaki kadro aynı değildi. Sosyal haklar, statü, ücretler anlamında taşeron sistemi deşifre olduğu için ‘kadrolu taşeron sistemi’ yarattılar. Halbuki yargı sorunu çözmüştü. Sorun kimin işçisi olduğunuzdu. İşverenin kamu olması sorunu çözer diye düşündünüz. İşvereniniz kamu olsun diye haklarınızdan feragat etmeniz istendi. Ücretiniz aynı kaldı. İş güvencesi hâlâ yok. İlave tediye dışında hiçbir şey vermediler” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et