1 Ekim 2018 05:01
/
Güncelleme: 04:07

Türkiye’nin dijital habercilik akademisi olma iddiasıyla yola çıkan ‘newslabturkey.org’ okurlarıyla buluştu. Norveç Arktik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sarphan Uzunoğlu’nun genel yayın yönetmenliği, Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği’nden Mehmet Şafak Sarı’nın ise yazı işleri müdürlüğü görevlerini üstlendikleri ‘newslabturkey.org’ Türkiye’deki haber odalarındaki dijital üretimler yeteneklerini geliştirmeyi öncelikli amacı olarak tanımlıyor.

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği ve Mint360’ın, The Guardian Foundation ve İsveç Başkonsolosluğu desteğiyle gerçekleştirdiği projenin ilk aşamasında 2018 yılının sonuna dek 100’ü aşkın özgün haber ve söyleşi, uluslararası gazetecilik mecralarından yapılmış 40’ı aşkın çeviri ve gazetecilik ile yeni medya gündemine odaklanan 2 ayrı podcast programı 12’şer bölümlük setler hâlinde yayınlanmış olacak.

PODCAST YAYINLARI

Podcast programlarından biri, yeni medya teknolojileri alanındaki gelişmelere ve platform kapitalizmine odaklanan İnterkritik, bir diğeri ise Türkiye’deki güncel gazetecilik meselelerini sektörden ve akademiden konuklarını taşıyan NewsLabTurkey Podcast olacak. Proje ayrıca 2018 yılı sonuna dek iki adet dijital haber raporu yayınlamayı planlıyor. Akademisyenler ve araştırmacılar tarafından hazırlanacak raporların amacı Türkiye’deki dijital medyanın durumunu dünyaya ve Türkiye’ye haber odaları pratikleri ve haber odalarındaki finansal krize odaklanarak aktarmak olacak.

HAFTALIK E-BÜLTEN

Proje kapsamında ayrıca haftalık olarak Ahmet Alphan Sabancı tarafından hazırlanacak olan bir e-bülten yayına girecek. E-bültende dünyadaki gazetecilik teknolojileri ve gazetecilik araştırmaları alanındaki en önemli gelişmeler her hafta özetlenerek pazar sabahları okurların e-postalarına iletilecek. Dünyada Poynter.org, Digiday.com gibi medya alanında otorite olan kaynakların da en önemli ürünlerinden biri olarak görülen e-bültenle ilgili konuşan Sarphan Uzunoğlu, e-bülten fikrinin Niemanlab.org’da yer alan “ne okuyoruz” kısmından ilham alarak oluşturulduğunu belirtiyor. Türkiyeli gazetecilerin kendilerini geliştirmelerinin önündeki en büyük engellerden birinin de yabancı dil bariyeri olduğunu belirten Uzunoğlu, sitede yayınlayacakları çevirilerin yanı sıra, e-bülten yoluyla aktarılacak özetler ve pratik bilgilerle de Türkiyeli gazetecilerin dünyadaki gazetecilik gündeminden geri kalmamalarını hedeflediklerini ifade ediyor.

‘DİJİTAL BAŞVURU KAYNAĞI’

2018 yılındaki hedeflerinin, gazetecilik endüstrisinde bir dijital farkındalık yaratmak ve kendini gazeteci olarak tanımlayan yahut gazeteci olmak isteyen herkesin dijital başvuru kaynağı olmak olduğunu belirten Uzunoğlu, 2019 yılında ise News- LabTurkey’in Internet üzerinden akademisyen ve uzmanların video temelli olarak ders verdiği bir platforma dönüşmesini amaçladıklarını belirtiyor. NewsLabTurkey yayın kurulunda, The Guardian için haber üretmiş gazeteci Kareem Shaheen’in yanı sıra Orhan Şener, Arda Çetin, Duygu Uzunoğlu, Kenan Dursun, Can Ertuna, Sergül Taşdemir, Nihan Bora, Şevket Uyanık ve Ramazan Subaşı gibi akademi, sivil toplum, dijital güvenlik, gazetecilik ve yayıncılık alanından isimler bulunuyor. (MEDYA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et