Titanik’in filikaları ve ekonomik kriz
Titanik’in filikalarına binip de kendini kurtarabilecek biri yok aramızda.Ama birbirine kenetlenince kazananlar var aramızda!
resim: Pixabay
Batmaz denilen, döneminin en gelişkin teknolojisine sahip olduğu söylenen Titanik Gemisi’nin öyküsünü çoğumuz biliriz. Bu büyük yolcu gemisinin katları da yolcuların sınıflarına göre bölünmüştür.
Üst katlar; lüks kamaralar, ihtişamlı yemekler ve dans partilerine ayrılmıştır.
Bir de bu geminin alt katlarında yer alan havasız, sıkış tıkış kamaralar vardır.
Bu kamaraların sakinleri üst kattakilerle neticede “aynı gemide”dir.
Gelin görün ki bir buzdağına çarpıp hasar gören gemi batmaya başladığında, filikalara atlayan üst kamara sakinleri kurtulur.
Titanik ile beraber okyanusun buz gibi sularına gömülen ise alt kamaraların sakinleri olur...
DALGALAR BÜYÜYOR
Bizim gemi de Titanik’ten hallice.
Üst katlarda starex meyveleri; alt katlarda makarna...
Üst katların borçlarına yapılandırmalar, aflar...
Alt katların borçlarına haciz işlemleri… (KYK kredi borcuna, kart borcuna sahip olanlar, uzaklara derin bakışlar atmayın, çözüm yazının sonunda)
Ekonomik kriz sert dalgalar halinde çarpıyor.
Geminin kaptan tayfası ise açıklama üstüne açıklama yapıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan en son akademik yıl açılış töreninde konuşmuştu;
“Öğrencilerimiz nedense hep burs istiyorlar. Krediye neden yaklaşmıyorsun? Bunun da sana avantajları var. Bunlar iş bulunca geri ödemek kaydıyla veriliyor.”
Türkiye’de üniversite mezunu her beş gençten biri işsiz. Son açıklanan rakamlar işsizlik oranının %22,5 olduğunu gösteriyor. Hükümetin açıkladığı ekonomik programa göre 2021’de bile tek haneli rakamlara düşmesi beklenmiyor.
Türk lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Kağıt ülkeye dolar üzerinden geliyor, temel yaşam maddelerinin fiyatları dolar üzerinden belirleniyor.
BU REÇETE BİZİ İYİLEŞTİRMEZ
Lira değer kaybettikçe bu doğrudan yaşamda karşılık buluyor. Örneğin öğrencilere verilen KYK bursu geçen yıl eylül ayında 121 dolara denk gelirken, bu yıl eylül ayında 77 dolara düştü. Alınamayan ders kitapları, ödenemeyen faturalar...
Bu ülkenin gençleri zaten borç harç okumaya çalışırken, cumhurbaşkanı bir de devlete borçlanın diyor! Sadece bunu demekle de kalmıyor; “kriz yok, bunların hepsi manipülasyon” diyor. Oysa damadı Albayrak’ın açıkladığı “Yeni Ekonomi Programı” tersini söylüyor. Bu program kapitalistleri krizden çıkarmanın reçetesi olarak sunuluyor.
Bu reçete açıkça şu gerçeği ortaya koyuyor;
Kriz sürecinin daha başındayız ve süreç ilerledikçe, işçiler ve emekçilerin, gençliğin çalışma ve yaşam koşulları daha da ağırlaşmaya devam edecek.
Titanik batarken üst katların zengin yolcularını filikalara bindirip kurtaran, alt katları kamaralara kilitleyip ölüme gönderen gemi yönetimi misali hükümet de patronların milyar dolarlık kredi borçlarını siliyor; iş öğrencinin borcuna gelince “kredi alın” diyor, ödeyemeyene de haczi başlatıyor!
