Başhekimlikten tasarruf talimatı: Hayati olmayan ameliyatları yapmayın
Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği, tıbbi malzeme fiyatlarındaki artış gerekçesiyle hayati olmayan ameliyat ve işlemlerin ertelenmesini istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Birkan BULUT
Ankara
Dövizdeki yükseliş ve artan fiyatlar kamudaki sağlık hizmetlerini vurmaya devam ediyor. Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği, tıbbi malzeme ve ilaç fiyatlarındaki artış gerekçesiyle hayati olmayan ameliyat ve işlemlerin ertelenmesini istedi.
Ankara’da bulunan Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği tarafından Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığına gönderilen “Malzeme alımları” konulu yazıda, cerrahi ana bilim dallarından kemer sıkmaları istendi. Başhekim Ahmet Demircan imzalı yazıda, ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi malzemeleri tedarik eden firmaların Sağlık Uygulama Tebliği’nin üzerinde fiyat verdiği belirtildi. Bu nedenle alınacak önlemlerin sıralandığı yazıda şöyle denildi: “Sağlık hizmetlerinin bekletilemez ve aksatılamaz, insan sağlığı ve yaşamının ihmal edilemez özelliği nedeniyle ameliyatlarda/işlemlerde kullanılacak malzemelerin satın alma süreçlerinin hızlandırılması gerekçeli raporun satın alma işlemlerinin altına eklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte hayati öneme haiz malzemeler alıınacak olup, diğer elektif ameliyat, işlem vb. için kullanılacak malzemelerin alımı bir süreliğine ertelenecektir.”
DENETİME KARŞI HAZIRLIK
Başhekimlik yazısında, çeşitli bölümlerden istediği “Hayati Öneme Haiz” belgesi sayesinde bölüm, hastane ve üniversite yönetiminin Sayıştay Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi denetleyici kurumlar karşısında hesap verebilir olacağını da vurguladı. Yazıda bu belgenin “devleti zarara uğratmak”, “kamu zararına sebebiyet vermek” tarzı suçlamalar karşısında kanıt olarak sunulabileceği kaydediliyor.
‘DEVLETİN ÖDEMESİ GEREKİYOR’
Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, dövizdeki artış nedeniyle 15 Eylül’den sonra hastanelerde ilaç bulunamayacağı konusunda uyarıda bulunduklarını hatırlattı. Devletin hastanelere ödeme yapmadığını, Sağlık Uygulama Tebliği’ni güncellemediğini belirten Bulut, yabancı firmalar karşısında ana müşteri konumunda bulunan devletin, fiyatları güncellememesi ve hastanelere ödeme yapmaması nedeniyle çoğu hastanede bu sorunun yaşandığını söyledi. Vedat Bulut, “Kimi böyle yazıyla kimisi de sözlü olarak yapıyor. Ankara, Hacettepe ve Gazi Üniversitesi firmalardan aldığı malzemelerin parasını iki yıl sonra ödüyor. Çözüm için fiyatların güncellenmesi ve devletin hastanelere ödeme yapması gerekiyor” dedi.
AMELİYATLAR İPTAL
Özellikle medikal ürünlerde dövizdeki yükseliş nedeniyle yaşanan artış ameliyatları iptal ettirdi. Birçok ilde doğuştan duymayan çocukların duyması için hayati öneme sahip ‘biyonik kulak’ ameliyatlarının iptal edildiği haberleri basında yer almıştı. Ordu Devlet Hastanesi Başhekimliği de geçtiğimiz günlerde doktorlara gönderdiği yazıda pahalı malzeme gerektiren ameliyatları yapmayın talimatı verdi.