Kürtçe mahalle isimlerinin değiştirilmesi tepki çekti
Mardin’in Kızıltepe Belediyesi'nde atanan kayyım 3 mahalleye verilen Kürtçe ismi değiştirdi. Mahalle halkı duruma tepkili.
Fotoğraf: MA
Kızıltepeliler kayyımın mahallelerin Kürtçe isimlerini kendilerine sormadan değiştirmesine tepki göstererek, yaşanan durumu kabul etmediklerini söylediler.
İçişleri Bakanlığı tarafından 6 Aralık 2016 tarihinde İlçe Kaymakamı Ahmet Odabaş’ın kayyım olarak atandığı Mardin’in Kızıltepe Belediyesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) döneminde 3 mahalleye verilen Kürtçe ismi değiştirdi.
Belediyenin resmi internet sitesinde duyurusu yapılan karar doğrultusunda; Berçem Mahallesi’ne Şahkulubey, Aşiti Mahallesi’ne Yenikent ve Medya Mahallesi’ne de Selahattin Eyyubi ismi verildi. Kararın; kayyım atamasının ardından yaklaşık 2 yıldır toplanmayan seçilmiş belediye meclisi tarafından alındığının iddia edilmesi dikkat çekti.
HALKA SORULMADAN DEĞİŞTİRİLDİ
Kararın ardından mahallelerde henüz tabela değişikliği yapılmadı. Ayrıca DBP’li belediye döneminde asılan Kürtçe ve Türkçe sokak tabelaları yerinde duruyor. Halk arasında yapılan anket sonucu belirlenen isimlerin değiştirilmesinden de halkın birçoğu haberdar olmadı. MA’nın söz konusu değişikliği sorduğu Berçem Mahallesi halkı, medyaya yansıyan haberlerle öğrendikleri karara tepki gösterdi.
Berçem Mahallesi'nden Lokman Öncü: “Bu değişiklik, kimseye sorulmamış. Anket yapsaydı bakalım kaç kişi isim değişikliğini kabul edecekti. Kayyımın kendi karar alıp kendi uyguluyor. Bizim için burası hala Berçem Mahallesi’dir” dedi.
‘MESELE DİLİMİZLE ALAKALI’
Şehmuz Akgül de, mahallelerinde Kürtçe’nin yanı sıra Türkçe isimlerin de bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle mesele, dilimizle alakalıdır. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.
Halkın talebi doğrultusunda mahalle isimlerinin Kürtçe yapıldığını hatırlatan Kızıltepe Belediye Meclis Üyesi Türkiye Erol da, kayyımın hangi belediye meclisi ile bu değişikliği yaptığını bilmediklerini söyledi. Kayyımdan sonra meclis üyelerinin belediyeye adım atmadığını aktaran Erol, “Meclis yoktur. Değişikliği kimseye sormadan, birkaç daire müdürü ile yapıyorlar. Halk da bunun farkında. Kürtçe’yi ortadan kaldırma beklentisi içerisindeler; ama kaldıramayacaklar. Yüzyıldır Kürtçe’yi unutturmaya çalışıyorlar, başaramıyorlar. Halk kayyımın bu uygulamalarına çok fazla tepkilidir. Cevabını vermesini de bilir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)