Medeni Yıldırım’ın davası 27 Eylül’de
Medeni Yıldırım’ın ölümüne ilişkin er Adem Çiftçi hakkında açılan davanın duruşması 27 Eylül’de görülecek.
Fotoğraf: MA
Lice’de kalekol yapımına karşı düzenlenen protesto sırasında karakoldan askerlerce açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın ölümüne ilişkin er Adem Çiftçi hakkında açılan davanın duruşması 27 Eylül’de Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık (Hêzan) köyünde, 28 Haziran 2013’te yapılan karakol-kalekol protestosunda yurttaşların üzerine askerlerin açtığı ateş sonucunda Medeni Yıldırım yaşamını yitirirken, 8 kişi ise yaralandı. Olay sonrasında kamuoyunda oluşan yoğun tepkiler üzerine İçişleri Bakanlığı, olayın soruşturulması için Lice’ye Mülkiye Müfettişleri gönderdi. Müfettişlerin hazırladığı Ön İnceleme Raporu’nda, Kayacık Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Üsteğmen Mustafa Öztürk’ün “Ateş emrini ben verdim” ifadesi yer aldı.
Olayla ilgili soruşturma başlatan Lice Cumhuriyet Savcılığı, dosyayı “görevsizlik” kararıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Gizlilik kararı konulan soruşturmanın iddianamesi Medeni Yıldırım ölümünün 2’nci yılında hazırlandı. İddianamede, olayın tek şüphelisi olarak gösterilen 23 yaşındaki er Adem Çiftçi hakkında, “haksız tahrik altında olası kastla adam öldürme” suçundan 18 yıla kadar hapis cezasıyla dava açıldı. Müfettiş raporuna rağmen Kayacık Jandarma Karakol Komutanı, silah kullanma emri veren Jandarma Özel Harekat Tim komutanı ve karakolda görevli askerlerin isimleri iddianame yer almadı.
MAHKEME: SORUŞTURMA GENİŞLETİLSİN
Davanın duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ederken; Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, müfettişlerin raporları doğrultusunda ateş emri veren karakol komutanı ve müdahale için gelen JÖH timi hakkında “Görevi kötüye kullanma” ve “Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçlarından açtığı soruşturmada ise 2016 yılında takipsizlik kararı verdi. Yıldırım ailesi ve olayda yaralanan diğer mağdurların avukatları, takipsizlik kararının kaldırılması için Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz etti. Hakimlik, savcılığın verdiği takipsizlik kararını kaldırarak, sorumlular hakkında soruşturmanın yeniden açılarak genişletilmesi yönünde karar verdi.
MAHKEME DAVAYI KARARA BAĞLADI
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi de er Çiftçi hakkında açılan davayı 2 yıl sonra karara bağladı. 8 Kasım 2016’da kararını açıklayan mahkeme, davanın tek sanığı olan er Çiftçi’nin üzerine atılı suçu işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle, hakkında beraat kararı verdi. Gerekçeli kararında, Yıldırım’ın ölümüyle ilgili eksik soruşturma yürütüldüğünü belirten mahkeme, gerçek fail ya da faillerin ortaya çıkarılması için Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
İSTİNAF KARARI BOZDU
Yıldırım ailesi avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, davada eksik soruşturma yürütüldüğü, yerel mahkemenin verdiği beraat kararının yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf başvurusu yaptı. İstinaf talebini değerlendiren 1. Ceza Dairesi, “Yargılamada eksik inceleme ve değerlendirme yapıldığı”, “Delillerin eksik toplandığı” gerekçesiyle yerel mahkemenin verdiği beraat kararını bozarak, eksiklerin giderilmesi için dava dosyasını yerel mahkemeye gönderdi.
DURUŞMA 27 EYLÜL’DE
Mahkeme son duruşmada, gerekli güvenlik önlemleri sağlanarak bilirkişiler aracılığıyla karakol önünde keşif yapılmasını isterken; davanın üçüncü duruşması 27 Eylül’de Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (MA)