Kriz bahanesiyle işten atmalar devam ediyor
Denizli, Adana ve İstanbul'da ekonomik kriz ve küçülme gerekçesiyle işçiler işten çıkarıldı.
Fotoğraf: Pixabay
Denizli organize sanayi bölgesinde kurulu Shamrock Tekstil’de ekonomik kriz ve küçülme gerekçesiyle 70 işçi işten çıkarıldı. İşçilerin alacaklarını 2019 yılının başında ödemeyi taahhüt eden patron, işçilerin birikmiş yıllık izinlerini ödememek için ise resmi çıkışlarını yapmadı.
Her gün yeni bir firmanın konkordato ilan ettiği Denizli Tekstil Sanayi Bölgesinde toplu işten çıkarmalar başladı. Bu yılın ilk aylarında dokuma bölümünde toplu işçi çıkaran Shamrock Tekstil patronu dün de boyahane bölümünde 70 tane işçiyi kriz ve küçülme gerekçesiyle kapının önüne koydu. Ağustos, eylül aylarında ücretlerin ödenmediği alacakları ise ödenmedi. Fabrikada yönetimi tarafından kıdem, ihbar ve birikmiş alacakların 2019’un Ocak ayında ödeneceği taahhüt edilmesi işçilerde tedirginlik yarattı. Daha önce de işten attıkları işçilere ödeme sözü verdikleri tarihlerde ancak ödeme yapılmadığını aktaran işçiler, patronların zaman kazanmak için bu taktiği izlediği düşünüyor. (Denizli/EVRENSEL)
YÜCEL BORU’DA TEŞVİKLİ ‘İŞTEN ÇIKARMA’
Halil İMREK
Adana
Metal patronları krizin faturasını işçilere ödetmeye devam ediyor. Krizin etkilerinin en net hissedildiği ve faturanın işçilere çıkarılmaya çalışıldığı yerlerin başında metal iş kolu geliyor. İskenderun bölgesinde işten atmalar, ücretsiz izinler ve ‘gönüllü çıkış adı altında işçileri çıkışa teşvik sürüyor. Son bir ay içerisinde pek çok fabrikada işçi kıyımları, gönüllü işten ayrılmaya özendirme, üretim kapasitesinin düşürülmesi ve işçilerin ücretli izne çıkarılması gibi uygulamalar gündeme geliyor.
DÖRTYOL YÜCEL BORU FABRİKASI KAPANACAK
Yücel Boru ve Profil Endüstri A.Ş gruplar şirketi adı altında altı ayrı şirketten oluşuyor. Yücel Boru şirketinin bünyesinde ise üç fabrika bulunuyor. Fabrikanın merkezi Gebze de. Ayrıca Hatay Dörtyol ilçesinde ve Osmaniye Toprakkale organize sanayide bölgesinde fabrikası var. Daralmaya gittiği söylenen fabrika masrafları azaltmanın yolu olarak işçileri işten atma yolunu seçerken Yücel Boru Dörtyol fabrikasını Osmaniye fabrikası ile birleştirmeyi planlıyor. Dörtyol Yücel Boru fabrikasının yerini ise grup şirketlerinden Çayırova fabrikası çalıştırılacak. Yücel Boru’nun Dörtyol’da kurulu fabrikasının da kapanacağı iddia edilirken üç fabrikada onlarca işçinin işten çıktığı öğrenildi. Yücel Boru Dörtyol fabrikasında çalışan işçilere 6 maaş teşvik verilerek gönüllü çıkışları sağlanıyor. Borcu olan, emekliliği gelmiş veya emekliliğine az kalan işçiler 6 maaş teşvik, ihbar ve kıdem tazminatını alarak fabrikadan kendi isteği doğrultusunda ayrılıyor. İşten çıkmayan işçiler ise Osmaniye Yücel Boru fabrikasına gönderileceği söyleniyor.
İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAYACAKLAR VE DAVA AÇAMAYACAKLAR
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Yücel Boru fabrikasında işçilere 6 maaş teşvik veriliyor. Ancak işçiler kendi isteği ile çıktıkları için işsizlik maaşından faydalanamayacak. Uzun süreli çalışan işçiler en az 8 ay boyunca işsizlik maaşı alacaklardı. İşçiler kendi isteği ile çıktığı için işe iade davası, kötü niyet tazminatı gibi davalar da açıp tazminat alamayacaklar.
KORMETAL’DE 17 İŞÇİ KAPININ ÖNÜNE KONULDU
İstanbul Avcılar’da kurulu bulunan ve jant üretimi yapan Kormetal fabrikasında patron kriz gerekçesiyle 17 işçiyi kapının önüne koydu. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada işçiler, sendikanın işten atmalar karşısında hiçbir şey yapmamasına tepkili.
1978 yılında İstanbul’da alüminyum ve zamak parça üretimi ile yola çıkan Kormetal, 1986 yılında hafif alaşımlı jant üretim tesisini de bünyesine ekleyerek, gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında tanınan Kormetal jantları üretiyor. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada geçtiğimiz hafta gece vardiyasına giden 17 işçi, işten çıkarıldığı bildirilerek kapıdan geri çevrildi. Patronun işten çıkarmalara gerekçe olarak “ben malzemeyi dolar üzerinden alıyorum” ifadelerini kullandığını iddia eden işçiler, işten atmaların da devam ettiğini belirtti. Örgütlü oldukları Türk Metal’in işten atmalar karşısında bir şey yapmadığını söyleyen işçiler, sendika yöneticilerine tepkili. (İstanbul/EVRENSEL)