Türkiye'de yetenekli yönetmenler ve oyuncular var
Başka Sinema'nın Ayvalık'ta düzenlediği film festivalini, festivalin direktörü Azize Tan'la konuştuk.
Azize Tan (Fotoğraf: Evrensel)
C.Saffet YILMAZ
Balıkesir
Kuruluşunun beşinci yılında Başka Sinema, Ayvalık’ta bir film festivali düzenliyor. 5-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen festivalin direktörlüğünü ise Azize Tan üstleniyor. Bu yıl ilki yapılan festivalin önceki gün Ayvalık Amfi Tiyatro’da gerçekleşen açılış töreninde Nuri Bilge Ceylan’a yılın sinema yönetmeni ödülü verildi. Ödül için kendisini öneren Başka Sinema danışma kuruluna teşekkür eden Nuri Bilge Ceylan yaptığı kısa konuşmada bu tür festivallerin önemine değindi.
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin Ayvalık ve Ayvalıklılar için büyük bir şans olduğunu söyleyen Ceylan, “Çünkü kendimden de çok iyi biliyorum ki festivallerin insanın hayal gücünde değiştirici ve dönüştürücü bir gücü var. İzlenilen bir film insanı tamamen değiştirebilir. Festivallerde ters köşeye yatıran, hiç düşünmediğiniz anda kendinizden gizlediğiniz sırları bile sizin yüzünüze çarpan bir filmle karşılaşmak bir anda büyük kararlar aldırabiliyor insana. Bu yüzden bu festivalin de çok önemli olduğuna, bir takım gençlerin kanına gireceğine, onlara bir ışık göstereceğine inanıyorum.” dedi.
Ayvalık Film Festivalinin uzun soluklu olmasını dileyen Ceylan, “Bir işi kalıcı hale getirmek, başlatmaktan daha zordur. İnşallah uzun yıllar devam eder. Umarım bu ödül de festival de aynı kalıcılıkla devam eder” ifadelerini kullandı.
Açılış gecesinden önce Başka Sinema Ayvalık Film Festivali Direktörü Azize Tan’la kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Ayvalık Film Festivali’nde geniş ve kapsayıcı bir programın sinemaseverleri beklediğini söyleyen Tan, “Türkiye'de çok yetenekli, genç yapımcılar yönetmenler ve oyuncular var” dedi.
Başka Sinema kurulalı beş yıl oldu. Şimdi de Ayvalık’ta Film Festivali düzenliyor Başka Sinema’nın amacı nedir?
Başka Sinema 5 yılda bir marka haline geldi. Artık bunun üzerine ne koyabiliriz derken Ayvalık Film Festivali’ni yapmaya karar verdik. Başka sinemanın kuruluş amacı, sanat sineması, yönetmen veya bağımsız sinema diyebileceğimiz filmlerin Türkiye’de dağıtımını kolaylaştırmak ve izleyicilerle buluşmasını sağlamak.
Ticari filmler dışındaki bu filmlerin salon bulabilmeleri ve dağıtım kanallarının açılabilmesi daha güç oluyor. O nedenle, Başka Sinema yıl boyunca program yaptığı 8 kentte ve 20’nin üzerinde salonla birlikte normal sinemalarda yıl boyu seyircilerle buluşabilmesi amacı ile oluşturulmuş bağımsız bir dağıtım platformu.
Ayvalık Film Festivali ve gerçekleştirilecek etkinliklere ilişkin bilgi verir misiniz?
Festival süresince, uluslar arası festivallerde ödüller kazanmış bağımsız sinemanın tanınmış yönetmenlerinin imzasını taşıyan filmleri yanında sinema klasikleri ve Türkiye’den son dönem ön plana çıkan 20 civarında yapım da festivalde yer alıyor. Sinema için düzenlenen dört farklı mekanda izleyicilerle buluşacak bu filmler yanında panel ve söyleşiler de gerçekleştireceğiz. Ma’adra Binası, Vural Sineması, Sanat Fabrikası ve Belediye Amfi Tiyatrosu’nda gerçekleşecek gösterimler yanında Ayvalık ve Cunda’nın çeşitli mekanlarında açık hava gösterimleri de yapılacak.
Ababay Vakfı, yılın yönetmeni ödülünü bu yıl ilk kez Ayvalık’ta vermiş olacağız. Dileğimiz bu ödülü bir geleneğe dönüştürmek. Türkiye’nin yenileri Başka Sinema Ayvalık Film Festivalinde yer alacak. Örneğin, Çağla Zencirci ve Guillaume Giovenett’in yaptıkları Sibel, Mahmut Fazlı Coşkun’un Anons, Banu Sıvacı’nın Güvercin ve Gülcan Keltek’in deneysel belgeseli Gulyabani festival süresince izleyeceğimiz filmlerden birkaçı olacak. Diğer yandan dünya sinemalarından Burning, Le Lıvre D’image, En Guarre ve Whıtney gibi yapıtlar da festival süresince izleyicilerle buluşacak.
‘SANATA BAKIŞ AÇISI GELİŞTİRİLMELİ’
Ülkemizde film yapmanın zorlukları sizce neler?
Ben her zaman, zor zamanların kültür-sanat alanında bir patlamaya neden olacağına inanmışımdır. Bence Türkiye'de çok yetenekli, genç yapımcılar yönetmenler ve oyuncular var. Ancak film yapımı eskiye göre biraz daha zorlaştı. Bunun yanında dijitalleşmenin getirdiği bir takım olanaklar da var. Dolayısıyla daha hızlı hareket edebilmek de olası. Artık yeni jenerasyon yapımcılarımız dünya ile daha sıkı ilişkiler içerisindeler. Türkiye’de sanata bakış açısını geliştirmeye daha çok önem vermemiz gerektiği kanısındayım. Daha çocuk yaştan başlayarak önlerine konulan eseri nasıl okuyacakları konusunda anlatmak gerekiyor. Bu nedenle Ayvalık Film Festivali içerisinde ayrı bir bölümümüz olacak. Sadece çocuk filmleri göstermekle kalmayıp çocuklara sinemayı öğrenecekleri eğlenceli atölyeler düzenledik. Aslında çoğu zaman oldukça iyi filmler çekiliyor. Ama zaman zaman kitlelere ulaşmasında ve dünya sinemalarıyla buluşmasında zorluklar var.