03 Ekim 2018 10:56
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ekim 2018 11:04

Galatasaray’ın rakibi Porto neden ‘Ejderhalar’ olarak anılıyor?

Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Porto'nun 'Ejderhalar' olarak anılmasının ardında Hristiyanlık tarihine uzanan ilginç bir hikaye var.

Fotoğraf: dioxido/Flickr(CC BY 2.0)

Paylaş

Galatasaray’ın bu akşam Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Porto, Portekiz tarihinin en başarılı 2 futbol kulübünden biri olmasının yanı sıra ‘Ejderhalar’ olarak anılmasıyla tanınıyor.

Sarı-kırmızılıların sosyal medyada hazırladığı animasyonla da dikkat çektiği bu ‘ejderha’ figürü, sadece 1893’te kurulan futbol kulübünün değil Porto kentinin de sembolü.

Porto kulübü, logosunu kentin ejderhalı armasından alıyor. 1940’larda Diktatör Salazar’ın, ejderha figürünü armadan çıkarmasına rağmen bu karara uymayarak logosunu koruyan kulüp, ‘Ejderhalar’ olarak anılıyor. 2003’te Estadio das Antas yerine yapılan kulüp stadına Ejderha Stadyumu (Estadio do Dragao) adı verildi. Kulübün en büyük taraftar grubunun ismi de Süper Ejderhalar.

Porto kulübüyle bu kadar özdeşleşen ejderhanın Porto kenti, Portekiz ve Hristiyanlık için anlamının Aziz Corc'a uzanan ilginç bir serüveni var.

Sondan başa doğru anlatalım…

PORTEKİZ İÇ SAVAŞI

Porto kenti bu sembolü, Portekiz İç Savaşı sırasında 1832 yazından 1833 yazına kadar devam eden 13 aylık kuşatmayı kırarak elde etmişti.  Tahtı kızı 2. Maria’ya bırakmak isteyen Anayasal Monarşi taraftarı Kral 4. Pedro ile kardeşi Miguel’in önderliğindeki Mutlakiyetçiler arasındaki iç savaşın kazanılmasında önemli rol oynayan bu kuşatmanın sona ermesi sonrası Kraliyet, Porto kentinin handen armasına “Yiğitliği”, “Yenilmezliği” simgeleyen ejderhayı ekledi.

KRAL JOAO’NUN İNGİLTERE HAMLESİ

Elbette yiğitliği simgelemek için ejderhanın seçilmesinin de arkasında -söylencelerle dolu- koca bir tarih var. Ejderha simgesinin Portekiz’e gelişi 14. yüzyıla dayanıyor. Bugünkü İspanya ve Fransa topraklarından yönelen tehditten korunma imkanını İngiltere’de bulan Kral Joao, bu askeri ittifakı ülkenin ‘Koruyucu Aziz’liğine İngiltere’nin ‘Koruyucu Aziz’ simgesi  (Ejderha avcısı) Aziz Corc’u getirerek güçlendirdi. Aziz Yakup’u hayali unvanından azleden Joao, böylece düşmanı İspanya ile aynı koruyucu azizliği paylaşmaktan kurtulurken İngiltere ile olan bağına da dini bir boyut ekledi.

Bizlerin ‘Aya Yorgi’ olarak da tanıdığı, hem Hristiyanlar hem de Müslümanların saygıyla andığı Aziz Corc’un M.S. 3. yüzyılda Filistin’de yaşadığına inanılıyor. Babasının Kapadokya, annesinin Filistinli soylu Hıristiyan ailelere mensup olduğuna inanılan Corc, İmparator Diocletianus döneminde Roma askeriyken dinine ihanet etmeyi reddederek idam edilmesiyle azizleşti.

EJDERHA AVCISI AZİZ CORC

Malını mülkünü yoksullara bağışlayarak ölüme gittiğine inanılan Corc’un adı pek çok efsaneyle anılıyor. Bunların başında da ‘Ejderhayla savaşması’ geliyor. Kimi hikayelerde Beyrut, kimilerinde Libya’da yaşandığı belirtilen bu ‘kavga’nın hikayesiyse şöyle:

Yuvasını su kaynağının yakınlarına kuran bir ejderha(ya da timsah?) sebebiyle halk büyük susuzluk yaşar. Suya ulaşabilmenin tek yolu her gün ejderhaya bir koyun kurban etmektir. Ejderha ancak o zaman yuvasını geçici süreliğine terk eder ve halkın su ihtiyacını karşılamasına izin verir. Fakat bir süre sonra bu da yeterli olmaz. Ejderha artık koyunu yeterli bulmamaktadır. Bunun üzerine koyun yerine bakire kızlar kurban edilmeye başlanır. Her gün kura ile belirlenen kızlar ölüme yollanır ta ki kura prensese çıkana kadar…

Kral ne kadar yalvarsa da kararın geri dönüşü yoktur. Prenses, ejderhaya sunulur ancak tam o sırada Corc, ejderhanın karşısına çıkar, onu kendisini haç simgesiyle koruyarak öldürür ve prensesin hayatını kurtarır. Bunun üzerine yöre halkı pagan inancını bırakarak Hristiyan olur. Corc da ejderha avcısı unvanını alır. Corc’un ‘ejderha savaşı’, yaratığın Şeytan’la özdeşleştirilmesiyle hayli popüler hale gelir.

Aziz Corc’u simgeleyen beyaz üstüne kırmızı haç işareti, Haçlı Savaşları döneminde İngiliz Haçlılar tarafından kullanılır ve ülkenin ulusal bayrağı olur.

Aziz Corc'u benimseyen Portoluların "yiğitliği" sembolize etmesi için onun öldürdüğü ejderhayı kullanması ise tarihin bir cilvesi herhalde. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP’li beldiye başkanı, AKP ilçe başkanına silah çekti

SONRAKİ HABER

Roger Federer ile Serena Williams karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa