26 Eylül 2018 16:34

Harita okurken zamana karşı yarış: Oryantiring

Oryantiring hakkında 5-6 yıldır bu sporla ilgilenen, birçok turnuvaya katılan ve birçok da başarısı olan Ömrüm arkadaşımızla sohbet ettik.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Merve KARATAŞ
Eren GÜLMÜŞ
Mersin

 

Belki çoğumuzun önceden adını hiç duymadığı ya da ilk duyduğunda ismini anlayamadığı hatta zaman zaman oryantal dansın türevi sanılan bir spor dalı oryantiring. Biz de ilk duyduğumuzda buna benzer tepkiler verdiğimiz oryantiring hakkında 5-6 yıldır bu sporla ilgilenen, birçok turnuvaya katılan ve birçok da başarısı olan İçel Anadolu Lisesi’nden Ömrüm arkadaşımızla keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Nasıl tanıştın bu sporla?

Benim ilkokul öğretmenim bir spor kulübünün başkanıydı. Bir gün bu spordan bahsetti ve ilgilenmemi tavsiye etti. Bu şekilde başladım.

Toplumumuzda çok bilinmeyen bir sporla uğraşıyorsun: oryantiring. Bize biraz bahseder misini nedir oryantiring?

Evet haklısınız toplum tarafından çok bilinmeyen bir sporla uğraşıyorum. Yaklaşık 16 yıldır Türkiye’de varolan oryantiringin basit tanımı “zamana karşı haritayla koşarak hedef bulma sporu” olarak geçer. Birden fazla türü var: koşarak, bisikletle, kayakla ve engelli. Ben koşarak olanı yapıyorum.

 

Yarışlar ne şekilde oluyor?

3 şekilde oluyor. İlki kısa mesafe yani bizim deyimimizle sprint. Mesafe diğerlerine göre az ve harita daha basittir. İkincisinde mesafe sprinte göre daha fazla ve haritayı okumak biraz daha zorlaşıyor. Üçüncüsü ise en zoru. Mesafe oldukça uzun ve diğerlerine göre çok daha karmaşık bir haritaya sahip. Haritayı iyi okumak önemli çünkü bunu yapamadığınız taktirde boşuna koşmuş ya da zaman kaybetmiş oluyorsunuz.

HARİTA OKUMAK DA HIZLI OLMAK DA ÖNEMLİ

Yarışlarda başarılı olmak için püf noktalar nelerdir? Harita okumak mı daha önemli hızlı olmak mı?

Türkçe anlamı “yön bulma” olan bir spor için elbette harita okumak çok önemli çünkü sporun ana özelliği bu. Harita okuyamazsanız kaybolma ihtimaliniz var. Ama gereken tek şey harita okumak değil sonuç olarak zamana karşı da yarışıyorsunuz ve hızlı olmazsanız kazanamazsınız. Bundan dolayı kondisyon da çok önemli. İkisini dengelemek gerekiyor.

 
Bu sporun az bilinmesinin sebebi sence nedir? Gençler neden oryantiringi değil de basketbolu, futbolu tercih ediyor?

Nedeni yurt dışından gelmesi ve diğer spor dalları gibi uzun bir geçmişe dayalı olmaması. Tanıtımı da çok yapılmıyor. Bundan kaynaklı birisine bu sporun adını ilk defa söylediğimde “Oryantal mi yapıyorsunuz?​” gibi cevaplar alıyorduk. İnsanlar zaman içerisinde öğreniyorlar böyle bir spor olduğunu. Futbol ve basketbolun Türkiye'deki geçmişleri daha uzun, reklamı çok fazla yapılıyor. Bundan kaynaklı daha çok tercih ediliyorlar. Zamanla , oryantiring yaygınlaştıkça ona olan ilginin de artacağına eminim.

 

Yarışlarda nasıl deneyimler elde ettin, sana neler kattı?

Şu ana kadar bir sürü derece aldım ama bunu bireysel yapmadım. Takım ruhunun ne demek olduğunu öğreniyorsun. Hem bireysel olarak kendini geliştiriyor hem de arkadaşlarınla eğleniyorsun. Ayrıca yarışmalar ormanda ya da parklarda yapıldığı için doğayla iç içesin. Yarışırken koşmaktan bir nebze yorulduğunda ve etrafa baktığında aslında ne kadar güzel bir yerde koştuğunu fark ediyorsun ve bu insanın bedenini de rahatlatıyor. Koşarken düşünmeyi sağlayan yön bulma ve harita okuma duygunu geliştiren bu sporu herkese tavsiye ediyorum.

ÖNCEKİ HABER

Bir kavram: Sosyalizmde ücretler

SONRAKİ HABER

“Zor” sanatlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa