Önümüzdeki dönem birçok tarla boş kalabilir!
Dersim Pertek Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Mak, mazot ve gübre fiyatlarından dolayı birçok tarlanın boş kalabileceğini belirtti.
Pertek Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Mak (Fotoğraf: Evrensel)
Serpil BERK
Dersim
Hasat dönemi üreticilerin yaşadığı birçok sıkıntıyla sona ererken Dersim’in Pertek ilçesinde 4 çiftçi kredilerini ödeyemediği için traktörünü satmak zorunda kaldı. Artan maliyetlerden dolayı tarlasını ekmekte zorlanan çiftçi sayısı ise her geçen gün artıyor. Pertek Ziraat Odasının, Hozat ilçesini de içerisine alan üye sayısı geçtiğimiz yıllarda 3 bin civarı iken bu yıl 2 bine düşmüş durumda. Üretici için sıkıntılarla geçen süreci Pertek Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Mak ile konuştuk. Mak, mazot ve gübre fiyatlarından dolayı birçok tarlanın boş kalabileceği uyarısı yaptı.
MAZOT, YEM, GÜBRE FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTTI
Üye sayılarının düşmesine dair konuşan Mak “Üye sayısındaki azalmanın nedeni çiftçinin tarlasını ekmemesinden dolayı yaşanıyor. Tarlasını ekmediği için desteğe ihtiyaç duymuyor” dedi. Çiftçinin tarlasını ekememesinin nedenlerine de dikkat çeken Mak, “Mazot geçen yıl 3,6 TL iken bu yıl 6,5 TL, yem fiyatları geçen yıl 47 TL iken bu yıl 78 TL oldu. Gübre 80 TL iken 170 TL şuan. Çiftçiler açısından baktığımızda bu yıl bir şekilde geçti fakat bundan sonra mazot ve gübre fiyatlarından dolayı birçok tarla boş kalacak. Hem özelleştirme politikaları hem de çiftçinin desteklenmemesi üretici açısından kötü sonuçlara neden oluyor. 800 TL’ye çiftçiden alınan buğday 1200 ile 1400 TL arasında bir paraya ithal ediliyor. Tüm bunların sonucunda da çiftçi artık tarlasını ekemeyecek duruma geliyor” dedi.
‘ŞEKER PANCARI ARTIK ÜRETİLMİYOR’
Pertek ilçesinde önceki dönemlerde 8- 9 bin ton şeker pancarı ekilirken artık üretilmediğini söyleyen Mak, “Pancar şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden, kota uygulamalarından dolayı artık üretilmiyor. İlçemizde sonradan üretilse de üzüm içinde aynı durum geçerli. Şimdi şeker fabrikası 1 ay çalışıyor eksiden 12 ay boyunca çalışırdı niye? Çünkü üretim yapılıyordu bu kadar sıkıntı yaşanmıyordu” diye konuştu.
‘İTHALE VERİLEN PARA ÇİFTÇİYE VERİLSİN’
ÇİFTÇİNİN sorunlarının çözümüne dair önerilerini dile getiren Mak, “Çiftçiye ÖTV’siz yakıt verilmeli Avrupa ülkelerine baktığımızda %40 civarında milli gelirden çiftçiye destek verilirken bizim ülkemizde %2’ler de kalıyor bu oran. İthal ettikleri parayı çiftçiye verseler bile sorunlar çözülür. Üreticinin hepsi borçlu, bu yıl ortaya çıkan hasattan birçoğunu sattı, banka borcunu ödedi, kendine sadece tohumu kaldı. Yerelde bu sorunların çözümü kooperatifler kurmaktır. Kooperatifleşmeyle çiftçi ürününü tek elden satıp, aracılar ortadan kaldırılabilir. Örneğin domates halde 1 TL pazara gelince 5 TL oluyor aracı ortadan kalkarsa 5 TL’ye almak zorunda kalmaz domatesi. Çeşitli birlik ve kooperatifler buna örnek verilebilir aslında. Böylelikle daha temiz, daha sağlıklı ürüne tüketicide ulaşabilir” diye konuştu.