Ülker grubu, Doğuş grubu gibi sermaye grupları borçlarını yapılandırdı, aktif sermayelerinin büyük bölümünü yurtdışına taşıdı. Güler Sabancı’nın vergi borçları silindi.
Erdoğan ve onun tek adam yönetimi filikalara tekelci burjuvaziyi bindirdi bile!
Türkiye işçilerine, gençliğine de dönüp “Aynı gemideyiz kardeşler, batacaksak hep birlikte batacağız” diyor.
Oysa bu geminin işleyişi gençliği işsizliğin pençesine itiyor, giderek daha kötü koşullarda çalışmaya zorluyor, Türkiye gençliğinin geleceğini karartmaya devam ediyor.
Nasıl ki geminin sahipleri ve dümenine geçenler açıkça kendilerini kurtaracak programı açıklıyor, biz de buradan açıkça söylüyoruz, bu gemi batıyorsa batsın.
Zaten bize gün yüzü göstermedi ki!
KARANLIK SULARDA BOĞULMAMAK İÇİN
İşten atılırsam tazminatımı alır çıkarım”, “Bize iş mi yok, ekmeğimizi bir şekilde çıkartırız”, “Herkes kendi yoluna baksın” gibi düşünceleri hayata geçirmek zaten zordu, şimdi daha da zor. İşçiler alacağı hakların daha azına razı edilmeye çalışılırken; “OHAL’i patronlar için ilan
ettim” diyen bir cumhurbaşkanının olduğu yerde, işçi lehine kararlar çıkması kadar mümkün?
İşsizliğe balıklama dalarak mezun olunan bir ülkede kaç genç iş bulabilecek? Yurt dışına çıkışı kaç kişi yapacak? Günden güne eriyen ücretler, burslar, yemekten içmekten kısınca geçinmeye yetecek mi?
Titanik’in filikalarına binip de kendini kurtarabilecek biri yok aramızda.
Ama birbirine kenetlenince kazananlar var aramızda!
NASIL MI?
-Makel fabrikasında kriz bahanesi ile karşılıksız fazla çalışma dayatmasına karşı birlikte hareket eden işçiler, patrona geri adım attırdı.
-Mercedes’in İstanbul’daki iki fabrikasında TİS’te varolan yılda bir yarım altının ve 2 erzak yardımından birinin kesilmek istenmesine karşı işçiler eyleme geçerek haklarını korudu.
-Aliağa Tüpraş Rafinerisinde çalışan işçiler patronların vardiya değişikliğini kabul etmeyerek iş bırakıp patrona geri adım attırdılar.
-İTÜ vadi yurtlarında kalan öğrenciler, yemekhanelerinin kapatılmasına karşı bir araya geldiler, temsilciler seçtiler, dilekçeler topladılar, yemekhanelerini açtırdılar.
-Oryantasyonları yasaklanan ODTÜ kulüpleri, yasağa karşı bir araya geldiler, yönetime geri adım attırdılar, programlarını gerçekleştirdiler.
BİZİM REÇETEMİZ
Önümüzde bir soru var; ya bu düzenin hiç bitmeyen krizlerinin parçası olacak ve en ağır faturaları ödemek zorunda kalacağız ya da bu faturaları ödemeyi reddedecek ve kendi geleceğimiz ve taleplerimiz için mücadele edeceğiz. Yoksa hükümet yalan üzerine kurulu propagandası ile gençliğe hayal satmaya, Türkiye gençliği de daha kaygı dolu karanlık bir geleceğe sürüklenmeye devam edecek; buna izin vermeyelim! Dergimizin kapağında karanlık sularını geçerek arkasından güneşli günleri sürükleyen bir arkadaşımız var; önümüzdeki süreçten ağır faturaları ödemeden çıkmak istiyorsak taleplerimize sımsıkı sarılalım. Şimdi hangi üniversitede, hangi lisede, hangi fabrikada olursak olalım birbirimize kenetlenmenin, bu krizin faturasını reddetmenin ve ödememek için mücadele etmenin zamanı.