Gıda enflasyonu vatandaşı açlığa sürükledi
Süt ve süt ürünleri enflasyonu yüzde 28, sebze enflasyonu yüzde 48, meyve enflasyonu ise 30.81 oldu. Yumurtanın fiyatı ise 1 yılda yüzde 54.29 arttı.

Fotoğraf: Scott Warman/Unsplash
İLGİLİ HABERLER

Siyasi partilerden enflasyon ve zam tepkisi
TÜİK İstatistiklerine göre son bir yıllık gıda enflasyonu vatandaşı açlığa sürükleyecek boyuta ulaştı. 7 kalemden oluşan süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri, krem peynir ve kahvaltılık tereyağı) enflasyonu yüzde 28 oldu. 18 Kalemden oluşan sebze enflasyonu yüzde 48’i aştı. 7 kalemden oluşan yaş meyve enflasyonu 30.81 düzeyinde gerçekleşti.
Tüketicilerin beslenmesinde çok önemli olan yumurtanın fiyatı ise son bir yılda yüzde 54.29 oranında arttı.
Son bir yılda domatesin fiyatı yüzde 109, salatalığın fiyatı yüzde 81, karpuzun fiyatı ise yüzde 120 arttığına dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Turhan Çakar şu tespiti yaptı:
"TÜİK’in yüzde onluk gruplar itibariyle yıllık hane halkı kullanılabilir gelir dağılımı ile Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını karşılaştırdığımızda, Türkiye nüfusunun yüzde 20 dolayında kesiminin açlık sınırının altında, yüzde 60’dan fazla kesiminin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Yani, nüfusun 16 milyon dolayında kesimi açlık sınırının altında, 48 milyondan fazla kesimi ise yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır”
GIDADA KDV KALDIRILSIN
Gda fiyatlarının komisyoncu ve aracılar tarafından haksız ve spekülatif olarak artışına, stoklanmasına devletin müdahale etmesi gerektiğini söyleyen Çakar ayrıca şu önerileri getirdi:
“Tüketici ve küçük çiftçilerin kooperatifleşmesi devlet tarafından desteklensin. Gıda da KDV kaldırılsın. Tüketicilerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gerekli her türlü ekonomik ve sosyal önlemler alınsın” (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et