Torunlar faciasına dair TOKİ'ye açılan dava, beraat ile kapatıldı
Torunlar Center inşaatında 10 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetine ilişkin TOKİ’ye açılan kamu davasında 6 sanık beraat etti.
Fotoğraf: Meltem Akyol/EVRENSEL
İstanbul Mecidiyeköy’deki Torunlar Center’ın inşaatında meydana gelen ve 10 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetine ilişkin TOKİ’ye açılan kamu davasında, "Görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanan 6 sanığın beraatine karar verildi. Yargılamanın özensiz yapıldığını belirten Avukat Yıldız İmrek, kararla işçi yaşamının değersizleştirildiğini söyedi.
Mecidiyeköy’deki Torunlar Center inşaatında 6 Eylül 2014'te işçileri taşıyan asansörün 32. kattan yere çakılması sonucu 10 işçi yaşamını yitirmişti. İş cinayetine ilişkin TOKİ’ye açılan kamu davasında karar duruşması bugün görüldü. 6 kişinin "Görevi kötüye kullanma" suçundan tutuksuz yargılandıkları davada mahkeme, sanıkların, "görevi kötüye kullanmaya yönelik savunmalarının aksini gösterir şekilde mahkumiyetlerine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği" gerekçesiyle her sanığın ayrı ayrı beraatine hükmetti. Ayrıca mahkeme vekalet ücretlerinin maliye hazinesinden sanıklara ödenmesine karar verdi.
'SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA AŞAMASINDA DOSYA GENİŞLETİLMEDİ'
Kararı Evrensel'e değerlendiren müşteki Avukatı Yıldız İmrek, sanıkların 'Görevi kötüye kullanma' suçundan yargılandıklarını hatırlatarak "Oysa TOKİ'nin, Torunlar'a bir takım ayrıcaklıklar sağlamak suretiyle işçilerin iş güvenliğini tehlikeye attığı, yapı ve iş güvenliği denetim tedbirleri bakımından zaaf doğmasına yol açtığı belirtiliyor. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında, dosya bu yönde genişletilmedi" dedi.
TOKİ'nin arsa sahibi sıfatıyla iş güvenliği önlemlerini ve yapı denetimi önlemlerini denetleme sorumluluğu bulunuyor.
Önceki duruşmada sunulan ve sanıklara yönelik hiçbir kusur atfedilmeyen bilirkişi raporuna değinen İmrek, "Bilirkişi, raporunda üstünkörü yapılan bir değerlendirmeyle TOKİ görevlilerine kusur bulmamıştı" ifadelerini kullandı.
'İKİ YARGILAMA DA İŞÇİ YAŞAMINI HİÇE SAYAN BİÇİMDE YAPILDI'
Torunlar Center ana davası ile bu davanın işçi yaşamını önemsizleştirme ve değersizleştirme noktasında ilişkili olduğunu söyleyen İmrek "Her iki yargılama da özensiz ve işçi yaşamını hiçe sayan biçimde yapıldı" dedi.
ANA DAVADA PARA CEZASI VERİLMİŞTİ
Asansör faciasına ilişkin 25 sanığın yargılandığı ana davada, bilirkişi raporuna göre kusurlu sayılan 9 sanığın, “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan 8 yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmişti. Mahkeme, bu cezanın sanıkların suçu taksirle işlemeleri ve olayda tali kusurlu sayılmaları gerekçesiyle günlüğü 20 liradan olmak üzere toplam 60 bin 800’er lira adli para cezasına çevirmişti. (İstanbul/EVRENSEL)