Eğitim Sen’den 'Öğretmen Dünyayı Değiştirir' kampanyası
Eğitim Sen, 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü öncesinde bir açıklama yaparak yürüttükleri kampanyayı duyurdu.
Fotoğraf: Eğitim Sen
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla “Öğretmen Dünyayı Değiştirir” şiarıyla bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında öğretmenlerin iş güvencesi, ek gösterge, ücretlerde iyileştirme gibi taleplerinin toplumun geniş kesimlerine yayılması ile eğitim ve bilim emekçilerinin mesleklerine sahip çıkması hedefleniyor.
Eğitim Sen, "Öğretmen Dünyayı Değiştirir" şiarıyla başlattığı kampanyayı Mülkiyeliler Birliği Toplantı Salonu'nda duyurdu. KESK MYK üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından 1994 yılında “Dünya Öğretmenler Günü” olarak ilan edilen 5 Ekim'in dünyanın birçok ülkesinde eş zamanlı olarak kutlandığını söyledi. “Dünya Öğretmenler Günü”nün 5 Ekim 1966 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNESCO tarafından “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı”nın alınmasına dayandığını ifade eden Aydoğan, bu kararın öğretmenlerin toplumsal statüsü ve haklarına yönelik önemli ve tarihi bir adım olduğunu dile getirdi. Aydoğan, “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı”nın aynı zamanda uluslararası düzeyde yapılmış bir toplu sözleşme niteliği taşıdığını da belirterek öğretmenlik mesleğinde işe alınma, işe alınmada seçme ve formasyon, mesleğe hazırlık, değişik düzeydeki öğretmenlerin mesleki sorunları, iş güvencesi gibi konuları kapsadığını ifade etti. Tavsiye kararının Türkiye tarafından da kabul edilmiş ve altına imza atılmış olmasına karşın Türkiye’nin yıllardır yükümlülüklerini yerine getirmediğine dikkat çeken Aydoğan, “Türkiye’nin öğretmenleri 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü çözümsüzlüğe terk edilen hukuksuz ihraçlar, açığa almalar, soruşturma ve sürgünlerin gölgesinde, sözleşmeli/güvencesiz istihdam uygulamaları ve hak kayıpları ile karşılamaktadır” dedi.
‘EKONOMİK GİDİŞAT ÇALIŞMA VE YAŞAM KOŞULLARINI KÖTÜLEŞTİRDİ’
Türkiye’de öğretmenlerin ülkenin dört bir yanında olumsuz koşullarla mücadele ettiğini söyleyen Aydoğan, uzun yıllar boyunca büyük fedakarlıklarla çalışmalarına rağmen çalışma ve yaşam koşulları ile mesleki saygınlıklarının giderek kötüleştiğini dile getirdi. Aydoğan, Türkiye ekonomisindeki kötü gidişatın bir milyonu aşkın eğitim ve bilim emekçisinin çalışma ve yaşam koşullarını daha da ağırlaştırdığına değinerek 2008 yılında aylık 920 ABD doları alan bir öğretmenin 25 Eylül 2018 itibariyle 598 ABD doları maaş aldığına dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre resmi öğretmen açığının 117 bin 403 olduğunu söyleyen Aydoğan, ataması yapılmayan öğretmen sayısının ise 438 bin olduğunu belirtti. Aydoğan son 16 yılda KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 17’sinin atamasının yapıldığına dikkat çekerek geriye kalan 83 öğretmenin işsiz kaldığını ifade etti. Öğretmen açığını kapamak yerine sözleşmeli ve ücretli öğretmen istihdamının gerçekleştirildiğini dile getiren Aydoğan, iktidarın güvencesiz, esnek ve performansa dayalı politikaları hayata geçirmek istediğini söyledi.
‘KAMPANYAYI TOPLUMUN GENİŞ KESİMLERİYLE PAYLAŞACAĞIZ’
Eğitim Sen olarak gerek yaşanan ekonomik kriz nedeniyle emeklerinin değersizleştirilmesine gerek öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı mücadele edeceklerini dile getiren Aydoğan, bu kapsamda “Öğretmen Dünyayı Değiştirir” kampanyasını başlatacaklarını duyurdu. Aydoğan, kampanya kapsamında taleplerini siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri ve toplumun geniş kesimleriyle paylaşacaklarını belirterek iş yerlerinde de imza toplayacaklarını söyledi. Toplantılar ve mitingler düzenleyerek öğretmenleri ve bilim emekçilerini mesleklerine sahip çıkmaya çağıracaklarını dile getiren Aydoğan, kampanya kapsamındaki taleplerini şöyle sıraladı:
- Öğretmenler Günü olarak “Dünya Öğretmenler Günü” olan 5 Ekim esas alınmalı, 5 Ekim günü tatil ilan edilmelidir.
- 24 Haziran seçimleri öncesinde verilen sözler tutulmalı, ek göstergeler 3600’e çıkarılmalıdır.
- Ekonomik mağduriyetler giderilmeli, son 16 yıldaki kaybı gideren adaletli bir ücret artışı sağlanmalı.
- Güvencesiz istihdam uygulamalarına son verilmeli, sözleşmeli öğretmenlerin tamamı kadroya geçirilmeli.
- “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” eksiksiz olarak hayata geçirilmeli.
- Hukuksuz ihraçlar iptal edilmeli.
- Grevli toplu sözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, gerçek bir toplu sözleşme düzeninin yaratılması sağlanmal
(Ankara/EVRENSEL)