Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını 70. kez açtı
Fuarda tüm dünyadaki tutuklu yazar ve gazeteciler serbest bırakılması çağrısı ön plana çıktı.
Fotoğraf: Evrensel
Aziz KOÇYİĞİT
Frankfurt
Frankfurt Kitap Fuarı 70’inci kez açıldı. Fuar, salı günü yapılan resmi tören ardından, bugün yayıncı, gazeteci, yazar, çevirmen gibi yayıncılık sektörü mensuplarıyla buluştu. Dünyanın en büyük kitap fuarında hafta sonu okurlar kitaplarla ve yazarlarla buluşacak. Bu yıl fuara 110 ülkeden 7 bin 500 yayınevi katılıyor ve 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Fuarın resmi açılış toplantısına Nijeryalı feminist yazar Chimamanda Ngozi Adichie, Fuarın Onur Konuğu ülke Gürcistan Başkanı Mamuka Bakhtadze, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier de katıldı.
‘İNSANLARIN KİTAPLA BAĞINI YENİDEN KURMALIYIZ’
Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği Başkanı Heinrich Riethmüller törende yaptığı konuşmada yayıncılardan kitaba olan özlemi daha derin bir faaliyetle ve esaslı içeriklerle daha da canlı tutmalarını istedi. Riethmüller “İnsanları yeniden daha fazla kitapla temasa geçirmek ve bu bağı yeniden kurmak hepimize bağlı” diye konuştu.
Almanya’da vatandaşların her türden kitaba erişim bakımından şanslı olduğunu belirten Riethmüller, Türkiye’yi örnek vererek birçok ülkede söz söyleme özgürlüğünün zedelendiğini, dolayısıyla bu durumun bir ayrıcalık olduğunu kaydetti. Riethmüller Türkiye’de ve tüm dünyada tutuklu yazar ve gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.
FUARDA İNSAN HAKLARI KONUŞULACAK
Açılış töreninde yapılan konuşmalarda dünyada insan haklarına ilişkin olumsuz gelişmelere dikkat çekilip, yayıncılığa özgürlüklerin savunulması ve güçlenmesindeki yeni görevler düştüğü vurgulandı, edebiyatın ülkeler, kültürler, insanlar arasında kurduğu “köprüler”in önemine dikkat çekildi.
Bu yılın aynı zamanda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi‘nin ilanının 70. yıldönümü olması nedeniyle özgürlükler ve haklar fuarda gerçekleştirilecek etkinliklere konu olacak.
Başta Türkiye, Çin, Meksika, Sudi Arabistan, Macaristan, Bulgaristan ve Polonya gibi çeşitli ülkelerdeki basın, düşünce ve iletişim özgürlüğüyle ilgili sorunların tartışılacağı toplantıların yoğunluğu dikkat çekiyor.
TÜRKİYE STANDININ GÖRÜNÜMÜ
Frankfurt Kitap Fuarı’na Türkiye daha önceki yıllarda olduğu gibi öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığının organize ettiği Türkiye ulusal standıyla katılıyor. Türkiye Yayıncılar Birliği ve Basın Yayın Birliği gibi sektör kurumlarına bağlı az sayıda yayınevinin yanı sıra, daha önceki yıllarda olduğu gibi yayıncılık yapan çeşitli yerel yönetimlerle, İstanbul Ticaret Odası’nın da stantları var. Bu stantlarda sergilenen eserlerinin ağırlıklı bölümünü, Osmanlı Tarihi, din ve turizm konularında. Türkiye edebiyatının önde gelen eser ve yazarlarının eserleri fuarda yok denecek kadar az bulunuyor.
Stantta bu yıl “Troya Yılı”nın tanıtımına ağırlık verilecek. Bu kapsamda düzenlenen toplantılara konuşmacı olarak Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan katılacak. Türkiye mutfağının tanıtımına yönelik sunumlar da Türkiye Standı’nın programında yer alıyor.
GÜRCİSTAN FUARA 70 YAZARLA KATILIYOR
Bu yıl kitap ödülü Inger-Maria Mahlke’nin “Archipel” (Adalar) romanına verilirken, barış ödülüne Aleida Assmann ve Jan Assmann layık görüldü. Ödüller pazar günü düzenlenecek törende sahiplerine verilecek. Onur konuğu ülke Gürcistan ise fuarın 70. yılı nedeniyle fuara 70 yazarla katılıyor.