İnternete sansür yönetmeliği Türkiye'yi sansürde lider ülke yapacak
Basın meslek örgütü temsilcileri ve medya uzmanları internet yayınlarının MİT ve Emniyet tarafından denetlenmesinin önünü açan yönetmeliği eleştirdi.
Fotoğraf: Bilal Güldem/MA
Radyo-TV ve internet üzerinden yapılan yayınlara MİT ve Emniyet’ten izin alma koşulu getirecek yönetmeliği değerlendiren basın meslek örgütleri temsilcileri ve medya uzmanları, yönetmeliğin Türkiye’yi sansürde lider ülke haline getireceğini ifade etti.
AKP Hükümeti tarafından hazırlanıp, bu yılın Şubat ayında Meclis’e sevk edilen Torba Yasa içerisinde kabul edilen ve “İnternete Sansür Yasası” olarak adlandırılan yasa için hazırlanan yönetmeliğin içeriği kaygılara yol açtı. RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) uzmanlarınca hazırlanan, 24 maddeden oluşan “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile internetten yapılan tüm radyo ve televizyon yayınları ile Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi ‘İPTV’ formatındaki yayınlar üzerinde sıkı bir denetim ve katı sansür uygulanabilinecek. Bireysel iletişimi kapsayan görüntülü ve sesli yayınların dışında, internetten yapılacak her türlü yayının lisansını alabilmek için, MİT ve Emniyet’ten olumlu görüş alınması gerekecek.
Mezopotamya haber ajansının haberine göre medya uzmanları ve basın meslek örgütleri temsilcileri, yönetmeliğin muhalif basına dönük etkileri üzerinde durdu.
AKDENİZ: DURUM ÇOK CİDDİLEŞİYOR VE KÖTÜYE GİDİYOR
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz Türkiye’nin internet haberciliğini sansürleme konusunda dünyada lider haline geldiğini belirtti ve şöyle ekledi: “Bir yılı aşkındır Wikipedia engelli. Tüm muhalif internet haber siteleri engellidir. Türkiye en çok sosyal medya hesaplarını kapatan ülke oldu. Yeni bir durum yok. Durum çok ciddileşiyor ve kötüye gidiyor. Bu yönetmelik yazılı medyadan daha çok görsel medyayı etkileyebilir.”
Akdeniz, “Tüm medya açısından daralmış olan çember, bu tasarıyla daha da daralacak. Basının hareket alanı daralıyor. RTÜK maddeleri düzeltilmesi konusu ilk çıktığında ilk önce 2019 seçimlerine hazırlık için yapıyorlar demiştik. Ancak 24 Haziran seçimleri gerçekleşince bu düşündüğümüz planlama geride kaldı ve yavaş yavaş bu plan yürürlüğe giriyor” ifadelerini kullandı.
TGS BAŞKANI: HABER ALMA HAKKI DAHA DA KISITLANACAK
Yönetmeliği değerlendiren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, internet yayınlarının RTÜK denetimine tabi olmasının yeni bir sansürü beraberinde getireceğini vurguladı.
Durmuş, bu konuda şunları söyledi: “Türkiye’de muhalif basına yönelik baskı politikaları son hızla devam ederken, basın ve ifade özgürlüğünün engellenemediği alan olan internet dünyasına RTÜK kanca attı. Her şeyi kontrolü altında tutmak isteyen iktidar, bu düzenlemeyle basın ve ifade özgürlüğünü tamamen yok edecek. Türkiye gerçeğine bakacak olursak yazdıkları haberler ve televizyonlarda yaptıkları yorumlar nedeniyle tutuklanan gazeteciler, sosyal medya hesaplarından muhalif paylaşımlar yaptıkları için tutuklanan yurttaşlar var. Şimdi de internet yayınları nedeniyle tutuklanan gazeteci ve yurttaşları göreceğiz. Medya alanına yapılan bu müdahaleler demokrasiyi yok ediyor. Bütün bu baskılara rağmen gazetecilerin yeni bir yol bulacağına hiç şüphemiz yok. Ancak halkın haber alma hakkının daha da kısıtlanmasına yol açacak bu süreç.”
BASIN-İŞ BAŞKANI: AMAÇ MUHALİF BASININ SESİNİ TAMAMIYLA KESMEK
DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren ise, yönetmelik ile denetim dışındaki seslerin hükümet tarafından denetim altına alınmak istendiğini ifade etti. Artık mahkeme kararları beklemeden yayınların kapatılabileceğine işaret eden Eren, “Bunlar tamamıyla keyfi uygulamalarıdır. AKP’li ve MHP’li olmayanlar ‘vatan haini ve sakıncalı’ görünüyor. Kimlerin bu ülkede yayın yapacağı anlaşılıyor. Basını kendi taraftarları ve yandaşlarına teslim etmiş durumdalar. Basın özgürlüğü zaten yok. Bu kararlarla özgür ve muhalif basının sesini tamamıyla kesmek istiyorlar” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)