Albayrak 'Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nı açıkladı
Albayrak'ın açıkladığı 'Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nda üretim yok, tarım politikası yok, fiyatlarda kalıcı düşüş ise hayal!
Fotoğraf: AA
Firma ve sermaye çevrelerinin desteği ile hükümetin “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı” açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından, İstanbul Kongre Merkezi’nde duyurulan programın adı her ne kadar ‘topyekun mücadele' olsa da program köklü politikalar içermekten uzak, iki aylık bir kampanya olmanın ötesine geçmedi.
Bankalar 1 Ağustos’tan itibaren yüksek faizleri kredileri yüzde 10 indireceklerini söylerken, birçok üründe yüzde 10 indirim yapılacağı ve bu indirimin yıl sonuna kadar sürdürüleceği duyuruldu.
Eylül ayı enflasyonunun TÜİK tarafından bile 6.3 olarak tespit edildiği, Yeni Ekonomik Program’da 2018 enflasyon hedefi yüzde 7’den yüzde 20.8’e çıkarıldığı bir dönemde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Kurdaki oynaklık yavaş yavaş geride kalıyor. Kur farkının fiyatlarda yarattığı etkiyi azaltacağız" iddiasında bulundu.
Albayrak, son bir ay içersinde iki kez zam yapılan elektrik ve doğalgaz fiyatlarını görmezden gelerek kalan son iki ay için zam yapılmayacağını söyledi.
Açıklanan programa göre bekleyen KDV iadeleri hızlandırılacak, yıl sonuna kadar başvurular sonuçlandırılacak. KDV iadesi başvurusunda ilk 10 günde yüzde 50 iade yapılacak.
İŞLETMELERE FİNANSMAN DESTEĞİ
Toplantıda konuşan Sanayi Bakanı Mustafa Varank ise işletmelere verilecek destekleri şöyle özetledi: Bağlı İşletmelerin TL cinsi kredilerinde yüzde 14’e kadar finansman desteği vereceğiz. İhracat yapacak olan KOBİ’lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli libor oranında yeni bir destek veriyoruz. 3 milyar liralık finansman erişim sağlanmış olacak. KOSGEB borçları 1 yıl ertelenecek. KOSGEB tarafından destek kararı alınan üç farklı programla toplamda 1 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımına yüzde 25’e kadar ilave destek sağlayacağız. Cari açığa neden olan ürünler için yerlileştirme programı kapsamındaki ikinci çağrımızda, en az 1,5 milyar liralık yeni yatırıma destek vereceğiz.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise şunları söyledi: “Tohumdan sofraya kadar giden yolda tüm verimsizlikleri ortadan kaldırmanın yolunu arıyoruz. Serbest piyasa ekonomisi tabii ki işleyecek ama zaman zaman regüle edici kuruluşlarla gıda arz güvenliğini sağlıyor olacağız. Çaykur yaklaşık 2 senedir zam yapmadı, yapmayacak. Ucuz et projesi devam edecek. Bugünden geçerli olmak üzere gübrede 35 üründe yüzde 10 indirim olacak. Sulama ürünlerine yönelik yüzde 10 indirime gidildi. Et ve Süt Kurumu tarafından üretilen 10 kalemde yüzde 10 indirim yapıldı, Atatürk Orman çiftliği ürünlerine de yüzde 10 indirim. Türkiye’de bana göre ekonomik kriz yok. Manipülasyon var."
Pakdemirli, Carrefour, BİM, Şok, Migros ve Metro isimli marketlerde 50 üründe 2 ay süreyle yüzde 10 indirim yapıldığını da bildirdi.
SİTE KURULDU AFİŞLER BELİRLENDİ
Programa destek veren tüm firmalar, bakanlığın açtığı internet sitesinden (http://enflasyonlamucadele.org.tr/) kamuoyuna duyurulurken, firmalar da çeşitli poster, afiş ve logolarla programa katıldıklarını gösteriyor.
Öte yandan Bakan Albayrak, ‘enflasyonla mücadele’ için kurdukları site üzerinden vatandaşların mücadeleye destek veren firmaları takip etmesini sağladıklarını belirtti.
ÜRETİM YOK, TARIM POLİTİKASI YOK, FİYATLARDA KALICI DÜŞÜŞ HAYAL!
Bülent FALAKAOĞLU
Evrensel gazetesi Ekonomi Editörü
Zorlamayla fiyat indirerek, enflasyonun yıl sonunda, Yeni Ekonomi Programı’nda hedeflenen düzeyde yani yüzde 20 civarında gerçekleşmesini sağlamaya çalışılmış.
Zaten programın açıklanan programın vadesi de 2-2.5 ay.
Peki ya sonrası?
Açıkçası sandık ve oya endeksli, yine sorun öteleme üzerine kurulu bir kampanya ile karşı karşıyayız. Bir kampanyadan bahsedilebilir ancak çözüm odaklı bir enflasyonla mücadele politikasından bahsetmek mümkün değil.
Üretim hedefi olmayan, tarım hayvancılık ve dış ticaret politikası bulunmayan programın enflasyonda kalıcı bir düşüş yaratabilmesi olası değil! Fiyat kontrolleri ve özel sektöre verilecek destek üzerine kurulmuş (Halihazırda yüksek faizden borçlanmış işletmelere dahi yüzde 10 faiz indirimi gelecek) bir programla ancak yanılsama yaratılabilir.
Elektrik ve doğalgaza zaten fahiş zam gelmişken, yıl sonuna kadar zam yapılmayacağını açıklamanın bir yanıltmacadan ibaret olması gibi!
Bu yanılsama ile, ücret ve maaşlarda fedakarlık dayatmak, enflasyonla mücadele adı altında ücretleri baskılamak, yükseltilmesi talep edilen asgari ücreti düşük tutmak gibi çoktan niyet edilmiş olan uygulamaları hayata geçirmenin kolay olacağı düşünülüyor.
Nakliye pahalı, kurlar yüksek, faiz yüksek, üretim bağımlı. Bunlara çözüm üretmeden kampanya ile geçici bir sonuç alınsa da, kampanya sonrasında fiyat artışları kaldığı yerden devam eder.